Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

Do napisania tych paru zadań skłania mnie zbliżające się Euro2012, które rzekomo ma być wielkim wydarzeniem sportowym. Jak wielu osobom wiadomo, nie lubię piłki nożnej i uważam, że w dzisiejszych realiach niewiele ma wspólnego z prawdziwym sportem. Ale to co mnie przeraża, to obraz dzisiejszych fanów piłki nożnej - ten obraz prawdziwy i faktyczny, a nie udawany.

Pod płaszczykiem mylnie pojmowanego patriotyzmu przemycana jest ideologia nazizmu, rasizmu i przemocy. Nie rozumiem skąd w nich tyle nieokiełznanej nienawiści do ludzi innych wyznań, ras, orientacji seksualnych i przekonań politycznych. Ta nienawiść i agresja wyrażana jest wprost na przykład z tzw. "wlepek", które są naklejane gdzie się tylko da.

Oto kilka przekładów:

image

image

image

image

image

Spójrzmy na powyższe obrazki (wlepki), poprzez pryzmat zawartego w nich przekazu.

Co widzimy? Otóż na tle barw klubu piłkarskiego dwóch ludzi okładała się pięściami i napis głosi, że niehonorowym jest używanie tzw. "sprzętu" (czytaj: siekiera, pałka, tasak), a należy walić się po mordach pięściami - po co? Aby apologizować przemoc. Czy to jest normlane?! Chyba pytanie retoryczne.

Przejdźmy zatem dalej. Na kolejnym obrazku mamy klasycznego niemieckiego orła (tzw. Adler, wzór z bluzy mundurowej M41), gdzie w miejscu swastyki umieszczono znak graficzny klubu piłkarskiego. Dla porównania zamieszczam zdjęcie oryginalnego "Adlera" - gdyby jakiś kibic piłkarski chciał przekonywać, że to nie ten wzór...bo to sokół maltański albo coś innego. Konotacja z nazistowskim emblematem nie buzi żadnych wątpliwości. Wniosek? Ukryte propagowanie ideologii nazistowskiej i fascynacja hitleryzmem - w Polsce???? o_O

Kolejne dwa obrazki już bez ogródek (w szczególności "White Star", czyli Wisła Kraków) określają przynależność i fascynacje r******i rasistowskimi (skinheads) i kolejny apologię przemocy "oficjalny chuligan".

A wszystko to w sosie z patriotyzmu, zawołaniami "Chwała boheterom", "Semper Fidelis", powiewającymi biało-czerwonymi flagami...to jakieś koszmarne nieporozumienie i drwina z patriotyzmu.

image

Zatem mamy do czynienia z niebezpiecznymi grupami ludzi, którzy za przyzwoleniem i przychylnością władz "kibicują" klubom piłkarskim pod faszystowsko-nazistowskimi hasłami, propagując przemoc i rasizm. Organizacje/instytucje, takie jak PZPN, UEFA, Ministerstwo Sportu mają doskonałą wiedzę o faktycznych konotacjach około piłkarskich ale nic z tym nie robią (czasem populistycznie premier Tusk podejmuje jakieś działania). Władze klubów piłkarskich akceptują obecność takich ludzi na stadionach i jeszcze wchodzą z nimi w relacje biznesowe - vide dzierżawa punktów handlowych na stadionie Lech Poznań jednemu z czołowych kiboli tego klubu.

Tutaj mógłbym zamieścić dla porównania kilka drastycznych zdjęć z masowych mordów dokonywanych przez nazistów, zdjęcia z Babiego Jaru, gdzie nagie kobiety są dobijane przez Einsatzkommando, zdjęcia pokazujące wieszanie partyzantów...zdjęcia z obozów koncentracyjnych. Te zdjęcia powinny być smutną odpowiedzią na nazistowskie fascynacje młodych ludzi, którym najwyraźniej pomieszało się już w tych łysych i pustych łbach.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 21

