Dziwny trawnik

Czy od weekendu ktos zauwazyl u siebie dziwne rdzawobrazowe plamy na trawniku ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Dziwny trawnik

Prawdopodobnie masz larwy chrabaszczy. Podgryzaja korzonki i trawnik umiera. W przeciagu kilku tygodni jezeli zauwazysz wyklute owady nad trawnikiem to masz problem.

Czy jest jakiś sposób aby to zlikwidować

Ciezko to wyeliminowac. Raczej mozna zapobiegac np dobrze nawożąc trawnik aby ten zbudował silny system korzeniowy. Już dwa razy musiałem zdzierać trawnik przez to cholerstwo. Cala trawa uschła i ptaki rozdziobały reszte. Warto zauważyć że larwy chrabąszczy wylęgaja sie nawet do 2 3 sezonów w trawniku!

Jest kilka środków chemicznych, które mogą pomóc: https://poradnikogrodniczy.pl/pedraki-w-trawniku-zwalczanie-jaki-srodek-na-pedraki.php

Nemasys G - dostępny tylko dla wyspecjalizowanych firm
Biomass Sugar
P-DRAKOL
Dursban 480 EC

Nemasys G oraz nowszy NemaGreen są dostępne od ręki na http://www.agroconsult.com.pl również w małych opakowaniach, kto pisze takie bzdury że tylko dla wyspecjalizowanych firm? Preparaty dostępne cały rok.... Pozdrawiam Maciej

@ Barbara, pędraki chrabąszcza mają skorupkę z hityny, hitynę rozpuszcza cukier 1 kg cukru na 5 l letniej wody , rozmieszać i podlewać miejsca żerowania larw. O ile z larwami sobie poradzisz, teraz kolej na chrabąszcze, chrabąszcze podczas chłodniejszych nocy, popadają w stan odrętwienia, żerują na drzewkach, krzewach owocowych, latarka w ręce, otrząsasz drzewka. Może nie brzmi to zbyt poprawnie ale rozdeptujesz je, oczywiście możesz je zebrać w pudełko i poprawnie wg zasad UE ;-) wywieźć je parę kilometrów od miejsca zamieszkania.

Bardzo dziękuję przemyślę

Od wczoraj plaga chrabąszczy!

ja od kiedy mam krety nie mam chrabąszczy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kup kota: przepędzi krety i ptaki, wrócą chrabąszcze :-)

Święta prawda. Kilka lat temu pewien kret zawzioł się na mój trawnik.Scigalem zbója i w końcu przegoniłem. Już wkrótce miałem na działce nornice i chrabąszcze w ziemi. Poletka suchej trawy. Od tej pory wolę mieć krecika niż larwy chrabąszczy oraz nornice która tnie korzenie.

To susza

Inne tematy z forum

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (697 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

Ogrzewanie gazem (62 odpowiedzi)

Witam, jakie macie rachunki zimą za ogrzewanie domu gazem ok. 200m2 ? Szykuje się na zmianę pieca...

Jechowi przy ul. Św. Józefa (83 odpowiedzi)

Słyszałam że znajduje się tam jakaś sekta jechowych którzy notorycznie śpiewają na pół bojana co...