Dwulatka obgryza paznokcie...

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
moja corka ostatnio strasznie zaczela obgryzac paznokcie, najbardziej przed zasnieciem albo gdy oglada baje. NIc nie pomaga, odwracanie uwagi, prosby. Macie jakies dosw.w tym temacie...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Dwulatka obgryza paznokcie...

ja mam doświadczenie takie, że sama obgryzam od 3 roku zycia i NIC na mnie nie działa

kiedys stosowalo sie gorzki lakier do paznokci z apteki ale czy dziecko nie jest na nie za male? hmm mozna zawsze zapytac farmaceutki

Moja 2 latka też tnie paznokcie, smaruję gorzkim lakierem, efekt brak apetytu, paznokcie obgryza dalej.

Obgryzanie paznokci u dzieci jest niepokojącym sygnałem. Nie musi oznaczać ono od razu nerwicy lecz jest znakiem, że dziecko nie radzi sobie z jakimiś emocjami. Warto zastanowić się, czy dziecko nie było ostatnimi czasy narażone na jakiś stres – długotrwałe rozstanie z rodzicem, znaczącą zmianę w otoczeniu?
Obgryzanie paznokci jest sposobem na poradzenie sobie z napięciem, które odczuwa Twoja córka. Wynika ono z braku umiejętności u małych dzieci, radzenia sobie z dużymi emocjami.

Prośby i upomnienia raczej nie rozwiążą problemu. W sytuacji, w której występuje to zachowanie, najlepiej jest odwrócić uwagę dziecka, zająć go czymś innym, rozmową, zabawą, a rączkę z buzi po prostu wyciągać, nie komentując tego zachowania. Jednocześnie szukaj przyczyny stresu u dziecka i spróbuj ją usunąć.

przechodziłam przez to z moją córką. czy przeżywała wtedy stres hmmm.... wątpię miała codziennie ten sam schemat dnia, spokój. lakier gorzki nie działał. gdzieś tak po 3 urodzinach powiedziała że chce pomalować paznokcie jak mama. ja jej powiedziałam że nie da się bo obgryza powiedziała że nie będzie i faktycznie przestała. ze 3 razy jej pomalowałam moim lakierem i zapomniała i o obgryzaniu i o malowaniu.
jak zaczęła obgryzać to jej naprawdę króciutko obcinałam i dostała żyrafę z którą śpi do gryzienia - ucho jej gryzła. trochę trwało obgryzanie u nas. nawet jak poszła do przedszkola nie zaczęła ponownie obgryzać więc myślę że mamy to za sobą :)

ja z Jasiem miałam ten sam problem :(
smarowałam gorzkim lakierem ale ... on MU SMAKOWAŁ !!!! ;/
ciągle go obserwowałam , odsuwałam rączkę od buzi, non stop...
mówiłam że jak będzie obgryzał to będą paluszki bolały . obcinałam paznokcie tak mega krótko by nic tam nie mógł złapać zębami :)

po jakimś czasie walki przeszło mu :)

powodzenia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

obgryzanie paznokci przez dziecko może tez być oznaką pasożytów np. owsików
wtedy najlepiej zbadać kał u dziecka

to prawda, szczególnie kiedy dzieje się to wyłącznie wieczorem. Owsiki np. maja tendencję do uaktywniania się wieczorami i w nocy.

moja tez ma ten problem wczoraj tak mocno sobie obgryzla ze ja bolalo i byl placz, a caly czas sie mowi ze nie wolno .

Mojego meza bratanica tez w tym wieku obgryzala paznokcie.Kiedys przy wizycie powiedzieli przyniej co robi,a moj maz w zartach powiedzial,ze jak bedzie tak robic to obgryzie jej paluszki.Tak to wziela do siebie,ze jak mama jej o tym przypominala to zaraz przestawala to robic.A jak do nas przyjezdzali to zawsze mowila ,ze nie gryzie,choc troche mijalo sie to z prawda.Ale o dziwo poskutkowalo i juz nie gryzie.A moj maz to ulubiony jej wujek.Nie bylo to zbyt pedagogiczne ale w naszym wypatku sie udalo.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

nnt. doradca kredytowy - warto czy nie? (21 odpowiedzi)

Zastanawiamy się z mężem nad kupnem własnego M i w sumie nie wiem od czego zacząć. Czy warto iść...

rodzice chrzestni poszukiwani:) (48 odpowiedzi)

Zakladam osobny watek:)Jest ktos chetny?Bo stwierdzam,ze w dzisiejszych czasach bardzo trudno...

księgowa?? czy warto? (45 odpowiedzi)

post dotyczył będzie pracy.. a właściwie jej zmiany...obecnie pracuję jako powiedzmy pracownik...