Re: Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

,lata 90 to był jeden wielki dym,stadiony świeciły pustkami ,na trybunach awantura za awantura,nie było ultrasów holsów pikników,każdy się bił i każdy śpiewał ,nie było ustawek ,kamer ,ba nie było tel komórkowych ,internetu itd.,wtedy bym Ci Hal przyznał racje ,teraz masz sektory rodzinne,dzieciaki na meczach,kobiety,ludzi starszych ,inwalidów,niepełnosprawnych itd.,atrakcje konkursy,place zabaw,numerowane krzesełka jak w kinie.Ty tam widzisz faszystów?...!ilu 20-stu na parę tysięcy?ja tam skina nie widziałem ładnych parę lat :).Czy Wy w młodości nie chcieliście się bić chłopy?co Wam przeszkadza ze kilku typa gdzieś na uboczu za obopólna zgoda umówi na bijatykę? Nie umiem Wam wytłumaczyć czemu jako mężczyzna mam (miałem lat temu kilkadziesiąt;))takie cechy jak agresja,przemoc, chęć sprawdzenia się i dominacji wydawało mi się ze ma to każdy facet,dziś już nie wiem,ten woli zakupy w markecie ,ten smyczka po twarzy...tak chcesz bronic ojczyzny w razie w?przemoc nie przeszkadzająca innym(ustawki) jest chyba najlepszym rozwiązaniem,no można jeszcze brom podawać w szkołach . Z innej beczki oglądam sobie te filmiki z marszu i co mnie dziwi banda niemców z pałkami biega sobie po ulicach(bezkarnie) i bije zwykłych ludzi z biało czerwonymi .Hal czemu kibol (bez sprzętu)to bandyta a ta zgraja z pałami to już nie?czemu idąc na mecz nie możesz mieć butelki z woda a oni w biały dzień biegają z pałkami?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

heh.. Morderco Maskotek jak zawsze potrafisz pojawić się w odpowiednim momencie o odpowiedniej porze;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

image

W sensie, wiecie chłopaki opuścimy na chwile swoje okopane stanowiska i spróbujmy nawiązać dialog, zamiast się przekrzykiwać.

* szczerze

@Hal
ja też nienawidzę przemocy i ciemnej strony kibolstwa, ale wiesz myślę że niebezpiecznie jest tak uogólniać że wszyscy kibice to popaprańcy - na pewno są tez tam normalni ludzie, tyle że kieruje nimi psychologia tłumu i negatywne wzorce niewielkiej grupy nakręcającej to wszystko. Nie każdy potrafi mieć własne zdanie w dużej grupie.

Myśle że warto ludziom pokazywać, tłumaczyć, czasem pokłócić się jak się upierają, ale nie skazywać wszystkich. Zobacz np tego Pivo - facetowi coś świta, coś tam sobie myśli, może po prostu niech On sam się wypowie o negatywnych stronach kibicowania.

@Pivo
Co ty na to Pivo? napisz bez ściemy jakie ty sadzisz że są problemy z tym stadionowym byciem w grupie, hoolsami i stosunkiem policji do tego wszystkiego? Tylko szerze.

Halewicz troche przegiąłeś ale generalnie masz racje

w sumie to chyba kibole są mniej agresywni od tego pana http://www.youtube.com/watch?v=5lPAqfY2YhY&feature=share myślicie ze potraktowany tyle razy gazem stawiał czynny opór żeby go tak sponiewierać??

http://www.youtube.com/watch?v=pBppuDa0oAw
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pivo

Pomimo tylu negatywnych opinii wierze że Twoje starania są szczere. Mam nadzieje że faktycznie istnieje wielu kibiców którzy nie angażują się w jakieś kosmiczne rzeczy.

To Wy sami powinniście piętnować we własnych szeregach złą energie.

A tak poza tym to uszy do góry;)

Reportaż z marszu "od środka na własne oczy"

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,8648987,Jak_marsz_ONR_u_wygladal_od_srodka__Bylismy_wsrod.html

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,8648814,Marsz_radykalnych_narodowcow_wygwizdany__ZDJECIA_.html

Stvoriczko doskonałe pytanie i bardzo na czasie.

