Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

Do napisania tych paru zadań skłania mnie zbliżające się Euro2012, które rzekomo ma być wielkim wydarzeniem sportowym. Jak wielu osobom wiadomo, nie lubię piłki nożnej i uważam, że w dzisiejszych realiach niewiele ma wspólnego z prawdziwym sportem. Ale to co mnie przeraża, to obraz dzisiejszych fanów piłki nożnej - ten obraz prawdziwy i faktyczny, a nie udawany.

Pod płaszczykiem mylnie pojmowanego patriotyzmu przemycana jest ideologia nazizmu, rasizmu i przemocy. Nie rozumiem skąd w nich tyle nieokiełznanej nienawiści do ludzi innych wyznań, ras, orientacji seksualnych i przekonań politycznych. Ta nienawiść i agresja wyrażana jest wprost na przykład z tzw. "wlepek", które są naklejane gdzie się tylko da.

Oto kilka przekładów:

image

image

image

image

image

Spójrzmy na powyższe obrazki (wlepki), poprzez pryzmat zawartego w nich przekazu.

Co widzimy? Otóż na tle barw klubu piłkarskiego dwóch ludzi okładała się pięściami i napis głosi, że niehonorowym jest używanie tzw. "sprzętu" (czytaj: siekiera, pałka, tasak), a należy walić się po mordach pięściami - po co? Aby apologizować przemoc. Czy to jest normlane?! Chyba pytanie retoryczne.

Przejdźmy zatem dalej. Na kolejnym obrazku mamy klasycznego niemieckiego orła (tzw. Adler, wzór z bluzy mundurowej M41), gdzie w miejscu swastyki umieszczono znak graficzny klubu piłkarskiego. Dla porównania zamieszczam zdjęcie oryginalnego "Adlera" - gdyby jakiś kibic piłkarski chciał przekonywać, że to nie ten wzór...bo to sokół maltański albo coś innego. Konotacja z nazistowskim emblematem nie buzi żadnych wątpliwości. Wniosek? Ukryte propagowanie ideologii nazistowskiej i fascynacja hitleryzmem - w Polsce???? o_O

Kolejne dwa obrazki już bez ogródek (w szczególności "White Star", czyli Wisła Kraków) określają przynależność i fascynacje r******i rasistowskimi (skinheads) i kolejny apologię przemocy "oficjalny chuligan".

A wszystko to w sosie z patriotyzmu, zawołaniami "Chwała boheterom", "Semper Fidelis", powiewającymi biało-czerwonymi flagami...to jakieś koszmarne nieporozumienie i drwina z patriotyzmu.

image

Zatem mamy do czynienia z niebezpiecznymi grupami ludzi, którzy za przyzwoleniem i przychylnością władz "kibicują" klubom piłkarskim pod faszystowsko-nazistowskimi hasłami, propagując przemoc i rasizm. Organizacje/instytucje, takie jak PZPN, UEFA, Ministerstwo Sportu mają doskonałą wiedzę o faktycznych konotacjach około piłkarskich ale nic z tym nie robią (czasem populistycznie premier Tusk podejmuje jakieś działania). Władze klubów piłkarskich akceptują obecność takich ludzi na stadionach i jeszcze wchodzą z nimi w relacje biznesowe - vide dzierżawa punktów handlowych na stadionie Lech Poznań jednemu z czołowych kiboli tego klubu.

Tutaj mógłbym zamieścić dla porównania kilka drastycznych zdjęć z masowych mordów dokonywanych przez nazistów, zdjęcia z Babiego Jaru, gdzie nagie kobiety są dobijane przez Einsatzkommando, zdjęcia pokazujące wieszanie partyzantów...zdjęcia z obozów koncentracyjnych. Te zdjęcia powinny być smutną odpowiedzią na nazistowskie fascynacje młodych ludzi, którym najwyraźniej pomieszało się już w tych łysych i pustych łbach.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 21

Re: Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

mmmm
Zgadzam się, ten tłumek tłoczący butelki piwska nie składa się z poetów i intelektualistów. To nie są dekadenci miłości.

