Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

Do napisania tych paru zadań skłania mnie zbliżające się Euro2012, które rzekomo ma być wielkim wydarzeniem sportowym. Jak wielu osobom wiadomo, nie lubię piłki nożnej i uważam, że w dzisiejszych realiach niewiele ma wspólnego z prawdziwym sportem. Ale to co mnie przeraża, to obraz dzisiejszych fanów piłki nożnej - ten obraz prawdziwy i faktyczny, a nie udawany.

Pod płaszczykiem mylnie pojmowanego patriotyzmu przemycana jest ideologia nazizmu, rasizmu i przemocy. Nie rozumiem skąd w nich tyle nieokiełznanej nienawiści do ludzi innych wyznań, ras, orientacji seksualnych i przekonań politycznych. Ta nienawiść i agresja wyrażana jest wprost na przykład z tzw. "wlepek", które są naklejane gdzie się tylko da.

Oto kilka przekładów:

image

image

image

image

image

Spójrzmy na powyższe obrazki (wlepki), poprzez pryzmat zawartego w nich przekazu.

Co widzimy? Otóż na tle barw klubu piłkarskiego dwóch ludzi okładała się pięściami i napis głosi, że niehonorowym jest używanie tzw. "sprzętu" (czytaj: siekiera, pałka, tasak), a należy walić się po mordach pięściami - po co? Aby apologizować przemoc. Czy to jest normlane?! Chyba pytanie retoryczne.

Przejdźmy zatem dalej. Na kolejnym obrazku mamy klasycznego niemieckiego orła (tzw. Adler, wzór z bluzy mundurowej M41), gdzie w miejscu swastyki umieszczono znak graficzny klubu piłkarskiego. Dla porównania zamieszczam zdjęcie oryginalnego "Adlera" - gdyby jakiś kibic piłkarski chciał przekonywać, że to nie ten wzór...bo to sokół maltański albo coś innego. Konotacja z nazistowskim emblematem nie buzi żadnych wątpliwości. Wniosek? Ukryte propagowanie ideologii nazistowskiej i fascynacja hitleryzmem - w Polsce???? o_O

Kolejne dwa obrazki już bez ogródek (w szczególności "White Star", czyli Wisła Kraków) określają przynależność i fascynacje r******i rasistowskimi (skinheads) i kolejny apologię przemocy "oficjalny chuligan".

A wszystko to w sosie z patriotyzmu, zawołaniami "Chwała boheterom", "Semper Fidelis", powiewającymi biało-czerwonymi flagami...to jakieś koszmarne nieporozumienie i drwina z patriotyzmu.

image

Zatem mamy do czynienia z niebezpiecznymi grupami ludzi, którzy za przyzwoleniem i przychylnością władz "kibicują" klubom piłkarskim pod faszystowsko-nazistowskimi hasłami, propagując przemoc i rasizm. Organizacje/instytucje, takie jak PZPN, UEFA, Ministerstwo Sportu mają doskonałą wiedzę o faktycznych konotacjach około piłkarskich ale nic z tym nie robią (czasem populistycznie premier Tusk podejmuje jakieś działania). Władze klubów piłkarskich akceptują obecność takich ludzi na stadionach i jeszcze wchodzą z nimi w relacje biznesowe - vide dzierżawa punktów handlowych na stadionie Lech Poznań jednemu z czołowych kiboli tego klubu.

Tutaj mógłbym zamieścić dla porównania kilka drastycznych zdjęć z masowych mordów dokonywanych przez nazistów, zdjęcia z Babiego Jaru, gdzie nagie kobiety są dobijane przez Einsatzkommando, zdjęcia pokazujące wieszanie partyzantów...zdjęcia z obozów koncentracyjnych. Te zdjęcia powinny być smutną odpowiedzią na nazistowskie fascynacje młodych ludzi, którym najwyraźniej pomieszało się już w tych łysych i pustych łbach.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 21

