Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

Do napisania tych paru zadań skłania mnie zbliżające się Euro2012, które rzekomo ma być wielkim wydarzeniem sportowym. Jak wielu osobom wiadomo, nie lubię piłki nożnej i uważam, że w dzisiejszych realiach niewiele ma wspólnego z prawdziwym sportem. Ale to co mnie przeraża, to obraz dzisiejszych fanów piłki nożnej - ten obraz prawdziwy i faktyczny, a nie udawany.

Pod płaszczykiem mylnie pojmowanego patriotyzmu przemycana jest ideologia nazizmu, rasizmu i przemocy. Nie rozumiem skąd w nich tyle nieokiełznanej nienawiści do ludzi innych wyznań, ras, orientacji seksualnych i przekonań politycznych. Ta nienawiść i agresja wyrażana jest wprost na przykład z tzw. "wlepek", które są naklejane gdzie się tylko da.

Oto kilka przekładów:

image

image

image

image

image

Spójrzmy na powyższe obrazki (wlepki), poprzez pryzmat zawartego w nich przekazu.

Co widzimy? Otóż na tle barw klubu piłkarskiego dwóch ludzi okładała się pięściami i napis głosi, że niehonorowym jest używanie tzw. "sprzętu" (czytaj: siekiera, pałka, tasak), a należy walić się po mordach pięściami - po co? Aby apologizować przemoc. Czy to jest normlane?! Chyba pytanie retoryczne.

Przejdźmy zatem dalej. Na kolejnym obrazku mamy klasycznego niemieckiego orła (tzw. Adler, wzór z bluzy mundurowej M41), gdzie w miejscu swastyki umieszczono znak graficzny klubu piłkarskiego. Dla porównania zamieszczam zdjęcie oryginalnego "Adlera" - gdyby jakiś kibic piłkarski chciał przekonywać, że to nie ten wzór...bo to sokół maltański albo coś innego. Konotacja z nazistowskim emblematem nie buzi żadnych wątpliwości. Wniosek? Ukryte propagowanie ideologii nazistowskiej i fascynacja hitleryzmem - w Polsce???? o_O

Kolejne dwa obrazki już bez ogródek (w szczególności "White Star", czyli Wisła Kraków) określają przynależność i fascynacje r******i rasistowskimi (skinheads) i kolejny apologię przemocy "oficjalny chuligan".

A wszystko to w sosie z patriotyzmu, zawołaniami "Chwała boheterom", "Semper Fidelis", powiewającymi biało-czerwonymi flagami...to jakieś koszmarne nieporozumienie i drwina z patriotyzmu.

image

Zatem mamy do czynienia z niebezpiecznymi grupami ludzi, którzy za przyzwoleniem i przychylnością władz "kibicują" klubom piłkarskim pod faszystowsko-nazistowskimi hasłami, propagując przemoc i rasizm. Organizacje/instytucje, takie jak PZPN, UEFA, Ministerstwo Sportu mają doskonałą wiedzę o faktycznych konotacjach około piłkarskich ale nic z tym nie robią (czasem populistycznie premier Tusk podejmuje jakieś działania). Władze klubów piłkarskich akceptują obecność takich ludzi na stadionach i jeszcze wchodzą z nimi w relacje biznesowe - vide dzierżawa punktów handlowych na stadionie Lech Poznań jednemu z czołowych kiboli tego klubu.

Tutaj mógłbym zamieścić dla porównania kilka drastycznych zdjęć z masowych mordów dokonywanych przez nazistów, zdjęcia z Babiego Jaru, gdzie nagie kobiety są dobijane przez Einsatzkommando, zdjęcia pokazujące wieszanie partyzantów...zdjęcia z obozów koncentracyjnych. Te zdjęcia powinny być smutną odpowiedzią na nazistowskie fascynacje młodych ludzi, którym najwyraźniej pomieszało się już w tych łysych i pustych łbach.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 21

Re: Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

@aga - a napisz w którym miejscu napisałem nieprawdę? hm?? o_O
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pivo
I widzisz Twoja wypowiedź jest najlepszym komentarzem na pytanie dlaczego?
Trzeba mieć umysł dziecka żeby łączyć jakieś wyimaginowane wojny ze sportem. Dzieckiem, które biega z repliką pistoletu i bawi się w czyny waleczne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Halewicz nie lubi piłki nożnej ale zawsze ma najwięcej dopowiedzenia na ten temat.

vódka - pewnie nie był :)

A tak bawili się Rosjanie z Polakami http://www.youtube.com/watch?v=EfL9u0k-BPU

http://trojmiasto.tv/Zabawa-w-SKM-w-drodze-na-stadion-3326.html

Pan "H" był na meczu Euro w Gdańsku? Miał być,chyba że jeszcze będzie. Bardzo jestem ciekaw co napisze.

K&K no tak chlebem i sola witać ,plują w twarz udawać ze deszcz pada,niektórzy maja jaja
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pivo
Ależ skąd! Przecież to moskiewskie hordy najechały nasz spokojny kraj, by palić, gwałcić, mordować!

