Dumox a wyjazd nad jezioro ?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Słuchajcie moje dziecko wczoraj dostało od pediatry Duomox na 10dni ze względu na anginę ropną (od wczoraj po pierwszej dawce nie ma gorączki) w ten wekend mamy zaplanowany wyjazd nad jezioro częściowo na domek częściowo pod namiot ( w sensie tylko noc w namiocie). No i tu pojawia się pytanie czy można jechać - niby jeżeli dziecko nie ma gorączki to można wychodzic z nim na dwór ale czy taki wyjazd to nie za duzo? Ja mam bardzo mieszane uczucia ale mąż nie chce słyszeć o odwołaniu wyjazdu - bo mamy tam się spotkać z całą rodzinką i odrazu twierdzi że panikuję.
Wiadomo dziecko nie będzie wchodziło do wody ale nie przywiążę go do krzesła żeby cały dzień siedział tym bardziej że ma tam być jego kuzynka z którą uwielbia się bawić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Dumox a wyjazd nad jezioro ?

jesli dziecko czuje sie dobrze ogólnie i nie ma goraczki ani mega zawalonego gardła to ja bym pojechała aleeee...uwazaj na słońce bo przy antybiotyku trzeba koniecznie unikać słońca ...

No właśnie a wekend niby ma byc u nas strasznie gorący

noo podobno ale jedz moze uda poszukac troche cienia do zabawy wez dmuchany basenik i postaw w cieniu bo inaczej będzie śmigał do jeziora i stał na słońcu ..

Mojej koleżanki rodzice przeziębili jej anginę i zafundowali jej tym zapalenie mięśnia sercowego. Przez to do dziś ma problemy i będzie miała do końca życia (ma 30tkę.).

Ja z dzieckiem bym nie jechała, a mąż jak chce to niech jedzie...

Z reszta w nocy jest 12-13 stopni, a pod namiotem, szczególnie czuć chłód i wilgoć. A tak zupełnie na marginesie... angina jest zaraźliwa.

A co na to lekarz?

mi się zdaje ze latem trudno przeziębić jednak anginę , nie wpuszczaj do zimnej wody i tyle ..mrozów nie ma w końcu , co do zarażenia sie to nie wiem na dwoje babka wróżyła wiadomo ..tego nikt nie wie pilnujcie aby nie napili sie z jednego kubka przypadkiem itp. to już będzie 4-5 doba działania antybiotyku więc myslę , ze będzie juz całkiem dobrze.

Ja z natury nie jestem panikarą i nie mam dzieci (więc mozecie mnie już zacząć minusować, że się odzywam), ale ze sobą, jakbym miała anginę ropną, to bym nie pojechała, szczególnie na nocowanie pod namiotem a co dopiero z małym dzieckiem.
A o przeziębienie anginy w lato nie trudno, wystarczy wiatr, albo mokre stópki.
ale jednak bym się skonsultowała z lekarzem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

jedno jest pewne jakby było mokro , deszczowo, zimno i z zimnym wiatrem to na bank bym spobie odpuściła taki wyjazd , natomiast jak będą faktycznie zapowiadane upały to i noc może być goraca więc pewnie bym pojechała o ile gardło wyglądałoby ładnie już ( no chyba ze nie miał wcale jakoś mocno zawalonego tego gardła bo i takie anginy bywają przeciez )

nie ryzykowałabym :(
angina to dziadostwo, przy antybiotyku nie wolno wychodzić na słońce, a myślę, że nie da się dziecka nad jeziorem utrzymać w domku

spotkanie nie ucieknie, można w piątek pójść do kontroli i się zapytać

właśnie tez tak myślałam żeby w piątek podejść jeszcze raz i się podpytać lekarki czy możemy jechać
niewiem co robić - z tym basenem to fajna sprawa dobry pomysł bo do jeziora napewno nie pozwoliłabym mu wejść

nooo tak zrob idz do kontroli a jak lekarka pozwoli jechac weż basenik :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a może napisz jeszcze ile dziecko ma lat, bo to dość istotne :) oraz czy będą inne dzieci

ma 4 lata i będzie jego kuzynka 6 lat

zatrzymać 4 latka- to niemożliwe :) ekipa mała, zawsze można zabrać planszówki do grania i karty

zwłaszcze że jak nie ma juz gorączki to jest jak perszing - ale wody się boi czy to morze czy jezioro także jedno dobre

zostałabym z dzieckiem w domu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

no własnie nie boisz sie ze dzieciak bedzie zarazac inne dzieci?

ja puściłam 10 latka na wycieszkę klasową (2 dniową) do zamku w Gniewie po 6 dniach brania duamoxu, właśnie przy anginie, tam też brał antybiotyk, lekarka powiedziała że może , ale absolutny zakaz przebywania na słońcu, dziecko już nie zaraża, ale cały czas drżałam :(

wiem z doświadczenia przynajmniej tak mi się wydaje że jeżeli dzieci nie używają tych samych sztućców talerzy kubeczków i nie piją z jednej butelki, nie całuja się to sie nie zarażą od siebie
nawet rodzic od dziecka się nie zarazi jeżeli będzie unikał jego śliny i jak ja to mówię mieszania bakterii

Dzieci już na 3-4 dobę od pierwszej dawki antybiotyku nie zarażają takie informacje dostałam od 2 pediatrów.

szkoda że nie mam kontaktu telefonicznego do pediatry to odrazu bym podpytała

Dla mnie spanie pod namiotem z chorym -jakby nie było dzieckiem to skarjan nieodpowiedzialność . Mialas Anginę ? wiesz jaki to ból ?

włąsnie miałam to samo co on 3 tygodnie temu i prawie wcale mnie nie bolało i wiem że jego też nie boli bo je normalnie i nic nie narzeka

Zrobisz jak uważasz ale ja miałam chore dziecko w domu i mogłam spać w domku nad jeciorem a i tak nie pojechalam -to jest cały dzień na dworze o przeziębienie anginy nie trudno -nie ryzyjkowałabym zdrowia dziecka dla swojej przyjemności
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

Gdzie ubieracie swoje dzieci (36 odpowiedzi)

Witam, zastanawiam sie gdzie mogłabym nakupowac swojej córce troche rzeczy, chodzę szukam i...

Czy naprawdę? (19 odpowiedzi)

od lutego wchodzą te zmiany w prawie jazdy?? kurdee kto coś wie konkretnego, bo dzowniłam do...