Otóż za bezpośrednią przyczynę dojścia faszystów do władzy uważa się wielki niemiecki kryzys gospodarczy 1923 – 28 oraz światowy kryzys 1929 – 33.
W 1919 roku Niemcy po przegranej I wojnie światowej pozbawione zostały zagłębia Ruhry, Śląska, Części Pomorza z Gdańskiem, Wielkopolski, Lotaryngii i Alzacji. Utrata samego zagłębia Ruhry kosztowała Niemcy 4 miliardy marek rocznie. Dodatkowo kraj obciążono reparacjami wojennymi które spłacane miały być aż do 1951. To spowodowało zastój i stary w przemyśle i doprowadziło do gigantycznego spadku wartości niemieckiej marki. Prędkość inflacji była niezwykła – w połowie 1923 r. za 1 dolara płacono 136 tys marek, zaś pod konie tego roku za 1 dolara 1 bilion mln marek! Kryzys ten trwał do 1928 roku kiedy to udało się uzgodnić plan naprawczy. Kiedy zdawało się że sytuacja jest opanowana wybuch wielki kryzys finansowy na Wall Streat w USA ( słynny czarny czwartek 1929), który rozlał się na cały świat. Niemcy jako pierwsze padły ofiara tego kryzysu bo USA były głównym kredytodawcą dla republiki Weimarskiej.
Tak oto dumny kraj który przed I wojną był europejskim hegemonem został upokorzony i przygnieciony długami, odszkodowaniami i kryzysami gospodarczymi. Kiedy na początku lat 30tych pojawił się Hitler jako charyzmatyczny wojskowy głoszący powrót do potęgi i spiskową teorię zniszczenia Niemców przez kraje Ententy, umęczona skrajną biedą ludność chwyciła się go bardzo szybko. Narodowi Socjaliści najpierw wygrali wybory lokalne, później zaś gdy zdobyli większość w Reichstagu w 1932 r. rozwiązali opozycję. By szybko wyprowadzić kraj z gospodarczego dołu Hitler oparł gospodarkę na wielkich zamówieniach zbrojeniowych i pracach publicznych. Dodatkowo zaprzestał płacić jakiekolwiek reparacje. W 1933 roku skończył się światowy kryzys a sam Hitler został okrzyknięty zbawca narodu. Problem polegał jednak na tym że gospodarka oparta o zbrojenia musiał doprowadzić prędzej czy później do wojen, które podtrzymałby koniunkturę. Dalej wiecie co się stało.

Rostowski w jednym miał race – początkiem wielkich zaburzeń społecznych zawsze są kryzysy gospodarcze. Często wyłaniają się wtedy demony separatyzmów i nacjonalizmu.

K&K
Usprawiedlwienie to nie to samo co szukanie przyczyn. Pierwsze niesie ze sobą zgodę, drugie jest jedynie zrozumieniem. Nie zrozumieniem jako akceptacją, zrozumieniem jako "pojmuję o co w tym chodzi".

Dlaczego faszyzm w Niemczech zyskał wtedy takie poparcie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

To dotyczy kibiców Lechii Gdańsk - nie innych klubów piłkarskich. Koniec złudzeń. Na mecz nie muszę iść - zdanie mam wyrobione.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

nie chce mi się Hal czytać co tam napisano,możesz przytoczyć forum kibiców Ruchu i tam zapewne wyczytasz ze nie kochają oni naszego kraju,możesz przytoczyć forum łódzkich drużyn i tam żyd to obelga co nie przeszkadza fanom Cracovii wywieszać gwiazdy Dawida na swoich meczach i zwać się Jude gang,itd.itd dla mnie obojętnie czy ktoś jest czarny czy biały,pracowałem i z żółtymi, białymi,czarnymi,jakoś tylko nie z cyganami ;).Uogólniasz, każdy Polak to złodziej ,kibic to bandyta itd.,ktos tam mnie o rasizm napadał, błąd Panie kolego rasista nie jestem przeczytaj dokładniej jak tam napisałem,cenie Azjatów a to nie biali,tak samo nie lubię czarnego lewara jak i białego ,złodzieja białego jak i cygańskiego,.Przemoc,siła ,agresja,owszem w sekcjach sportowych tudziez najbardziej fanatycznych, reszta 70 % stadionu to normalni ludzie tacy jak Ty,wiedziałbyś to jakbyś nie czytał gazet tylko sam poszedł na mecz.Najlepiej nazwać kogoś faszysta,Twój premierjo tez faszysta??afiszuje się jako kibic Lechii,
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

