Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

Do napisania tych paru zadań skłania mnie zbliżające się Euro2012, które rzekomo ma być wielkim wydarzeniem sportowym. Jak wielu osobom wiadomo, nie lubię piłki nożnej i uważam, że w dzisiejszych realiach niewiele ma wspólnego z prawdziwym sportem. Ale to co mnie przeraża, to obraz dzisiejszych fanów piłki nożnej - ten obraz prawdziwy i faktyczny, a nie udawany.

Pod płaszczykiem mylnie pojmowanego patriotyzmu przemycana jest ideologia nazizmu, rasizmu i przemocy. Nie rozumiem skąd w nich tyle nieokiełznanej nienawiści do ludzi innych wyznań, ras, orientacji seksualnych i przekonań politycznych. Ta nienawiść i agresja wyrażana jest wprost na przykład z tzw. "wlepek", które są naklejane gdzie się tylko da.

Oto kilka przekładów:

image

image

image

image

image

Spójrzmy na powyższe obrazki (wlepki), poprzez pryzmat zawartego w nich przekazu.

Co widzimy? Otóż na tle barw klubu piłkarskiego dwóch ludzi okładała się pięściami i napis głosi, że niehonorowym jest używanie tzw. "sprzętu" (czytaj: siekiera, pałka, tasak), a należy walić się po mordach pięściami - po co? Aby apologizować przemoc. Czy to jest normlane?! Chyba pytanie retoryczne.

Przejdźmy zatem dalej. Na kolejnym obrazku mamy klasycznego niemieckiego orła (tzw. Adler, wzór z bluzy mundurowej M41), gdzie w miejscu swastyki umieszczono znak graficzny klubu piłkarskiego. Dla porównania zamieszczam zdjęcie oryginalnego "Adlera" - gdyby jakiś kibic piłkarski chciał przekonywać, że to nie ten wzór...bo to sokół maltański albo coś innego. Konotacja z nazistowskim emblematem nie buzi żadnych wątpliwości. Wniosek? Ukryte propagowanie ideologii nazistowskiej i fascynacja hitleryzmem - w Polsce???? o_O

Kolejne dwa obrazki już bez ogródek (w szczególności "White Star", czyli Wisła Kraków) określają przynależność i fascynacje r******i rasistowskimi (skinheads) i kolejny apologię przemocy "oficjalny chuligan".

A wszystko to w sosie z patriotyzmu, zawołaniami "Chwała boheterom", "Semper Fidelis", powiewającymi biało-czerwonymi flagami...to jakieś koszmarne nieporozumienie i drwina z patriotyzmu.

image

Zatem mamy do czynienia z niebezpiecznymi grupami ludzi, którzy za przyzwoleniem i przychylnością władz "kibicują" klubom piłkarskim pod faszystowsko-nazistowskimi hasłami, propagując przemoc i rasizm. Organizacje/instytucje, takie jak PZPN, UEFA, Ministerstwo Sportu mają doskonałą wiedzę o faktycznych konotacjach około piłkarskich ale nic z tym nie robią (czasem populistycznie premier Tusk podejmuje jakieś działania). Władze klubów piłkarskich akceptują obecność takich ludzi na stadionach i jeszcze wchodzą z nimi w relacje biznesowe - vide dzierżawa punktów handlowych na stadionie Lech Poznań jednemu z czołowych kiboli tego klubu.

Tutaj mógłbym zamieścić dla porównania kilka drastycznych zdjęć z masowych mordów dokonywanych przez nazistów, zdjęcia z Babiego Jaru, gdzie nagie kobiety są dobijane przez Einsatzkommando, zdjęcia pokazujące wieszanie partyzantów...zdjęcia z obozów koncentracyjnych. Te zdjęcia powinny być smutną odpowiedzią na nazistowskie fascynacje młodych ludzi, którym najwyraźniej pomieszało się już w tych łysych i pustych łbach.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 21

