Dlaczego wynajęcie mieszkania studentowi tyle kosztuje?

Opinie do artykułu: Dlaczego wynajęcie mieszkania studentowi tyle kosztuje?.

Nasz poniedziałkowy tekst o studentach protestujących przeciwko właścicielom mieszkań, oferujących niski standard i oczekujących wysokich opłat, wywołał lawinę komentarzy i maili do naszej redakcji. Pisali głównie właściciele mieszkań. Zdecydowaliśmy się na publikację listu od pana Piotra, który z ekonomiczną precyzją tłumaczy, z czego wynikają rynkowe stawki najmu.W poniedziałek zamieściliśmy list naszego czytelnika, studenta, który bardzo krytycznie pisał o zwyczajach panujących na rynku ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie można wywalić zgoda, ale da się dokonać tego inaczej, ja po prostu zacząłem remont, razem z wymianą okien zimą i niestety "źle" policzyłem koszty i na nowe okna nie wystarczyło, na drugi dzień już ich nie było
popieram tę opinię 50 nie zgadzam się z tą opinią 1

Studia powinny być tylko dla inteligentnych.

A nie że teraz idiota zda maturę na 30% i już wielki wykształcony.
Ci sami debile którzy dziś masowo studiują w latach 90 nie zdaliby nawet matury, zakładając że w ogóle zdaliby egzamin do Liceum.
Dawniej w zawodówkach był wyższy poziom niż dziś w LO, stąd teraz nagle cała masa "wykształconych" idiotów z dwoma magistrami.
Teraz każda tępa franca z fryzjerskiej zawodówki zrobiłaby magistra, a 15 lat temu z trudem zrobiła by zasadnicze na samych miernych i dostatecznych.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 1

a ja wziąłem kredyt na mieszkanie który spłacają mi studenci..

nie ważne jak zdewastują chatę, i tak za kilka lat będzie moja a nie banku i to nie płacąc za kredyt ani grosza dzięki głupim studencikom. Kto nie kombinuje ten nima.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

A jaka to różnica?

A jaka to różnica czy dostał w spadku czy kupił samemu? Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Koszt utrzymania mieszkania po babci to czynsz ale koszt utrzymania mieszkania kupionego przez siebie samego to także czynsz. Kwestia kredytu o jakiej piszesz może dotyczyć obu przypadkach albo może go nie być-mogłem kupić mieszkanie za gotówkę i wtedy nie mam kosztu kredytu. A mogłem też dostać w spadku mieszkanie po babci ale babcia miała więcej wnuków, zapisała każdemu po równo i musiałem resztę wnuków spłacić a nie miałem pieniędzy więc wziąłem kredyt. Tak więc koszt poza czynszem też jest. I jeśli już piszesz o remontach to nie zapominaj, że po babci najczęściej zostają stare meble, 30 letni parkiet, kafelki pamiętające czasy Gierka, krany i umywalki w stylu retro itp. Większość najemców nie chce mieszkać w takich warunkach więc wybacz ale remont w postaci samego odmalowania jest raczej nierealny.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

Tylko jaką młodą rodzinę stać na tak drogie wynajmowanie mieszkania?
A jeśli mają wystarczające dochody to na pewno kupią mieszkanie na kredyt.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

przyjechali ze wsi fani weekendu i zachciało si

wygód, koksu i koniaku
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

oraj pole na traktore!

kij w jape oraj pole!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

W USA to rozwiazano po czesci dobrze !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Za miastami sa miejsca gdzie postawiono tzw. przyczepy mieszkalne i teren monitoruje jeden czlowiek !!!!!!!!!!! Wiec jak ma byc tanio to mozna postawic przyczepy za miastem i to moze zafundowac nawet uczelnia i zaczac tworzyc campusy dla tzw. biednych studentow . Calosc jest mobilna bo przyczepy maja tez kola wiec w razie zmiany lokalizacji calego obozowiska dla studentow owe przyczepy sie holuje w inne miejsca. Praktyczny system i calkiem dobry a do tego w miare tanie oplaty !....Wiec zamiast plakac niech uczelnie zaczna nad tym myslec bo Amerykanie to ludzie bardzo praktyczni !. Pisze to calkiem powaznie gdyz to jest calkiem dobry sposob na takie bolaczki cenowe czy lokalowe . Komfort takich przyczep nie odbiega od standardowego mieszkania . Za darmo tez to nie jest ale moze to byc tanszy sposob na wasze studenckie problemy lecz tez tam nalezy placic za media .
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dlaczego do akademików nie pójdziecie?

