Domowe pyzy :)

Macie sprawdzone przepisy?

Chciałabym zrobić pyzy ziemniaczane z mięsem :] przeglądam przepisy w necie - jest ich mnóstwo ;) z surowych ziemniaków, z mieszanych (surowe i gotowane), z mąką ziemniaczaną lub pszenną :P z mięsem mielonym surowym lub gotowanym/duszonym :P do mięsa dają bułkę tartą lub jajko - albo i nie... :P gotowane 12 minut od wypłynięcia albo i 1,5 godziny...

A Wy jak robicie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Domowe pyzy :)

Już dawno nie robiłam... Ale robię z proporcji 3:1 (3cz. ziemniaków surowych, startych w sokowirówce) i 1 cz. ziemniaków gotowanych.
Nie dodaje jajka, a mąkę tą która powstała z odstałego soku ziemnaczanego. No i oczywiście sól.

a mięso? surowe czy gotowane? a może duszone? :) i ile minut gotujesz?

Raz robiłam z mięsem surowym i się nie ugotowało, więc już robię farsz z gotowanego mięsa (np. z zupy). A co do gotowania to nie powiem Ci ile dokładnie, ale na pewno nie długo po wypłynięciu. może 10 min (musisz próbowac na miękkość i smak).

Dzięki Asiunia :)

Może jeszcze ktoś podzieli się sprawdzonym przepisem???

Asiunia a te części jak sprawdzasz? ilościowo czy wagowo przed ugotowaniem? wiem głupie pytanie - ale nigdy nie rozumiałam tego "3 części surowych i 1 część ugotowanych" :P

Zawsze biore mniej wiecej równej wielkosci ziemniaki. Np na 3 ziemniaki surowe, jeden ugotowany. Oto cała filozofia.

zrobiłyśmy z Mamą pyzy ;) wyszły pyszne :))) proporcja ok 1 część ziemniaków gotowanych i 2,5 razy tyle surowych (a po przepuszczeniu ich przez sokowirówkę wyszło tych surowych trochę mniej niż tych gotowanych). Do tego krochmal z surowych ziemniaków, mąka pszenna, jajko :] Pyzy były delikatne ale nie rozgotowywały się :]

mięso miałam kupione mielone - podsmażyłam je na maśle klarowanym, dodałam cebule przekrojone na 4 i marchewkę, poddusiłam, doprawiłam (sól, pieprz ziołowy, dużo majeranku i trochę tymianku, 2 ząbki czosnku - na 1kg mięsa).

Zostało trochę farszu i dzisiaj zrobię kilka pasztecików w cieście drożdżowym :)

Inne tematy z forum

Najtańsze sushi w Gdańsku (28 odpowiedzi)

Gdzie?