Re: Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

@sadyl - "A czy ta grupa będzie za wroga miała Zydów, pedałów czy narodowców - to juz sprawa drugorzędna i w dużej mierze przypadkowa" Cytujesz tezy socjologa, który wyrażał je w stosunku do narodowców. Słaba manipulacja, musisz jeszcze poćwiczyć. Jednak mój 16-letni umysł dobrze pracuje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

@Stvoriczko - gdy faszyści mówią/piszą o ukręcaniu komuś łba, wyrywaniu nóg, to nie żartują i są śmiertelnie poważni. Poczytaj co faszystowscy Ustasze, ukraińscy Banderowcy robili ludziom - dokładnie to, co napisałaś. W chorwackim Jasenovacu faszystowscy Ustasze wyrżnęli (literalnie) 115.000 ludzi - obcinają ludziom ręce, nogi, wydłubując oczy, podrzynając gardła, wycinając nienarodzone dzieci z łon matek, przecinają piłą ludzi na pół... Tak faszyści rozumieją ochotę na ukręcenie komuś łba albo powyrywania nóg z tyłka.
Ustasze to byli patrioci! Kochali swój kraj!

image

A tu możesz przeczytać, jak nasi rodzimi narodowcy piszą o swoich "braciach" Ustaszach. Ani słowa o mordach...
http://narodowcy.net/70-rocznica-powstania-niezaleznego-panstwa-chorwackiego-i-zalozenie-nowej-organizacji-mlodych-nacjonalistow-w-chorwacji/2011/04/12/

@Stvoriczko"

"podoba mi się pomysł z obcięciem socjalu, tyle że ci ludzie powinni mieć szansę normalnie zarobić na siebie, tzn móc szybko znaleźć pracę i za uczciwą pracę dostawać uczciwe wynagrodzenie, a z tym bywa bardzo różnie."

Praca w Polsce jest dobrem LUKSUSOWYM - przynajmniej pod względem podatkowym. Opodatkowanie pracy przekracza 50% - i to (+ płaca minimalna lansowana przez lewaków) w głównej mierze rzutuje na problemy ze znalezieniem pracy przez osoby dopiero wchodzące na jej rynek (czytaj: mała atrakcyjne dla pracodawców).
A to rodzi frustrację.
Jednym z jej przejawów jest szukanie "winnych" - i tu rozmaici społeczni manipulatorzy chętnie podsuwają "ofiary".
A jak człek młody to i głupi - i łatwo się daje omamić (vide 16-letni Halewicz :])
Poza tym - w kupie raźniej. Brak pewności siebie i własnych przekonań mozna ukryć wśród innych, takich samych zagubionych.
A czy ta grupa będzie za wroga miała Zydów, pedałów czy narodowców - to juz sprawa drugorzędna i w dużej mierze przypadkowa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

@Stvoriczko
w takim razie mamy do czynienia z wybitnym poetą który przykład holocaustu ciekawie transponuje na skomplikowane sprawy socjalne dnia dzisiejszego.

Osobiście uważam że mamy di do czynienia ze zwykłą głupotą. Powierzchownością.

Ale sek w tym że gdyby wywody tego pana przeczytała osoba z numerem wytatuowanym na ręku to autentycznie by zapłakała.

@sadyl - bo i nie ma sensu mydlić oczu. Dla faszystów w Polsce nie ma miejsca.

Mam nadzieję, że już niedługo takie organizacje jak ONR, czy MW zostaną uznane za faszystowskie i zdelegalizowane. A wołanie sieg heil na stadionach piłkarskich pod biało-czerwoną flagą będzie surowo karane więzieniem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

wyolbrzymiacie. I to konkretnie.
W tym kontekście nie można powiedzieć ze ma się ochotę komuś łeb ukręcić albo powyrywać nogi z tyłka, bo ktoś to weźmie na poważnie...

@ Halewicz:

"A więc popierasz tych ludzi:"

No dobra. Zmęczyłeś i podpuściłeś mnie. Mogę już wyciągnąć szydło z worka. Popieram tych ludzi, a słowa. które napisałem raptem 20 min temu, tj "osoba, która uważa się za Polaka a pozdrawia innych "sieg heil" jest dla mnie idiotą" to była tylko ściema zakamuflowanego faszysty i rasisty....