Ale zawsze jest ktoś kto nimi kieruje i ktoś kto na to przyzwala. Ktoś kto drukuje ulotki i klepie po pleckach bo to przecież fajno tak w tłumie...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Myślę, że wielu z nich jest świadoma. Ale kompleksy i poczucie niskiej własnej wartości powoduje, że w grupie kibolskiej czują się kimś ważnym.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

myślisz że oni są tego świadomi?
przykład totalnej ignorancji i nic więcej
ładnie to ująłem (mogłem gorzej)

"Na terenie Niemiec jest zakazany jako symbol neofaszystowski" - cytat z linka, który zamieściłeś.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

image

Jeszcze coś chciałbyś dodać? o,O

gdzie ty tu widzisz symbole neonazistowskie,hal?
podchodzisz do wielu rzeczy bardzo jednostronnie święcie wierząc ,że masz rację-błąd
trochę szacunku dla innych i dla siebie samego

http://pl.wikipedia.org/wiki/KrzyĹź_celtycki

Tak, kiedyś pisałem właśnie o Tygrysach Arkana krótki tekst - bodajże na tym forum.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Rzadko zgadzam się Halewiczem ale jeżeli ktoś mi powie że nie istnieje problem bandyterki wśród pseudokibiców to parsknę śmiechem.
Jako ciekawostkę dodam też historie Željko Ražnatovića ps. "Arkan" lidera serbskiej bojówki "Tygrysów"kibiców klubu Crvenej Zvezdy. Oskarżono ich o dopuszczanie się najbardziej brutalnych czystek etnicznych podczas walk Bośni w latach 91 - 95. Obecnie ściga ich trybunał Haski.

A teraz Pivo idź z rodziną na stadion.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

ostatnia data to data to czas zatrzymania tych zuchów z meczu w Rykach

Pivo
To nie SA tylko trzy mecze. Wystarczy spojrzeć na wycinek policyjnych doniesień z ostatniego miesiąca.

26 08.2011 lipiec 2011 aresztowanie pseudokibiców podejrzanych w sprawie grupy „Pershinga” z Solca Kujawskiego zajmującej się porwaniami.
27 08.2011 Bójka na Trybunach w Myśliborzu pomiędzy Kasztelan Żarnów – LKS Lubochnia. Przypadkowy 44-latek wylądował w szpitalu.
03.09. 2011 Rozróba podczas sparingu drużyn ze Żmigrodu i Wrocławia – 5 zakazów stadionowych.
14.09.2011 Zatrzymanie pseudokibica w łodzi za pobicie i wymuszenie. Kara do 10 lat więzienia
14.09.2011 pięciu pseudokibiców Legii Warszawa dokonało kradzieży na stacji paliw przy w powiecie zgierskim, podczas wyjazdu na mecz w Holandii.
18.09.201 Rozróba po meczu Flotą Świnoujście a Pogonią Szczecin – 123 osoby aresztowane, bitwa z policją
20. 09. 2011 rozróba na meczu NKS Start Namysłów a Odrą Opole – 11 zatrzymanych.
22.09.2011 Rozbita grupa narkotykowa współpracujących ze sobą kiboli Wisły Kraków i Cracovii ( sic!)
26.09.2011 rozróba na meczu III ligi piłki nożnej MKS Podlasie – RKS Chełmianka
30.09. 2012 Zadyma na meczu Stali Kraśnik i Avii Świdnik jedna z petard poleciała pod nogi sędziego
03.10.2011 CBA rozbiło grupę kiboli tzw. Elanowców zajmujących się wymuszeniami. Ich szefem był lider toruńskiego klubu piłkarskiego.
07. 10. 2011 Rykach na meczu piłkarskim pomiędzy zespołami IV ligi trzej pseudokibice zatrzymani za rzucanie petard i prowokowanie do bójek.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

@Pivo - Jestem baaaaaardzo ciekawy Twojego komentarza.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wyjaśnij mi zatem przesłanie poniższych "vlepek", które są rozlepiane po całym Gdańsku. Podaj swoją interpretację tych grafik. Rozumiem, że to jest przekaż do rodzin z dziećmi, aby gremialnie przychodziły na mecze, bo jest miło, fajnie i piknikowo, tak? o_O

image

image

image

image

A jeśli już mamy rozmawiać o neonazistach, to wyjaśnij skąd na tych flagach "kibiców" Lechii symbole neonazistowskie? Znawco...

