Droga wymiana w kantorze na lotnisku. Standard czy przesada?

Opinie do artykułu: Droga wymiana w kantorze na lotnisku. Standard czy przesada?.

Ceny w lotniskowych sklepach i punktach usługowych zawsze były i będą wysokie - podobnie jak czynsz, który płacą ich właściciele. Zasada ta dotyczy również lotniskowych kantorów, o czym boleśnie przekonał się turysta z Niemiec.Zwykła kanapka za 20 zł, kawa za 15 zł, piwo za 12 zł - tak jest nie tylko w Gdańsku, ale i na innych, nie tylko polskich lotniskach. Właścicielem punktów handlowych i usługowych działających w portach lotniczych w prosty sposób tłumaczą horrendalnie wysokie ceny, ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ceny na lotniskach (w Polsce)

To prawda, że ceny na lotniskach w Polsce mogą przyprawić o ból głowy. Mam wrażenie, że podejście właścicieli jest takie, że skoro kogoś stać na bilet lotniczy, to go stać na wszystko. Ale swoje na pewno dokładają porty lotnicze, które windują ceny dzierżaw do koszmarnych poziomów (jak wyżej napisano). Sam kiedyś widziałem, jak w Warszawie w jednej z restauracji (nie napiszę której, żeby mnie nie zbanowano) za udko kurczaka, frytki, sałatę i małe piwo gość zapłacił ponad 120 zł. Myślałem, że padnę.
Ale z drugiej strony, lepiej jest wsiadać do samolotu w takim terminalu, jak nowy w Warszawie, czy w Gdańsku, aniżeli np. w (dawnej) Etiudzie, która przecież kiedyś była terminalem międzynarodowym? Niestety nie ma nic za darmo, i za wysoki standard ktoś w końcu musi zapłacić.
Niemniej jednak ceny w kantorach to gruba przesada, delikatnie mówiąc. Nie pamiętam już, jak jest za granicą. Ale to co się dzieje w Warszawie czy w Gdańsku to po prostu skandal. Marże ponad 1 zł? Jest w kodeksie karnym mój ulubiony przepis, że ktoś kto wykorzystuje przymusową sytuację i doprowadza do niekorzystnego rozporządzenia mieniem podlega karze. W sam raz pasuje do kantorów lotniskowych. Sam mam ochotę czasami odciągnąć naiwnego od okienka...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niestety matołów nie brakuje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie mogłem

Podróżuję tanio tylko z bagażem podręcznym!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najkrótszy lot...

Jak odprawiasz się przez internet i lecisz tylko z bagażem podręcznym:
- dojazd z Gdyni 20 minut
- oczekiwanie na samolot 30 minut
- lot (np. do Wawy) 40 minut plus powiedzmy 20 minut czasu manewrowania po lotniskach
- dojazd do centrum Wawy 30 minut

Razem:2h20 minut
Sprawdzone wiele razy

Ale ludzie to lubią brednie wypisywać :)

Pewnie nie miał rachunku bankowego.

Bo banki, jak wiadomo, to pijawki. No to dał zarobić lokalnemu byznesmenowi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

mozna i tak?

Mam kolo domu market,gdzie litrowy termos kosztuje 19,90 .Robimy w domu 3 znakomite filiżanki kawy i wypijamy w trojke na lotnisku.Po czy termos do kosza a my do bramki.I tak się super oplaca a kawa taka jaka lubimy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Gdańskie lotnisko przynosi zyski, niezależnie od większych wydatków na oświetlenie i haracze marketingowe

dla tanich linii. Zwykle bez inwestycji zysków nie ma!

To siedź w Niemczech i nie zawracaj nam głowy na tym portalu

Po co w takim razie tu zaglądasz?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najkrótszy lot to łącznie 4 godziny...

Godzina dojazdu na lotnisko
Godzina na lotnisku
Godzina w samolocie
Godzina dojazdu do punktu docelowego

W każdym razie miejmy nadzieję, że w rozbudowanym gdańskim terminalu znajdzie się miejsce na jakąś restaurację z prawdziwego zdarzenia, a nie tylko bary przekąskowe z zimnymi bądź podgrzewanymi kanapkami..

Lotnisko, stadion, kolejka budyniowa

zapytajcie sie lepiej Budynia ile z kasy miasta bedzie musial dokladac do utrzymania nowego terminalu. Plotki kraza ze same oswietlenie to 20 razy slownie 20 razy tyle , ile w starym gmachu. Sadze po prostu ze budowanie prestizowych pomnikow w 3miescie jest po prostu bezsensu. Rozumiem ze nalezalo zwiekszyc przepustownosc lotniska, ale stawianie tego molocha bylo przesada. A co do cen, to po prostu ja nic nigdy nie kupuje na lotnisku w gd. Od 2 lat siedze w Niemczech i mi dobrze. Wszyscy mlodzi wyjada z 3miasta. Jak by ktos poruszal szarymi komorkami to nalezalo juz te kase wydac aby zachowac choc czesc miejsc pracy w trojmiejskich stoczniach. Chocby zwolnic je z podatkow od nieruchomosci. Przynajmniej ludzie by mieli prace. A stadion to trup , ktory juz od dawna waniajet - tam sie nic nie dzieje od sierpnia. A licznik bije. Po co to wszystko komu ? Po co sie pytam Budyniu ? Wyjedzie ci cala mlodziez i bedziesz mial miasto emerytow.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ok. Przyjmuję. Tym bardziej ponawiam szczere życzenia.

To porównaj sobie podatki w Niemczech czy Holandii .Dopiero zobaczysz co to znaczy łupienie .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wszystko jest dla ludzi

Jak ktoś lubi, niech sobie wali piwka przed lotem (byle potem nie rozrabiał), ale zjedzenie ciepłego posiłku to chyba nie żadna fanaberia? Jakoś na zagranicznych lotniskach bary nie świecą pustkami i również na polskich nie powinno być inaczej.

rewelacyjny kurs

- Pod koniec listopada wymienił na lotnisku euro po kursie 3,19 [choć średni kurs NBP na ten dzień transakcji wynosił 4,19

To nie miała być żadna klasyfikacja lotnisk

.. tylko kilka przykładów (z głowy, bez kopiowania z Wiki) dla art'a, że każde większe polskie lotnisko "przywiązane" do jakiegoś dużego miasta ma swoją nazwę wskazującą precyzyjniej położenie geograficzne (plus oczywiście mniej lub bardziej nadętego lub świętego patrona), zatem nie ma co się tak spinać o Rębiechowo...

dobre, bo polskie

kto jest właścicielem, tego w krs nie ma, ale reszta informacji jest ogólnie dostępna

Kantory tej sieci to podpucha, na dworcach kolejowych też, cena sprzedaży podana jest po lewej stronie

a dopiero skupu po prawej. Na pierwszy rzut oka kursy OK.. tylko które?

Stary kantor w T1 był w miarę w razie potrzeby ratował sytuację. Pomarańczowa sieciówka to podstęp.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Poziom wykształcenia to nie poziom inteligencji

" Powiedziała/powiedział co wiedział "- tylko tyle. Proste, jak Ty. Powodzenia
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie rozumiem?!

Z czym się nie zgadzacie?! z prawdą jaka jest na co dzień? Tak było, jest i będzie. My nie zmienimy całego świata i tejże polityki. Zawsze wybór należy do nas! Bez sensu są te negatywne opinie. Ludzie- weźcie się w garść i przestańcie bidolić " zostałem/zostałam oszukana". To w naszym interesie jest się dokładnie zorientować co, jak i za ile, w końcu to nasz wybór!!!