Sorki.. nie mam już siły udawadniać swojego niewielbłądztwa.

@sadyl - nie, Broniewski nie był faszystą. Obrona kraju przed realnym wrogiem, to sprawa chwalebna. Wyżynanie innych, bo mają inne poglądy polityczne to faszyzm. Naprawdę, mieszają Ci się pojęcia (i Twoim onr`owym kolegom również).

@sadyl
ustosunkuj się do zdjęcia i odpowiedz na pytanie Hala;)

...a darmozjadów zagłodzić lub wysiedlić;)

@Halewicz, @K&K:

"rozwiązanie kwestii żydowskiej, to też była przenośnia. Tak się Eichmann potem tłumaczył w procesie, że nie do końca zrozumiał."

"Za tę dłoń podniesioną nad Polską - kula w łeb"

Idąc Waszym torem myślenia, Broniewski był faszystą - nawoływał do przemocy na tle narodowościowym :]

A więc popierasz tych ludzi:

image

Ty jesteś Polakiem i patriotą?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

O ile wiem, Marsz Niepodległości to była inicjatywa MW i ONR.
Ale mogę się mylić. W przeciwieństwie do Ciebie, Hal, nie uzurpuję sobie prawa do nieomylności.
Zatem: jesli marsz był rzeczywiście ich inicjatywą - to ja tą inicjatywę popieram.
A jeśli członkowie MW czy ONR złamali prawo - należy ich ukarać. I tyle.

"Bo widzisz Stvoriczko, KK i ja czujemy przez skórę, kto zacz"

Gratuluję ideowej czujności śródskórnej :]

A teraz własnie przyznał się do sympatyzowania ze skrajna prawicą...

@sadyl - możesz sympatyzować z przejawami działania tych organizacji? o_O Przecież to są organizacje faszystowskie.
Tobie się patriotyzm z faszyzmem pomylił.

@Stvoriczko

Facet bredzi o odcinaniu rąk, zagłodzeniu na śmierć części społeczeństwa, i podaje przykłady działalności Hitlera, dzisas.. czego tu chcieć więcej?

Przecież to jest gadka Brevika...

Bo widzisz Stvoriczko, KK i ja czujemy przez skórę, kto zacz. Ty jeszcze się łudzisz, jako dziewczynka, że przecież ludzie powinni być dla siebie mili i w ogóle może być fajnie i różowo:) Nie Stvoriczko, z faszystami nie jest fajnie i różowo - zawsze jest brunatnie, czarno i czerwono...w imię Wielkiego Narodu, Honoru, "pana boga" i Wielkiej Idei.

@sadyl - rozwiązanie kwestii żydowskiej, to też była przenośnia. Tak się Eichmann potem tłumaczył w procesie, że nie do końca zrozumiał.

@K&K:
Nie należę i nie należałem.
Mogę sympatyzować z patriotycznymi przejawami działania tych organizacji.
Natomiast osoba, która uważa się za Polaka a pozdrawia innych "sieg heil" jest dla mnie idiotą, która małpuje gesty i słowa, nie zastanawiając się nad ich znaczeniem

Zupełnie nie rozumiem czemu tak wsiedliście na faceta.
I nawet podoba mi się pomysł z obcięciem socjalu, tyle że ci ludzie powinni mieć szansę normalnie zarobić na siebie, tzn móc szybko znaleźć pracę i za uczciwą pracę dostawać uczciwe wynagrodzenie, a z tym bywa bardzo różnie.

Inne tematy z forum

Koszt stworzenia strony internetowej (11 odpowiedzi)

Jaki może być koszt związany ze stworzeniem strony internetowej? Zastanawiam się czy powinna to...

e-sport (6 odpowiedzi)

co sadziecie o suplementach dla gamerow? czy faktycznie sa one skuteczne? czy na prawde...

Młody alkoholik - Dramat, z którego pragnę wyjść, a nie umiem. (155 odpowiedzi)

Witam wszystkich którzy odwiedzili mój temat. Wiem, że tekst jest dość obszerny, ale chciałbym w...