Matik,
Nie no tak w ogóle to Euro w PL jest rewelacyjne ;) Szkoda tych paru incydentów, ale w 99% jest mega ;)
I fajnie, bo temu krajowi należy się cos więcej niż chocholi taniec.

zli Polacy atakowali dobrych Ruskich tak? buhahha ogarnijcie się ,jakos np. w Gdansku potrafi być spokojnie i piknikowo ,sami sobie odpowiedzcie czemu

nie przecze ,panie
ale co sie stało -sie nie łodstanie
ni ma co biadolić
som bych poszeł na taki piknik z dzieckami

Może i na świecie występują podobne zjawiska, ale nie na imprezie tej rangi. Zwłaszcza gdy jest się gospodarzem. Wszystko co się wydarzyło we wtorek, świadczy o jednym: te kikolskie niedobitki to po prostu grupa półgłówków. Nic nie kumają i nie ogarniają rzeczywistości. Ich czas dobiega końca, bo stadiony przejmuje biznes i piknikowcy.

Powinno się wprowadzić wysokie kary pieniężne za wszystkie takie wyskoki. Jakby taki jeden z drugim dostał 20 tysi za przekroczenie barierki i 20 tysiów za rzucenie racy to by się następnym razem zastanowił czy warto.

Ale co ma piernik do wiatraka, poza mąką? o_O

nie przesadzajcie
takie cyrki dzieją się wszędzie i świat to przełknie bezboleśnie
a i nam nie zaszkodzi ,że Polska jawi się jako kraj hmmm powiedzmy -mało tolerancyjny
nie będziemy musieli utrzymywać hord nierobów z południa
popatrzcie co fale emigrantów porabiają w niemczech,holandii,skandynawii i to w kolejnych pokoleniach również
najwiekszy odsetek wykroczeń i przestępstw
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dokładnie. Cholerny wstyd za tych matołów.

Ot i retoryka. Nie odnosisz się do problemu, tylko zadajesz pytanie w stylu "a gdyby tu pański synek z całą klasą...." - MIŚ.
Oczywiście, że bym zaprotestował. Rosjanie szli z flagami narodowymi, jeden kretyn miał flagę z sierpem i młotem. Zachowanie nienormalnych2010 było skandaliczne, podjudzali kiboli do wszczęcia bójek. To skandal na skalę międzynarodową. Wstyd.

nie przeszkadzał by Ci przemarsz np, Niemców z flagami ze swastyka?

To, co zrobili ludzie powiązanie z Solidarni 2010 i zorganizowane grupy kiboli, to jawne działanie na szkodę wizerunku Polski. O ile do kiboli niewiele trafia, to Stankiewicz powinno się postawić przed sądem za nawoływanie do niepokojów społecznych na tle narodowościowym.

Jakiś czas temu Pivo mówił, że ne będzie hardocrów na Euro. I co? W świat poszło najpierw info o rasistach na treningu Holandii a teraz, że zaatakowaliśmy ruskich.

http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,11920503,Swiatowe_media__Starcia_kibicow_w_Warszawie__To_Polacy.html

Ja sobie myślę tak: kibole to kibole - było ich mało i dostali w pape od policji. Ale taki Korwin Mikke który wyzywał od ruskich k....to dla mnie ścierwojad i hiena cmentarna. O solidarnych 2010, którzy próbowali galopować z transparentem, to już nie ma co mówić, bo wszyscy wiemy o co chodzi.
Cieszę się jedynie, że większość osób, która poszła na te mecze to zwykli normalni ludzie i to oni a nie kibole ratują tą imprezę.

Też myślałem wczoraj, aby odświeżyć ten wątek ale mnie ubiegłeś. Tak, to skandaliczny bandytyzm w biały dzień. W głowie mi się to nie mieści, żeby w cywilizowanym, europejskim państwie działy się takie rzeczy, a odpowiedzialne za bezpieczeństwo obywateli służby nic nie robiły.

Całe to kibolstwo, to zbieranina zwykłych bandytów i psychopatów. Jak to jest możliwe, że policja, czy ABW nie są w stanie sobie poradzić z tą bandą łobuzów, którzy terroryzują ludzi już na ulicach - i jak znam życie, to wyroki bezwzględnego więzienia jedynie ich ucieszą, bo przecież to doda im w środowisku splendoru..."siedziałem za pobicie", to brzmi dumnie o_O

Inne tematy z forum

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (700 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

Młody alkoholik - Dramat, z którego pragnę wyjść, a nie umiem. (155 odpowiedzi)

Witam wszystkich którzy odwiedzili mój temat. Wiem, że tekst jest dość obszerny, ale chciałbym w...

Koszt stworzenia strony internetowej (11 odpowiedzi)

Jaki może być koszt związany ze stworzeniem strony internetowej? Zastanawiam się czy powinna to...