http://lechia.gda.pl/forum/watek/2638/1/ Wątek na temat "Powiedz NIE rasizmowi" na forum Lechia Gdańsk. Przebrnąłem przez całość, innym też polecam. Rozwiewa złudzenia:)
Aha, @pivo, to forum kibiców, nie kiboli - poczytaj sobie te ich teksty, odnośniki, zobacz zdjęcia...

Hal zgadzam się w 100%.
Wydaje mi się ze ludzie są często po prostu niedoinformowani. W końcu nie wszyscy musza znać genezę ONR. Na tym chyba to polega że oni ludzi w butelkę nabijają jak trochę flagami pomachają. Straszne że wielu nie widzi jak oni ideologicznie rozbijają pokojową Europe i jakie są ich korzenie/ intencje. Gdyby w Niemczech narodowi socjaliści zrobiliby coś takiego to reakcja polaków byłaby zupełnie inna.

@KK - cokolwiek byś nie napisał, cokolwiek nie pokazał, cokolwiek ja bym nie napisał, nie pokazał, nie zacytował...to Sadyl pozostanie wierny swoim ideałom:) Polska dla Polaków, Ziemia dla ziemniaków...

Nie możemy jednakże pozostać obojętnymi na zawłaszczanie przez faszystów i nazistów idei patriotycznych, upadlania polskiej flagi faszystowskimi symbolami.

Sam Dmowski mówił tak:

„Gdybyśmy byli podobni do dzisiejszych Włoch, gdybyśmy mieli taką organizację jak faszyzm, gdybyśmy wreszcie mieli Mussoliniego, największego niewątpliwie człowieka w dzisiejszej Europie, niczego więcej nie byłoby nam potrzeba.”
Źródło: Gazeta Warszawska 1925

„Hitlerowcy rozumieją, że chcąc zorganizować Niemcy na podstawach narodowych, muszą zniszczyć pozycję Żydów i ich wpływ na społeczeństwo niemieckie.”
Źródło: Hitleryzm jako ruch narodowy, szkic, 1932

Obecnie ONR-owcy krzyczą coś pod jego pomnikiem w święto niepodległości. A Tacy jak ty Sadyl popierają ich bo wydaje im się że to patriotyzm i pokojowa Europa.

ONR, NOP itp. organizacje to FASZYŚCI. Nie ma co do tego żadnych wątpliwości. To nie są organizacje patriotyczne, choć za takie próbują uchodzić, to faszyści i a często naziści (należ odróżnić te dwa nurty).

Obecnie w Polsce przyzwala się na działalność tego typu organizacji, co w szczególności w naszym kraju uważam za skandal. Ideologia faszystowska i nazistowska jest prawnie zakazana, a propagowanie takiej ideologii penalizowane.
Wydarzenia z 11 listopada powinny być zaczątkiem delegalizacji tych organizacji, surowego karania wszelkich przejawów faszyzmu i nazizmu w Polsce. Nie ma w nowoczesnej Europie miejsca dla faszystów, narodowców i innych skrajnie prawicowych organizacji.

Inne tematy z forum

a to na rano ;) (345 odpowiedzi)

tiaaa...a to na rano. jakie szczęście, że nikt wcześniej na to nie wpadł :)...

e-sport (6 odpowiedzi)

co sadziecie o suplementach dla gamerow? czy faktycznie sa one skuteczne? czy na prawde...

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (700 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...