Re: Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Chuligani-zaatakowali-mlodych-pilkarzy-i-ich-rodzicow-n55391.html

ot i rebiata..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wojna rządzi się swoimi prawami, biegunowo odległymi od systemu prawa podczas pokoju.
Choć, tak jak napisałem, jestem przeciwnikiem kary śmierci, to w pełni podzielam wyroki Trybunału Norymberskiego - to był czas wyjątkowy i wyjątkowe zbrodnie przeciw ludzkości. Natomiast w mojej ocenie bardziej dolegliwym dla tych ludzi byłby dożywotni pobyt w więzieniu.

jednak wole te kolby

W tym rowie do Żydzi z Ukrainy, ci co strzelają to Einsatzkommando B. Dirlewangera spotkał los, który zgotował innym - polscy żołnierze zatłukli go kolbami. Większość brygady "Dirlewanger" również zakończyła marny żywot z kulką w głowie.
Weźmy przykład Hessa, który w Spandau miał bardzo dużo czasu na przemyślenia - aż w końcu popełnił samobójstwo.

czemu Hal w izraelskim?w rowie jest może 40 Polaków i 1 Żyd czemu to Żydzi maja mieć prawo osadu i kary? pewne jednostki trzeba eliminować ,psychopatów typu Oskar Dirlewanger chciałbyś jeszcze raz dopuścić do czynów?

...a Kopernik był kobietą;)

@pivo - dożywocie w izraelskim więzieniu, a ramach resocjalizacji praca np. w izraelskim hospicujm; do końca życia.

gdzie to w moim wpisie wyczytałeś K&K?Hal w piłkę nie grał(to nie sport),nie bił się (nie rozumie agresji),z wf-u zapewne zawsze zwolnienie;),my takich na podwórku nazywaliśmy ..... , mężczyźni maja pikę, boks,siłownie,motory,piwo itd.,Hal i jemu podobni zakupy,taniec z gwiazdami ,seriale ,wino ..., zajmij się problemami w dziale kobieta H ,a i odpowiedz jaka masz kare dla tego esesmana z tematu KS

Hal, dziarskim chłopcom z Szewców Witkacego logika i tak na niewiele się zda ;)

KK, czysta klasyczna logika :)

czyli że każdy kto lubi się bić jest murowanym kandydatem na kibica?

znaczy bić się nie lubiłeś i w piłkę nie kopałes ,oj ja już widze co z Ciebie był za tytpek;]

Nie, nie trzęsę portkami przed meczami - dla mnie piłka nożna to nie sport; ma najgorsze z możliwych skojarzenia.

Twój Donald tez nosił...,dalej trzesiesz portkami przed meczami?

Nie, to nie faszystowska młodzieżówka - to dzieci, który są podatne na indoktrynacje. Noszą szaliki, zaczynają się utożsamiać z kibolami. Poczekaj, aż będą miały po "naście" lat - już nie będą takie rozkoszne i uśmiechnięte; będą rzucać kamieniami w ludzi.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mVv5Csjb00s# Hal tylko mi nie pisz ze to faszystowska młodzieżówka;) Ty się boisz iść na mecz :):)

http://wyborcza.pl/1,75478,9126747,Mafiosi_i_kibole_Ruchu_Chorzow.html

http://m.newsweek.pl/spoleczenstwo,kibice-czy-mafia-bojowkarze-ruchu-chorzow-w-grupie-przestepczej,84976,1,1.html

Myślę, że jeszcze mi się uda Ciebie zaskoczyć ^^

to mnie Hal zaskoczyłes...

Są zbyt tępawi, aby tworzyć takie prowokacje. Odbierz im pały, ustaw w szeregu z kibolami...nie odróżnisz jednych od drugich. Poziom mentalny podobny.

Inne tematy z forum

Klimatyzacja w biurze (52 odpowiedzi)

Pracuję w biurze z dziewczynami. Teraz gdy się zrobiło ciepło, mają włączoną cały dzień...

czy ktoś z Was wygrał w radiu?? (147 odpowiedzi)

Zastanawia mnie czy są tu osoby które wygrały w radiu np RMF FM kasę? Codziennie prawie każde...

muza na dziś (777 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...