Droga wymiana w kantorze na lotnisku. Standard czy przesada?

Opinie do artykułu: Droga wymiana w kantorze na lotnisku. Standard czy przesada?.

Ceny w lotniskowych sklepach i punktach usługowych zawsze były i będą wysokie - podobnie jak czynsz, który płacą ich właściciele. Zasada ta dotyczy również lotniskowych kantorów, o czym boleśnie przekonał się turysta z Niemiec.Zwykła kanapka za 20 zł, kawa za 15 zł, piwo za 12 zł - tak jest nie tylko w Gdańsku, ale i na innych, nie tylko polskich lotniskach. Właścicielem punktów handlowych i usługowych działających w portach lotniczych w prosty sposób tłumaczą horrendalnie wysokie ceny, ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli coś jest dla Ciebie logiczną bzdurą, i nie jesteś mgr. ekonomi

to może po prostu nie rozumiesz o co chodzi?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ceny

Jaki ,,patron " lotniska takie ....Ceny !!!!!!
czyli nienormalne :((
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

ty na głowę upadłeś, NBP nic nie ustala tylko rynek ustala

kurs wymiany. NBP tylko podaje kurs średni przyjęty do rozliczeń w danym dniu. Kurs waluty jest ustalany przez rynek na podstawie różnicy w imporcie i eksporcie. Jeśli polska więcej kupuje niż sprzedaje z zagranicy to płaci oczywiście w złotówkach (obojętnie czy wymieni kasę w banku bilans pozostanie ten sam) i wtedy zagranica ma więcej złotówek niż my zagranicznej kasy stąd kurs złotówki będzie mniejszy. Jeśli jest sytuacja odwrotna to złotówka się umacnia. To są naprawdę podstawy ekonomii.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zbydowanie kilkuset km autostrad może? To nie zaleta PO?

Sponsoring SO to akurat wyrzucanie kasy w błoto, a nie zaleta PiS.

Podwyższenie wieku emerytalnego było nieuchronne. Masz pretensje do PO, że zrobiło to, na co PiS nie miało odwagi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

U nas w Szwecji tez jest drogo na lotniskach.

Ale jak przylatuje do Polski to nie jest dla mnie duza roznica. Dla was 20 zl za kanapke to kupa kasy, za to ja moge sobie kupic takich kilka, a i tak nie zbiednieje. Po prostu sklepy na lotnisku sa nastawione dla ludzi z zagranicy, a nie Polakow, wiec sie nie dziwcie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jak już piszesz to bardziej precyzyjnie

Skąd wziąłeś taką klasyfikację - "lotniska główne"

Według Ewidencji Lądowisk Cywilnych Urzędu Lotnictwa Cywilnego - port lotniczy w Gdańsku umiejscowiony jest w Gdańsku - Rębiechowie.
Nazwa natomiast brzmi "Port lotniczy im. Lecha Wałęsy".
I jest jednym z lotnisk zapasowych dla Warszawy - Okęcia, który ma nazwę "Lotnisko Chopina".
Pozostałe lotniska zapasowe to:
Rzeszów - Jasionka.
Katowice - Pyrzowice.
Kraków - Balice.
Poznań - Ławica.
Łódź - Lublinek.
I każde z tych lotnisk zapasowych - oprócz podanego umiejscowienia - posiada własną nazwę.
Np Balice - "Kraków Airport im. Jana Pawła II".

A ten tam wyżej - faktycznie - pisze dyrdymały jak powalony.

czyli twoim zdaniem jest ok

że z zusu społecznego tylko 2.5 % trafia na twoje konto emerytalne? Oblicz sobie ile będziesz miał emerytury i na ile lat życia ci to starczy to mina ci trochę zrzędnie. Wiele bzdur słyszałem ale pochwały dla tego rozboju to pierwszy raz. Po za tym ten koleś nie napisał nigdzie pochwały dla PISu porównał jedynie 2 partie i pokazał główne działania rządów. PO wypada bardzo słabo ale mają dobry PR.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja mam po tyle

a wy róbta co chceta !

kantor na lotnisku, spread minimum 2 zł . Bez komentarza
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

podpis nieadekwatny do tego o czym piszesz

pewnie tyrasz na kasie i masz akurat przerwę bo przedsiębiorcą to na 100% nie jesteś a twoje porównania są zupełnie nietrafione.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 18

"Ekonomia w jednej lekcji"

Ta twoja biblia to bubel potworny. Część rzeczywiście ma sens. Ale jest też pełno nie logicznych bzdur, miejsc w których autor zaprzecza sam sobie lub popełnia grzechy zarzucane innym.
Ale co ja tam wiem. Nie jestem przecież mgr. nauk ekonomicznych jak Ty.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

A niby czemu biedaczku?

Ty zapewne lubisz robić ludzi w wała.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

kulturka

Ale z ciebie wał
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A i jeszcze jedno - to samo jest w kantorze na terminalu T2

Taka sama lichwa.

I jeszcze jedno jak lecę z Polski - zabieram bagaż lukowy.
Do bagażu włożę sobie gorzałeczkę jaką chcę po normalnych cenach.
I po krzyku.
2 godziny lotu - nie trzeba ani żreć ani pić.
Mogę sobie strzelić piwko przed lotem - 6 zeta puszka - zakupione w lotniskowym sklepie.
Chrzanię knajpy w terminalu.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dubrownik normalny chorwacki Bank !!!!!!!!

Na lotnisku w Dubrowniku wymieniałem złotówki po normalnym kursie ( nawet trochę lepszym niż u nas w kantorze okazało się). Nie było żadnego kantoru tylko punkt normalnego chorwackiego Banku. Można ? Można !!! Oczywiście ceny w barach były wysokie, ale to norma na lotniskach.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Już kiedyś o tym pisałem

A swoją drogą pamiętam wku...nego na maxa pracownika kantoru, który - gdyby mógł - to by mnie za jajce powiesił, kiedy odwiodłem pewnego znajomego od wymiany waluty.
Facio miał pianę na ustach - pokazałem mu tablicę kursów i środkowy palec.
Znajomy spytał - czego tak?
No bo tak - odpowiedziałem.

Co do cen innych produktów - wczoraj pisałem.
Lichwa.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kolego ekonomisto

..."zabranie emerytur młodym"...jest zlym posunieciem?
Moze PiS da emerytury juz przedszkolakom, kto wie?
Gdy polaczymy to jeszcze ze..." sponsoringiem świątyni opatrzności"...to ukaze sie nam pelen obraz dobrodziejstw IV RP.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4