Duża ilość os :(

Temat dostępny też na forum: Banino Zwierzaki
Czy w Waszych ogródkach w tym roku też jest wyjątkowo dużo os?
Macie jakieś sprawdzone metody na ich odstraszenie?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Duża ilość os :(

muchozol albo łapka na muchy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

widzę że nie tylko u mnie jest taki problem, już się bałam że gdzieś u mnie się zaległy,niecierpię paskud: (
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja jeszcze ani jednej nie widziałam w ogródku w te wakacje :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mu nie odstraszamy. Zabijamy w calosci.

faktycznie, jest ich sporo - więcej, niż w poprzednich latach

Tak bardzo duzo. Probuje teraz odstraszyc za pomoca sztucznego gniazda os, zobaczymy co z tego wyniknie....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja lubię osy.
Wtedy wiem że jest lato 😊 i gorąco.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

na moje to wina śmietników z mokrym wywożonych raz na ruski rok, one się do tego zlatują - ludzie wyrzucają resztki owoców a osy to lubią
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mokre zabierają co tydzień

A gdzie tak często zabierają ????

Na przykład w Baninie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie zawsze, raczej co 2 tygodnie

butelkę plastikową rozcinamy na 2/3 wysokości, część z szyjką wkładamy szyjką do drugiej części a do środka wlewamy drożdże wymieszane z cukrem

dużo os bo bardzo ciepłe lato

zastanówmy się nad tym jednak czy warto je zabijać. NIE warto - one również zapylają kwiaty. A w dzisiejszych czasach jest z tym coraz większy problem.
Zanim miejscowi znawcy zaczną się śmiać, polecam poczytać o światowym problemie zmniejszającej się populacji pszczół. I uzmysłowić sobie że ludzkość wymrze wkrótce po wyginięciu owadów zapylających rośliny.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wyjaśnij to dokładniej bo zacząłem się bać.

Os już nie chcemy zabijać. Wiemy, że nasz los w ich czułkach.
Much też trochę nam lata w salonie. Im nie popuścimy!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

to proste, bez pszczół i owadów zapylających niemożliwa będzie hodowla roślin owadopylnych które stanowią 3/4 roślin na świecie. No dobra, stosuje się już obecnie zapylanie ręczne które w jakimś procencie eliminuje problem, ale na taką skalę raczej się nie da a to oznacza problemy z wyżywieniem ludności, nie mówiąc o dziko rosnącej roślinności która jest pożywieniem dla innych zwierząt. Co oznacza ich wymarcie również.

Problem wymierania pszczół być może i jest wyolbrzymiany przez organizacje ekologiczne, ale to dobrze, bo więcej ludzi o tym usłyszy a lepiej działać zawczasu niż obudzić się za późno z ręką w nocniku.

Więc zastanówmy się 2 razy zanim zabijemy pszczołę, osę, trzmiela czy inną muchówkę. Te zwierzęta naprawdę nie istnieją w przyrodzie po to, żeby nas żądlić ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

To owady, nie zwierzęta ;). PS. Tylko osy są wścibskie i wlatuje gdzie popadnie. Pszczoła i trzmiel czasem zwany nie słusznie bąkiem, są to owady bardzo łagodne podlatują głównie do kwiatów i dopóki ich się nie odgania machając czym popadnie to nic nam nie zrobią. Osa to co innego, to natarczywy owad i wylatuje wszędzie gdzie popadnie zwłaszcza tam gdzie jest odrobina słodkiego. Przynajmniej ja mam takie doświadczenia ;) i nie znoszę ich, ale jeśli to możliwe to staram się ich nie zabijać.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

owady to zwierzęta
polecam: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zwierz%C4%99ta

osy po prostu szukają pożywienia bo żywią się czym innym niż pszczoły i trzmiele. Dlatego wlatują nam do domów i zjadają co mogą ;) intensywnie odganiane również nie użądlą. Nie zdarzyło mi się to od 37 lat a z naturą obcuję często i mocno ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dużo bawiłem się w sadzie owocowym mojej prababci i zawsze były tam osy. Nawet budowa lotniska na Firodze ich nie przepędziła.

Jestem osofbem. Nie lubię os.
Jestem za brutalnym zabijaniem ich.
No mercy! To mój dom, moje podwórko i tak długo jak one tego nie szanują, ja nie będę szanował ich!

Jeśli zaś ktoś mnie nie toleruje i moich poglądów, zgłoszę go do sądu za nietolerancję i fobię skierowaną przeciw osofobom.

Jeśli zaś ktoś będzie chciał mnie nawrócić na swoją wiarę w pożyteczność os, to uznam go za sekciarza. Taki jestem!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

przynajmniej wiem kto mnie minusuje :)))

wszystko zrozumiałe. Jedna uwaga, to ich dom a myśmy im się w nim wybudowali ;)))

i tak, możesz mnie podać do sądu za obrazę uczuć osofobów. Czekam na pozew. A sekciarzy szukaj bliżej pętli autobusowej, w takim budynku z wysooooką wieżą.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

I masz kolejnego minusa ode mnie :)

Owszem, tu BYŁ ich dom, ale postawiły go do czasu zamieszkania przez nas. Teraz są tu nasze domy. Wyrzucamy stąd chwasty, które też tu od lat mieszkały, osy, robactwo i muchy. Nie chcemy ich tu.

