Dlaczego wynajęcie mieszkania studentowi tyle kosztuje?

Opinie do artykułu: Dlaczego wynajęcie mieszkania studentowi tyle kosztuje?.

Nasz poniedziałkowy tekst o studentach protestujących przeciwko właścicielom mieszkań, oferujących niski standard i oczekujących wysokich opłat, wywołał lawinę komentarzy i maili do naszej redakcji. Pisali głównie właściciele mieszkań. Zdecydowaliśmy się na publikację listu od pana Piotra, który z ekonomiczną precyzją tłumaczy, z czego wynikają rynkowe stawki najmu.W poniedziałek zamieściliśmy list naszego czytelnika, studenta, który bardzo krytycznie pisał o zwyczajach panujących na rynku ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

za KILKA lat będzie Twoja? ;)

To albo ta chata kosztowała 100 tys zł i jest stodołą w Żukowie (przepraszam za przykład), albo studenci łacznie płacą po 3-4 tys/m-c. Bo przy kilku latach tyle wynosiłaby rata za przeciętne mieszkanie za 300 tys. zł.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Od 10 lat zgłaszać nie trzeba...

Od ponad 10 lat wynajmujący nie jest zobowiązany do zgłaszania umowy, chyba że zawiera umowę "najmu okazjonalnego".

Ale oczywiście podatek płacić trzeba i go płacę co miesiąc...
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wg studentów?

To nie więcej jak 12 zł/mc
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja bym nie wynajęła studentom swojego mieszkania. U mnie w bloku sąsiad wynajmował, były huczne balangi,
a dziś płacze i remontuje. Ot tak sobie zarobił na wynajmie.
Oni chcięliby najlepiej za darmo, a wiadomo, że czynsze są wysokie i utrzymanie takiego lokalu też kosztuje.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tylko nie zapominaj, że za "biednym" studentem stoją zazwyczaj bogaci rodzice, którzy płacą dużą kasę na zachcianki dziecka.
A młoda rodzina. No cóż...dziecko i najniższa krajowa.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale jaki to problem !!!!??????

Niech studenci wezmą kredyt na mieszkanie, zasiedlą je, spłacają go solidarnie dokładając do tego koszty bieżącego utrzymania , i będą mieli NAJTANIEJ !!!!!!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie ma cla na range bo pochodza z unii

jak cos jest produkuwane na terenie unii to nie plaicmy cla.. co do reszty to ok:)

ale zobacz jaki dlug przez to maja USA:P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

W tych czasach niektóre rodziny zarabiają tyle żeby spokojnie spłacać kredy. Problem polega na tym że częśc tych pieniędzy dostaje pod stołem, a tego nie wykażesz we wniosku o kredyt. Chyba że zastawisz rodziców mieszkanie pod hipoteke...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie rozumiem, a ktoś kogoś zmusza do wynajęcia takiego syfu za takie pieniądze, nie sądzę
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 7

Problem nie leży w wysokich cenach wynajmu.

Tylko w skandalicznie niskich zarobkach, w całej Uni mniej zarabiają od nas tylko Rumuni. Najgorsze jest to że sami się ekonomicznie wykańczamy, demografia jest bezlitosna jeśli w ciągu 10lat nic nie zmienimy to obudzimy się z ręką w nocniku.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

"biednego" studenta stac, to pracujaca rodzine tym bardziej stac
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Takie mieszkanie powinno mieć cenę ok. 2500zł + media
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co mi po tym że w USA jest taniej.... przecież w PL chce jeździć tym Range Roverem

Co mi po tym że w USA jest taniej.... przecież w PL chce jeździć tym Range Roverem a to już by kosztowało niemało - ponizej kilka faktów z przykładowymi cenami po przekalkulowaniu juz nie jest tanio :)

Koszt transportu z miejsca postoju samochodu do portu w New York - USA
Nowy Jork - 0-300$
Wschód USA - 200-400$
Centrum USA - 600-800$
Północ i południe USA - 800-1200$
Zachód USA - 1200- 1800$

Koszt wysyłki samochodu w kontenerze do Polski - Gdynia
Za mały samochód - 1300$
Za średni samochód - 1400$
Za duży samochód - 1500$
Za VAN lub TRUCK - 1600$
Samochody transportowane są w standardowych kontenerach morskich o wielkości 20 stóp - 6,1m lub 40 stóp -12,2m. Wysokość kosztów transportu i wysyłki jest oszacowana w momencie podpisania umowy i jest i doliczony do zaliczki na sprowadzenie samochodu.