image

image

Przychodzą całe rodziny z dziećmi...rodzinny stadion pełen uśmiechniętych hostess rozdających cukierki i popcorn, a chłopcy z jajami zachęcają do kibicowania w młynie :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

tysiace meczy 3 zadymy,stoczniowcy i górnicy to tez bandyci i faszysci ,a powiem Ci ze jest w trójmiescie klub na którym przychodzą całe rodziny z dziećmi wskaz go stadionowy znawco,
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wskaż na obrazku poniżej JEDNEGO kibica, co z rodziną przyszedł na mecz albo wskaż JEDNEGO "chłopaka z jajami", co przyszedł dopingować swoją drużynę, nie myśląc o tym, aby rozpętać burdę.
Zdjęcie pokazuje burdę na stadionie w Bydgoszczy

image

Kibiców piłki nożnej można policzyć na palcach jednej ręki. Większość to bandyci.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Hej Pivo
A przypominasz sobie kibica Pogoni Szczecin zadźganego nożem przez kibola Cracovi przed meczem z Anglią w 1993? A gigantyczna ustawka Śląska Wrocław, Lechii Gdańsk i Wisły Kraków z Arką Gdynia, Cracovią i Lechem Poznańw w 2003 r. we Wrocławiu gdzie zatłuczono na śmierć kolesia Arki Gdynia?
Jeżeli wszystko jest takie różowe to powiedz mi co się stało ostatnio w Bydgoszczy albo na Litwie w Kownie? Wytłumacz mi ptaszyno gdzie tu widzisz honor i patriotyzm?

Hal wróżysz z wlepek na dodatek klubu który oficjalnie jest antypolski,wiedziałbyś o tym jakbyś choć raz był na stadionie ,moje filmy są propagandowe ale Twoje są obiektywne;),kibic nie powiedział "dzień dobry"no straszne rzeczy i 20 tys ludzi po meczu demolowało miasto,wiadomości wyssane z miętowych cukierków i dziennikarskiego bełkotu,nie jestem nazista ni skinem- nie byłem i żaden z moich kumpli nie jest, mało tego znam możne jednego nazistę ,na stadionach spędziłem około 25 lat , nadal jestem kibicem,mniej czynnym-firma rodzina itd.kocham i kochałem swój kraj ,a to ze zamiast szaleć na promocji w markecie i chwalić się żakietem za 600 pln wole pójść na mecz i dopingować swój klub nie czyni ze mnie bandyty czy nazisty .Ochłoń chłopie taki sam odsetek patologi jak na stadionie znajdzie się wśród innych nacji .Ja widzę na stadionach młodych ludzi co maja pasje,są jacyś nie mdli ,Ty szukasz tylko patologi.Zgadzam się z Toba czytając twoje wpisy w wielu kwestiach ale tu się mylisz Hal,to te chłopaki z młyna maja jaja i w nich nasza nadzieja a nie w lalusiowatych maminsynkach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dokładnie o tym piszę. Problem jest o wiele poważniejszy, niż się komukolwiek wydaje. Ci młodzi ludzie są kompletnie pozbawieni zasad etycznych i moralnych - a ich "dzień dobry" jest zwykłym kamuflażem. Stąd syn sąsiada mówi Tobie "dzień dobry", aby za chwilę bez ogródek dać Ci w ryja.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie rozumiem jak to jest, że syn sąsiada na codzień mówi mi "dzień dobry", a gdy tylko ubierze się w biało-zielone ciuszki to już mnie nie poznaje? Siedzi pod blokiem z jakimiś smutnymi kolesiami, pije piwsko i wyje. Jak to jest że niektórzy "kibice" bez względu na to czy ich drużyna wygra, czy przegra ruszają na miasto wszystko rozpierd... Z poniedziałkowych obrazków w TV widziałem, że był to np. radiowóz, jakiś prywatny samochód, znaki drogowe, stacja benzynowa itp. To nie ma nic wspólnego z byciem kibicem. I jeszcze te ich transparenty, że to w imie polskości, wiary itp. Bzdury !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak, mając 16 lat.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Halewicz sympatyzowałeś z subkulturą neonazistowską w młodości???
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

a to na rano ;) (345 odpowiedzi)

tiaaa...a to na rano. jakie szczęście, że nikt wcześniej na to nie wpadł :)...

czy ktoś z Was wygrał w radiu?? (147 odpowiedzi)

Zastanawia mnie czy są tu osoby które wygrały w radiu np RMF FM kasę? Codziennie prawie każde...

reklama świetlna (13 odpowiedzi)

hej. czy waszym zdaniem warto jest inwestować w reklamę świetlną? pozdrawiam