Dziewczyny kiedy zrobić USG piersi???

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Hej dziewczyny kiedy najlepiej zrobić USG piersi?Jakiś konkretny dzień cyklu,czy w każdym momencie można?Ciężko dopasować terminy u lekarza?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Dziewczyny kiedy zrobić USG piersi???

Niby ok. 10 dnia cyklu, ale ja robiłam różnie. Ostatnio robiłam w samej końcówce cyklu, bo akurat miałam tak ustawiony termin u dobrego lekarza.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

I ten dobry lekarz nie powiedział Ci,że za późno przyszłaś?Badanie było wiarygodne?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wyczułam u siebie guzki jakoś pół roku temu i w lutym poszlam na usg tutaj do Gda. (wtedy byłam właśnie jakoś ok. 10 dnia cyklu). Ponieważ nic mi nie wyszło, a mnie dalej bolało to teraz będąc w ośrodku onkologicznym w Olsztynie, poszłam tam prywatnie żeby powtórzyć badanie i dokładniej zwrócić uwagę na miejsce gdzie mnie boli. No a że wtedy była końcówka mojego cyklu, to trudno :) Lekarz nie powiedział nic o tym, że może to wpływać na wiarygodność badania. Diagnoza się potwierdziła.

Najlepiej na początku, bo pod koniec mogą pojawiać się zgrubienia-nie groźne ale mogą namieszać. Sama tak miałam - poszłam pod koniec cyklu, facet znalazł torbiel - dał mi skierowanie na biopsję. Chyba nie muszę pisać co przeżywałam-byłam przerażona!
Już na biopsji powiedziano mi, że to nic groźnego i gdybym poszła na to usg po miesiączce, to prawdopodobnie nic by już nie było.
Czyli - przez wizytę p0od koniec cyklu najadałam się strachu. Oczywiście nie musi tak być i pod koniec cyklu też może być brak jakichkolwiek zmian, ale jednak jest większe prawdopodobieństwo, że mogą się one pojawić, dlatego zaleca się usg w I fazie cyklu, przed owulacją
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mi kazano zrobić USG piersi w połowie cyklu. Najgorzej ponoć tuż przed i w trakcie miesiączki, bo wtedy wyniki nie będą wiarygodne.

mi zawsze mówili, ze najlepiej tuz po miesiaczce, czyli ok 6-10dc

Obliczyłam,że u Mnie będzie 14 dzień cyklu,gdy nadejdzie termin USG-myślicie,że będzie ok.?Szczerze mówiąc to nigdy nie robiłam jeszcze USG piersi i dlatego chciałabym to zrobić wtedy,gdy wyniki będą najbardziej wiarygodne...

Wg mojej p.doktor jest ok :) Babeczka robiąca USG nie opier... za dzień cyklu, ale uwaga dostałam opier..., że dopiero teraz (jakieś 2 m-ce) robię te USG, mam 27 lat.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mi gin zawsze zaznaczał w jakim dniu cyklu ma byc robione USG

jeny ja tez musze zrobic ,robie od paru lat,zawsze w maju,niewiem czemu,tylko byłam ostatnio na nfz i trwało kilka sekund chyba a jak płaciłam chyba w invikcie to bardzo dokładnie mnie badano.

No to Mnie uspokoiłyście,że 14 dzień cyklu ok., ale juz czuje,że dostane reprymende,że tak późno,bo nigdy nie robiłam,a mam 27 lat.Fajnie,że każda coś od siebie powie,bo im wiecej inforamcji tym jesteśmy bogatsze w wiedzę :-) A wiadomo co lekarz to inna opinia,a niby te same studia kończyli :-)

Bylam w piatek.
MIłam ból piersi i zgrubienia, wyczuwalne guzki.
BYlam w 16 dniu cyklu, lekarz skierował mnie natychmiast (tego samego dnia ) na badanie usg, powiedział ze to pilne, bo nawet poniedzialek to z apoźno, że będę w złym momencie cyklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

A między jakim,a jakim dniem cyklu jest ok. zdaniem Pani dr?I coś wyszło nie tak z usg?Trzymaj się...

Witam też mam ten problem, bo usg mam na 29 maja a to ostatni dzień okresu i zupełnie nie wiem co robić bo do następnej wizyty znowu ze 2 miesiace. Może robilyscie w podobnym terminie?

Tak, robiłam wiele razy. Jeśli masz problem z terminami, oczekiwaniem albo jakością sprzętu to nie zwlekaj, tylko idź gdzieś indziej. Mnie się akurat tak udawało, że byłam co miesiąc na wyjeździe w Wawie i załatwiałam to u nich - https://multimed.pl/cennik/cennik-usg/ Bez problemów z terminami, sprzęt z innej półki jakościowej, ludzie mili, od razu konsultacje i zalecenia - tak właśnie powinny przebiegać takie badania.

Ja w sumie nigdy nie zwracałam na to uwagi... Terminy do ginekologa są tak odległe, że się zapomniałam tym przejąć
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Od paru lat regularnie chodzę na badanie usg piersi do centrum onkologicznego, bo mam guz nowotworowy. Nigdy nikt nie pytał jaki moment cyklu wypada. Podają termin, przychodze i tyle.

Radzę robić systematycznie, zgodnie z zaleceniami, a kiedy coś jest nie tak, to załatwiać to ekspresowo. Tzn. mam na myśli sytuacje, w których pojawiają się podejrzenia co do piersi. Jeśli nie da się nigdzie zrobić badania na szybko, to szukajcie prywatnie, a nawet lepiej od razu znaleźć do tego odpowiednie miejsce - po prostu w takich placówkach mają lepszy sprzęt i da się załatwić to ekspresowo. Ja w takim przypadku załatwiłam to przy okazji w Wawie, o tutaj - https://multimed.pl/cennik/cennik-usg/ Jechaliśmy w innej sprawie, a okazało się, że mają termin na szybko. I tak radzę do tego podejść.

Inne tematy z forum

krem nawilżający do twarzy (44 odpowiedzi)

Jaki krem jest dobry bo nie wiem jaki kupić używałam garniera ale mi nie służy i teraz mam taka...

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...