Dlaczego wynajęcie mieszkania studentowi tyle kosztuje?

Opinie do artykułu: Dlaczego wynajęcie mieszkania studentowi tyle kosztuje?.

Nasz poniedziałkowy tekst o studentach protestujących przeciwko właścicielom mieszkań, oferujących niski standard i oczekujących wysokich opłat, wywołał lawinę komentarzy i maili do naszej redakcji. Pisali głównie właściciele mieszkań. Zdecydowaliśmy się na publikację listu od pana Piotra, który z ekonomiczną precyzją tłumaczy, z czego wynikają rynkowe stawki najmu.W poniedziałek zamieściliśmy list naszego czytelnika, studenta, który bardzo krytycznie pisał o zwyczajach panujących na rynku ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To wynajmij mi za darmo.

Po co ci kasa?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

No właśnie zwierzaki sa dla mnie zaletą.

Jak ktoś ma zwierzaka jest dużo większa szansa, że:
a) będzie bardziej ogarnięty, troszczy się o zwierzaka to i może o mieszkanie się zatroszczy
b) imprezy będą mniej dzikie, by się ukochany piesek nie denerwował
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

czy ty aby nie jestes jednym z naszych rzadzących krajem?

masz takie same pojęcie na temat proporcji PKB do długu jak minister Vincent
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

sorry, ale albo student bierze na siebie podatek, albo do widzenia, nie jest to problemem właściciela, bo jak nie ten to następny, a że jest więcej chętnych do wynajmu niż mieszkań do wynajęcia to na pewno jakiś jeleń się znajdzie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gdzie Ty widzisz problem?

Wciąż nie potrafię zrozumieć o co Ci chodzi, czy to jest coś złego, że ktoś z czynszu spłaca kredyt? A co ma robić? Oddawać na pomoc społeczną? Mam mieszkanie, zdecydowałem się je wynajmować więc ustalam cenę a jak się ona komuś nie podoba to nie musi ode mnie wynajmować. A co ja zrobię z tą kasą to już moja sprawa-czy będę spłacał kredyt, czy jeździł na kanary czy kupię nową furę co komu do tego?
Problem wg mnie polega na tym, że studenci mają muchy w nosie, duże wymagania wobec właścicieli a małe wobec siebie i przez lata zrobił się taki trend, że właściciele nie są już chętni wynajmować studentom a jeśli już wynajmują to na koniec umowy remontują tylko to co konieczne albo nic bo wiedzą, że jak przyjdą kolejni to znowu zniszczą. Niestety student, który zmienia mieszkania co rok jest dużo mniej atrakcyjnym klientem niż rodzina wynajmująca przez kilka lat. W mieszkaniu wynajmowanym przez studentów przewija się wiele osób, przypadkowe szkody są na porządku dziennym, nikt na to nie zwraca uwagi a na koniec roku nikt nawet nie pamięta kto na jakiej imprezie uszkodził szafę, porysował panele, urwał zawias w drzwiach, zagrzybił łazienkę itp. Taka jest niestety prawda bez względu na to czy ona się komuś podoba czy nie.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przciez napisał ze mozna wyjechac z tego chorego kraju i tam miec Range Rowera za pół ceny i paliwo do niego tez za pół ceny....

"Otóż w Polsce jest system zamordyzmu, kar, podejrzliwości, dojenia obywateli, zastraszania ich i gnębienia finansowego i psychicznego. Krótko mówiąc obywatele tego kraju są ciemiężeni przez rządzących. Obywatel służy im JEDYNIE !!!!! do produkcji kasy , oczywiście dla nich. Stosunek rządu do obywatela jest wrogi, dlatego Polacy nie nawidzą swojego kraju, oczywiści nie w sensie geograficznym , czy patriotycznym, ale praktycznym. Amerykanie natomiast kochają swój kraj są z niego dumni, bo jest im dobrze, a nam jest źle. U naz z założenia rządu my mamy być biedni, a oni bogaci. W krajach zachodnich obywatele są oczkiem w głowie rządu, są PODMIOTEM państwa. Natomiast my jesteśmy PRZEDMIOTEM wyzysku. Dopóki to się nie zmieni, Polacy zawsze będą pesymistycznie patrzeć na świat."
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Polska to dziki kraj - u nas standardy są niższe, a klienci są zawsze traktowani jak potencjalni złodzieje
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

zaspa

i dlatego jak ktos chce miec spokuj to tylko budynek Bravo albo lepiej Charli (ten 3ci w 2015), bo juz w budynku Bravo kupuja ludzie dla siebie. Ten dziki ped na kupowanie chalup pod wynajem ostro spowolnil teraz.
info od kolezanki z biura nieruchomosci.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

jak Ci wynajmie to ja weź mnie pod dach

będę za Ciebie wynosił te śmieci, a Ciebie nosił na barana
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

W końcu znalazłam :)

Co prawda bez pralki (musiałam kupić swoją) ale po remoncie i normalne warunki cenowe i bytowe. Ale ile musiałam się nachodzić i nadenerwować to moje.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

zaraz zaraz

widuje ludzi co mieszkają calymi rodzinami w altankach na dziłkach.są ludzie co mieszkaja w węzłach ciepłowniczych wiec nie widze przeszkod żeby studenci tez tam mieszkali.problem w tym , ze każdy student to intelektualista a każdy intelektualista to socjalista czyli lewak , czerwony , komuch itp.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

To że wy właściciele

chcecie często bardzo duże pieniądze za wynajem nie zapewniając przy tym podstawowych warunków socjalnych. Więc też się trochę nad sobą zastanówcie. Bo jeśli chcecie mieć osobę pracującą (nie studenta), dbającą o mieszkanie jak o swoje, płacącą na czas, nie robiącą imprez, nie przeszkadzającą sąsiadom itp to musicie dać też coś od siebie (podstawowe warunki socjalne) albo dalej wynajmujcie studentom i użalajcie się że ktoś wam zniszczył mieszkanie.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

A dziwi Ciebie to?

To jest po prostu biznes,jeśli nie chcesz płacić za wynajem tyle ile żąda właściciel to po prostu szukaj innego, tańszego mieszkania i po problemie. Nikt nie robi remontu tylko dlatego, że ma taki kaprys ale po to aby móc dzięki temu podnieść cenę za wynajem, co w tym złego?
A tak na marginesie to czy remont za 10 tys. to jest coś małego? No sorry ale jeśli tak uważasz to daj mi te 10 tys., z chęcią je spożytkuje na podniesienie standardu mieszkania:)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

za moich czasow studenci nie potrzebowali luksusów

bo za dnia byli na wykładach, a nocami ryli wiedzę, natomiast w weekendy jak mieli za co to jechali do domu dobrze się najeśc na koszt rodziców. Natomiast te dzisiejsze studenciory to jakies popierdólki , wszystko im się nie podoba, ciągle im mało, nie ma taki jeden z durgim pieniędzy a wymaga niewiadomo czego. Kolejni z pokolenia WSZYSTKO MI SIĘ NALEZY, BO TAK!
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jakbyś jeszcze szukała kawalerki z pralką, lodówką, TV, piwnicą, miejscem parkingowym (opcjonalnie) i świeżo po remoncie na Przymorzu bezpośrednio przy Parku Reagana to daj znać mulinare@interia.pl
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0