Droga wymiana w kantorze na lotnisku. Standard czy przesada?

Opinie do artykułu: Droga wymiana w kantorze na lotnisku. Standard czy przesada?.

Ceny w lotniskowych sklepach i punktach usługowych zawsze były i będą wysokie - podobnie jak czynsz, który płacą ich właściciele. Zasada ta dotyczy również lotniskowych kantorów, o czym boleśnie przekonał się turysta z Niemiec.Zwykła kanapka za 20 zł, kawa za 15 zł, piwo za 12 zł - tak jest nie tylko w Gdańsku, ale i na innych, nie tylko polskich lotniskach. Właścicielem punktów handlowych i usługowych działających w portach lotniczych w prosty sposób tłumaczą horrendalnie wysokie ceny, ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

:D

powiedz w skarbowce ze cie nie interesuje kurs NBP XD Szybko i kosztownie Cie naprostuja XD XD
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

a teraz zobacz ilosc podroznych w 97

a teraz....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

ale z jakiegos powodu NBP

ustala codziennie ten kurs. To moze wogole zrobmy wolna amerykanke i niech NBP nic nie ustala... to bedzie dopiero PRAWDZIWY kapitalizm.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Kto korzysta jeszcze z kantorów skoro mamy e-kantory?

Panowie, Panie a nie lepiej nie przepłacać i kupować walutę online? ja tam korzystam z kantorów internetowych gdzie mamy spread około 0,8% a nie jakieś 4%-10%. Dla zainteresowanych stronka StrefaWalut.pl gdzie znajdziemy wszystkie kantory.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Faktycznie jesteś mały

Skoro popierasz takie dziadowanie tej firemki na turystach.
Równie dobrze można powiedzieć o złodziejach aut,że pomagają koncernom samochodowym i ubezpieczalniom ( wiadomo nowe auto,straszenie kradzieżą przy sprzedaży AC ) idt.
Tylko nie tędy droga,Panie kochany.Nie trzeba otwierać aż 3 kantorów- wystarczyłyby dwa i nie zdzierać tak z Klientów.
No ale każdy widzi swój punkt,honor i zasady ma się przeważnie w doopie
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 4

martynko a powiedz proszę

co zrobiło PO przez 7 lat rządów a co zrobił PIS przez 2 lata? Gdybyś zrobiła takie rzetelne porównanie to mogłoby ci wyjść:
PO: podwyżki podatków, podwyższenie wieku emerytalnego, zabranie emerytur młodym, sponsoring euro2012, zero reform
PIS: 2 reformy:edukacji i sądownictwa, obniżenie podatku dochodowego, sponsoring świątyni opatrzności.

Sam nie głosowałem ani na PO ani na PIS ale widzę w jednej i drugiej grupie, że głosują emocjonalnie ukierunkowani przez media i nie kierują się w żaden sposób zdrowym rozsądkiem ani jakąkolwiek analizą tego co zrobił dany rząd. TVN ich straszy: głosujcie na PO bo PIS będzie u władzy a rydzyk w drugą stronę.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czynsz za lokal na lotnisku to 80 000/m-c teraz a jak prezesem był Marczyński to lokal

czynsz szacował się koło 15000- 20000.Oj działo się tam działo w latach 1997-2011
Więcej ciekawostek będziemy zamieszczać na facebooku Gdańsk Niebezpieczna Cedrowa -
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

mógł też porównać cenę sprzedaży do ceny kupna

im większa różnica tym większą marżę ma kantor.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

niemiec mógł porównać cenę sprzedaży do ceny kupna

to by odrazu się skapnął że rozbieżność jest duża i cena w kantorze wysoka. Przecież jasne jest że im większa różnica w cenie kupna i sprzedaży to tym większą marżę ma kantor.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

I też się z tobą zgadzam,nie korzystałem jeszcze nigdy z toalety podczas 2 godzinnego lotu a kanapki napisałem że biorę :) a nie że je konsumuje w samolocie,sama świadomość że masz żarcie w torbie powoduje że nie chce się jeść a co dopiero kupować na lotnisku pajdę chleba za 20zł :) to są takie kanapki "psychologiczne"
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

wolny rynek mamy prawda?

towar jest warty tyle ile ktoś chce za niego zapłacić. Nikt nie broni otworzyć Ci sklepu i sprzedawać wszystkiego za pół darmo i pracownikom płacić po 5 tys. na rękę bo widzę takie myślenie u ciebie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

nakazy na każdym kroku

łoś mógł sobie sprawdzić kurs danej waluty przed wylotem w internecie. Sam tak zrobiłem jak leciałem do norwegi.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wolę ryżego, niż samotnego kurdupla z kotem!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 15

taak podnieść podatki - najlepszy przykład to USA

w niektórych stanach masz raptem 10% podatku i nie ma tam VATu. Wejdź sobie łosiu na amazona i porównaj ceny np. elektroniki z cenami u nas a zobaczysz jak duże podatki są w polsce.
Jestem w szoku że tak dużo osób dało plusa.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale na waluty masz jak najbardziej ceny umowne

od tego jest bank centralny NBP i on ustala kurs. Jestem za tym aby w kazdym kantorze OBOWIAZKOWO byl podawany aktualny kurs NBP, a obok ich wlasne, wtedy klient ma szanse ocenic czy mu sie podoba czy nie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

widzę zacnego ekonomistę mamy w naszym gronie

ekonomia to powinien być podstawowy przedmiot wałkowany przez od podstawówki do szkoły średniej to takich komentarzy jak ten by nie było. Mielibyśmy wtedy porządną władzę bo nikt by nie głosował na tego co więcej obieca albo kogo promuje telewizja. Polacy nie są głupi tylko brak im podstawowej wiedzy i oglądają za dużo telewizji przez co przestali już samodzielnie myśleć.
Święta idą więc proponuję zamiast kolejny raz oglądać kewina zakupić sobie książkę np. "Ekonomia w jednej lekcji" (przytaczaną tutaj wielokrotnie). Można też poczytać w internecie broszurę stowarzyszenia "Pomyśl o przyszłości", która podaje sporo faktów i np. wyjaśnia dlaczego w polsce są zarobki niższe niż na zachodzie.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Do imbecylaniuka

Właśnie popierzony czerwony socjalisto tak jest w tym kraju, jeżeli marza wynos np 100 płn
podatek - 19 płn plus VAT (przeważnie 23% ) + 23 płn daje to łącznie 42 płn
Przy marzy 200 płn podatek to 82 płn
42 < 82
Czyli WIECEJ!!!!!!

P.s. VAT policzyłem ci tylko od marzy , a powiniene od wartości całego produktu lub usługi i będzie go oczywiście wiecej:(((((
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

..."nie ma nic lepszego, niż własna kanapka zjedzona...podczas 2-godzinnego lotu"...

Nigdy nie zabieram wlasnych kanapek, ale jesli ktos tak lubi?
Poza tym, podroz samolotem, to nie tylko sam dwugodzinny lot.
Przedtem musisz dostac sie na lotnisko, musisz byc tam odpowiednio wczesnie do odprawy itd. itp.
Nawet najkrotszy lot oznacza ok 6 godzin w podrozy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

to jest tez troche wykorzystywanie niewiedzy turystow

my Polacy wiemy jaki jest mniej-wiecej kurs euro, natomiast zagraniczni to juz nie koniecznie...

A jakby tak wprowadzic nakaz podawania przez kantor aktualnego kursu NBP a obok ich kursow? Jestem ciekaw o ile by spadly ich obroty....
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1