Ano dlatego że tam nie wolno grać na gitarze o 3 w nocy i się wydzierać, sikać w holu, zasypiać przy muzyce o 5 rano i urządzać libacji do białego rana przez 7 dni w tygodniu.
A w wynajętym mieszkaniu "myślicie" że wolno.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 2

burdel w bloku

to zaraza, napaleni klienci, jęki, masakra
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co to Ciebie dziecko interesuje, czy ktoś otrzymał mieszkanie w spadku czy nabył je na rynku wtórnym ?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

niestety nie brawo

Nie rozumiem dlaczego ceny wynajmu mieszkań mają korespondować z oprocentowaniem lokat, a właściwie z zyskami z tych lokat. Jeżeli tak źle jest właścicielom mieszkań z najemcami, to należy takie mieszkanie sprzedać, a pieniądze przenieść na lokatę i mieć święty spokój.

Problem polega natomiast na tym, że taki właściciel za zagrzybioną kawalerkę z piecem kaflowym we Wrzeszczu przy SKM będzie chciał 250 000zł i wiadomo, że nikt takich pieniędzy nie da, bo jest warta maksymalnie 100 000zł. No więc postanawia wynajmować taki lokal za 1200zł/miesiąc + opłaty mając zysk lepszy niż zysk z lokaty od realnej wartości mieszkania, jednocześnie nie inwestując ani złotówki w remonty, bo mieszkanie nadaje się tylko do kapitalnego remontu (skucie tynków, poprowadzenie nowych instalacji itd). W ten sposób właściciel zarabia niezłe pieniądze, których nie dostałby z żadnej lokaty, nie ponosząc jednocześnie żadnych kosztów. Tacy są biedni właściciele mieszkań.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 43

Student chciałby wynająć mieszkanie za 200zł, miec czynsz, wodę, gaz za darmo, a do tego właściciel powinien mu sprzątać bo przecież student nie wpadnie na to, ze wynajmowane mieszkanie należy utrzymywać w czystości.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 0

Fajny artykuł....

...z którego można wywnioskować to, że jeżeli ktoś wynajmuje przez 12 msc to ma płacić np. 1400zł...ale jak biznesman nikogo nie znajdzie i wynajmuje tylko przez 6 msc to najemca powinien płacić 2800zł....bo stoi pustostan.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

podatek wlascicel mieszkania niestety musi wziasc tylko na siebie

Co studenta obchodzi ze wlascicel musi zapalcic podatek?.
Sorry albo bierze to na siebie albo do widzenia. To już problem własciciela. Pozatym dlaczego ten podatek jest tylko 8,5% ?? Powinien byc 19% !! Czy to sprawiedliwie spolecznie że burżuj ktory ma mieszkanie na wynajem placi tylko 8,5% a inni od swojego zarobku 19% ???
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

I tak studenty oszukują, wynajmuje jedna wieśniara, a sprowadza koleżanki i faktycznie w 5 tam mieszkają,

Należy gonić ich z miasta, niech koczują w akademiku.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 3

rzeczywiście....u mnie pod budynkiem

samochody z rej. GD GA GSP to rzadkość....
natomiast problem to wynajmowanie prostytutkom, bo student dostanie codziennie mandat 200zł i się uspokoi, a domówka niekoniecznie.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

wynajmujący

Problem z tym, że ja wynajmując mieszkanie nie mam żadnej gwarancji, że jak zejdę z ceny to będę mieć spokojnych, sprzątających, płacących w terminie lokatorów... Mam wiele ciekawych doświadczeń z lokatorami, więc wolę wziąć więcej żeby mieć na pokrycie szkód, zrekompensować sobie czas poświęcony na sprzątanie. Wynajmowałem kiedyś mieszkanie znajomym dużo taniej niż cena rynkowa, ale oni tego nie szanowali. O tym, że się wyprowadzają poinformowali dzien przed, prawie nie posprzątali.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Konkret

W końcu ktoś napisał ile kosztuje życie, młodzież w obecnych czasach nie ma pojęcia o realnej wartości pieniądza ile trzeba się namęczyć żeby zarobić przyzwoite pieniądze. Wszystkim studentom, którzy narzekają sugeruję pracę i studia jednocześnie. Chyba, że macie bogatych rodziców.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1