Wolę mieć na podwórku zadowolone dzieci niż zadowolone osy :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Do remes
Nie wiesz co mówisz. Masz skończone tylko podstawówka!?
Ja lubię osy.....lubię żyć.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

minusuj do woli - to by dopiero była heca gdybym przejmował się minusami anonimów na jakimś podrzędnym forum w wirtualnym śmietniku zwanym internetem : )

widzisz, ja mam na podwórku zarówno zadowolone dziecko, jak i zadowolone osy

reszty nie skomentuję
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Osa to zwyczajny szkodnik i pasożyt, który za frajer potrafi wbić się do ula i wytępić pożyteczne pszczoły, tylko po to żeby mieć darmową wyżerkę.
Zapylać kwiatów to też za bardzo nie potrafią. Są zwyczajnymi nierobami, szkodnikami. Proszę sobie poczytać jaka jest wartość osy, szerszenia, a pracowitej pszczoły czy pięknego trzmiela.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

oczywiście że osy są mniej pożyteczne od pszczół i o tym pisałem od początku - mają udział w zapylaniu ale niewielki. Jednak mają.
wybijanie os ma sens w momencie, gdy jesteś pszczelarzem i wokół uli pojawiły się gniazda os czy co gorsza szerszeni. Wówczas zabijasz je po to, żeby one nie zabiły dużo bardziej pożytecznych pszczół. Ewentualnie gdy zrobią Ci gniazdo w domu albo gdzieś bardzo blisko - wówczas ze wzgl bezpieczeństwa.
Zabijanie osy bo ci wleciała do domu jest po prostu bez sensu, nie przestaną przez to wlatywać. Nie wybijesz wszystkich os w okolicy choćbyś nawet chciał.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9

A ja będę je zabijać bo jestem uczulona na ich jad. Sorry ale moje życie jest ważniejsze od os i mam w d...e co o tym myślicie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

no to szczerze gratuluję pomysłu zamieszkania na wsi :)))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

w mieście też są osy, uważam że zamieszkanie na wsi nie jest dla mnie zagrożeniem tylko te szkodniki. na szczęście radze sobie z nimi...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

nie osy baranie, tylko pszczoły. Osy są agresywne w stosunku do pszczół, których jest coraz mniej. Osy mają się bardzo dobrze i dla dobra tych drugich które robią także miód, warto je tępić.
Nie komentuj tylko poczytaj ewentualnie zapraszam na wydział leśnictwa.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jakoś nie mam w naturze tępienia żadnego zwierzęcia, ale faktycznie w tym roku osy są bardzo agresywne. Nie wiem czy to ma coś wspólnego z suszą i małą ilością kwiatów?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przyjadą chińczyki i będą ręcznie zapylać

osy me osy kocham i czule je tulle

W którym miejscu.

macie rację. Zmieniłem zdanie. Zabijmy i wytnijmy w pień wszystko, co nam przeszkadza i co nie jest po naszej myśli!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

obornik przeszkadza(zapach) osy niedobre, kogut za głosno pieje, autobus pod blokowisko nie podjeżdza, szkoła niedobra. Gdzieś jeden z drugim wczesniej mieszkał. Z blokowiska do blokowiska a maniery obrzydliwe. Wybij wszystko, zalej betonem , wyprowadzaj psy pod cudze posesje baranie jeden z drugim.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dzień Dobry,

Czytam od jakiegoś czasu te forum z uwagi na fakt, że kupiłem sobie mieszkanie. Czytam i czytam i widzę dużo nienawiści tutaj na forum a co dopiero na osiedlu. Każdy jest mądry i podpuszcza drugiego. Masakra!!! Wszystko ludziom przeszkadza, a to drogi a to internet dosłownie wszystko.
Popieram powyższy post w 200%. Ludzie nie mówię do wszystkich ale do tych szalejących i czepiających się - czy u was w domu też taka atmosfera jest?!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

nie spuszczamy cisnienie na forum a do sasiadow z usmiechem :P
serio czeba bylo w watku o osach? dociekliwy jestes skoro takiego sezonowego kotleta odgrzales w samym srodku zimy :D

Nie Martin "odgrzał kotleta", tylko Jc, półtorej godziny przed jego wpisem ;)

a u mnie pojawily sie krety. dwa na dzialce, jeden w kiblu
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

no rzeczywiście, ale o tej porze roku raczej by sie człowiek wątku o sr*jących bocianach które już przyleciały spodziewał niż o osach :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Hmm, może Cię zaskoczę, ale ja już w poniedziałek widziałam gromadkę pszczół aktywnie urzędujących w krokusach przed moim domem :)

zmutowane pewnie jakieś :)

Może miały na sobie kożuchy ;)

Inne tematy z forum

Ubezpieczenie domku letniskowego/ROD (4 odpowiedzi)

W czasie "zarazy" gwałtownie wzrosło zainteresowanie działkami ROD. Wielu nowych działkowiczów...

Altanki, domki na narzędzia, ogrodowe - skąd zamówić? (16 odpowiedzi)

Witajcie drodzy sąsiedzi ;-) Mam gorącą prośbę. Czy ktoś z Was mógłby polecić mi firmę lub...