Koszt należności celno skarbowych od sprowadzonego samochodu do zapłaty w Polsce
Cło      - 10% wartości pojazdu i kosztów transportu
Akcyza - 18,6% samochody o poj. silnika ponad 2000 cm3 
           - 3,1% samochody o poj. silnika do 2000 cm3
VAT     - 23% sumy wartości zakupu, cła i akcyzy

Koszty obsługi transakcji zakupu
Opłata wynosi $1500 - $2000 (równowartość w PLN) i zależna jest od modelu samochodu. Jest to całkowita opłata za usługę sprowadzenia pojazdu z USA i obejmuje obsługę i zlecenie nastepujących usług: - wyszukanie pojazdu zgodnie z życzeniem klienta - lokalizacja i rezerwacja samochodu lub zamówienie nowego zgodnie z uzgodnioną specyfikacją - przygotowanie dokumentów niezbędnych do wysyłki pojazdu - przeprowadzenie odprawy celnej na terenie USA - transport morski w kontenerze samochodu do Polski - odprawa celna ostateczna w Polsce (dot. sam. nowych) - zlecenie transportu pojazdu w dowolne miejsce odbioru w Polsce

Koszt odprawy celnej w Polsce
Przeprowadzenie odprawy celnej samochodu w wyspecjalizowanej Agencji Celnej oraz opłaty portowe i za parking urzędu celnego - 1670 złotych.

Koszty transportu i odpraw celnych ponosi kupujący. Opłata należna jest po dostawie samochodu i płatna jest na podstawie wystawionej faktury VAT.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mnóstwo takich mieszkań, nie remontowanych od czasów Gierka, jest wynajmowanych po kosmicznych cenach. Mam też znajomych, którzy wynajmują mieszkania kupione przed 2005 za 100 tys. (mieszkają w drugim nowszym), za które płacą ratę kredytu 500 zł, a wynajmują za 1500 zł plus opłaty i śmieją się, że student im spłaca dwa kredyty, za stare i nowe mieszkanie. Wiem nie rozumiem skąd ten płacz najemców, że to niby takie nieopłacalne.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Druga strona medalu

Nelka, nie zazdroszczę Ci ale pamiętaj, że właściciel mieszkania nie wie, że jesteś spokojną, uczciwą lokatorką. Nikt nie wie, że potrafisz zrobić drobne naprawy itp. Ty to wiesz ale to jest tylko słowo przeciwko słowo. Ja jako wynajmujący nie mogę Ci ot tak zaufać na słowo, wiele razy już się przekonałem że z tym bywa różnie-ktoś sprawia dobre wrażenie a później kończy się tak, że lepiej nie mówić.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jaka wg studentow powinna byc cena najmu mieszkania 3 pokojowego z pelnym komfortowym wyposazeniem

w nowym budynku z widokiem na morze oraz blisko UG (mozliwe dojscie na piechote do 10 min)?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

No na końcu poruszyłeś ważny temat...

.."Większość najemców nie chce mieszkać w takich warunkach więc wybacz ale remont w postaci samego odmalowania jest raczej nierealny.".....z tym że ta większość wynajmujących nie robi tego a jak zrobi remont za 10tys. to myśli że wartość ich mieszkania się potroiła....no bo w dwa miesiące remont musi się zwrócić.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Cóż, jeśli masz takie negatywne doświadczenia to nie dziwię się Twojej opinii.
W mojej sytuacji jeśli we dwoje płacimy po 800zł za wynajem =1600zł. Za te pieniądze można spłacać kredyt. Tylko kto nam go przyzna? Nie ma innego wyjścia jak płacić tyle ile rynek wymaga i oszczędzać.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

wynajmiesz mi mieszkanie 3 pokojowe

za czynsz i opłaty + 1zł zysku dla Ciebie? PROOOOOOOOOSZE, obiecuje ze bede płacił regularnie i sprzątał a raz w roku nawet wyniosę śmieci.
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 3

jest to jakieś rozwiązanie

ale zamiast przyczep studenci mogą wynajmować altanki na działkch.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0