Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

Do napisania tych paru zadań skłania mnie zbliżające się Euro2012, które rzekomo ma być wielkim wydarzeniem sportowym. Jak wielu osobom wiadomo, nie lubię piłki nożnej i uważam, że w dzisiejszych realiach niewiele ma wspólnego z prawdziwym sportem. Ale to co mnie przeraża, to obraz dzisiejszych fanów piłki nożnej - ten obraz prawdziwy i faktyczny, a nie udawany.

Pod płaszczykiem mylnie pojmowanego patriotyzmu przemycana jest ideologia nazizmu, rasizmu i przemocy. Nie rozumiem skąd w nich tyle nieokiełznanej nienawiści do ludzi innych wyznań, ras, orientacji seksualnych i przekonań politycznych. Ta nienawiść i agresja wyrażana jest wprost na przykład z tzw. "wlepek", które są naklejane gdzie się tylko da.

Oto kilka przekładów:

image

image

image

image

image

Spójrzmy na powyższe obrazki (wlepki), poprzez pryzmat zawartego w nich przekazu.

Co widzimy? Otóż na tle barw klubu piłkarskiego dwóch ludzi okładała się pięściami i napis głosi, że niehonorowym jest używanie tzw. "sprzętu" (czytaj: siekiera, pałka, tasak), a należy walić się po mordach pięściami - po co? Aby apologizować przemoc. Czy to jest normlane?! Chyba pytanie retoryczne.

Przejdźmy zatem dalej. Na kolejnym obrazku mamy klasycznego niemieckiego orła (tzw. Adler, wzór z bluzy mundurowej M41), gdzie w miejscu swastyki umieszczono znak graficzny klubu piłkarskiego. Dla porównania zamieszczam zdjęcie oryginalnego "Adlera" - gdyby jakiś kibic piłkarski chciał przekonywać, że to nie ten wzór...bo to sokół maltański albo coś innego. Konotacja z nazistowskim emblematem nie buzi żadnych wątpliwości. Wniosek? Ukryte propagowanie ideologii nazistowskiej i fascynacja hitleryzmem - w Polsce???? o_O

Kolejne dwa obrazki już bez ogródek (w szczególności "White Star", czyli Wisła Kraków) określają przynależność i fascynacje r******i rasistowskimi (skinheads) i kolejny apologię przemocy "oficjalny chuligan".

A wszystko to w sosie z patriotyzmu, zawołaniami "Chwała boheterom", "Semper Fidelis", powiewającymi biało-czerwonymi flagami...to jakieś koszmarne nieporozumienie i drwina z patriotyzmu.

image

Zatem mamy do czynienia z niebezpiecznymi grupami ludzi, którzy za przyzwoleniem i przychylnością władz "kibicują" klubom piłkarskim pod faszystowsko-nazistowskimi hasłami, propagując przemoc i rasizm. Organizacje/instytucje, takie jak PZPN, UEFA, Ministerstwo Sportu mają doskonałą wiedzę o faktycznych konotacjach około piłkarskich ale nic z tym nie robią (czasem populistycznie premier Tusk podejmuje jakieś działania). Władze klubów piłkarskich akceptują obecność takich ludzi na stadionach i jeszcze wchodzą z nimi w relacje biznesowe - vide dzierżawa punktów handlowych na stadionie Lech Poznań jednemu z czołowych kiboli tego klubu.

Tutaj mógłbym zamieścić dla porównania kilka drastycznych zdjęć z masowych mordów dokonywanych przez nazistów, zdjęcia z Babiego Jaru, gdzie nagie kobiety są dobijane przez Einsatzkommando, zdjęcia pokazujące wieszanie partyzantów...zdjęcia z obozów koncentracyjnych. Te zdjęcia powinny być smutną odpowiedzią na nazistowskie fascynacje młodych ludzi, którym najwyraźniej pomieszało się już w tych łysych i pustych łbach.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 21

Re: Faszyzm, nazim, przemoc, rasism - synonimy wesołego kibola

"Ty chcesz obcinać ręce, a ja nie."

A znasz znaczenie słowa "przenośnia"?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

@Sadyl

Czy należysz lub sympatyzujesz z Młodzieżą Wszechpolską lub ONR?

Żyję w Europie XXIw - tu nie obcina się rąk. Ten kto podnosi rękę na Szoszona powinien znaleźć się w więzieniu - z obydwiema rękoma, nie obciętymi. To nas różni; Ty chcesz obcinać ręce, a ja nie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

@Halewicz:

Napisałem:
"Jeżeli jednak, na skutek swoich przekonań, podniesie na Szoszona rękę tylko dlatego, że ten jest Szoszonem, to rękę tę należy obciąć. "

Podobno umiesz czytać ze zrozumieniem i wyciągać wnioski...

@sadyl - używasz słownictwa "kolory nierób", które wprost wskazuje Twoje sympatie polityczne. Miej na tyle odwagi cywilnej, aby to przyznać.
Nie, nie zastosowałeś słownictwa "bo pivo..." - tak faktycznie myślisz, taki jesteś. Ja nie wiem najlepiej - potrafię jednakże czytać ze zrozumieniem i wyciągać wnioski z tego, co i jak ktoś pisze/mówi. I tu faktycznie masz rację - dyskusja ze mną nie ma sensu, skoro zaprzeczasz oczywistemu. Chyba że...napiszesz, że kolor skóry nie ma dla Ciebie większego znaczenia:) Napiszesz tak?

@Halewicz:
1. Nie jestem kibicem (o czym napisałem powyżej)
2. Temat "nierobów" podjąłem w odpowiedzi na post pivo o związku koloru skór z lenistwem, który uważam za nieprawdziwy.
3. Nie mam szacunku do osób, dla których jedynym sposobem na życie jest wyciąganie ręki po socjal. Stąd słownictwo.
4. Patriotą jestem umiarkowanym. Nie pieję z zachwytu, kiedy Polacy wygrają z młodzieżową reprezentacją Burkina Faso. Nie wpadłem w małyszomanię i jest mi naprawdę obojętne, czy Kubica będzie startował, czy nie. Natomiast dużą radość sprawia mi fakt, że Polska ma (jeszcze, póki co) wzrost PKB dużo wyższy niż np. Niemcy czy Francja.
Jednak jestem zdecydowanym przeciwnikiem "kolorowego internacjonalizmu", negowania Narodu czy wyśmiewania się z wszelkich przejawów patriotyzmu, jakie często spotyka się w mediach.

Ale..po co ja to piszę?
Przecież Ty wiesz wszystko najlepiej i nie zmieniasz raz wypowiedzianej oceny. Dyskusja z Tobą jest bez sensu - Ciebie należy słuchać i podziwiać Twą mądrość.

@sadyl
wynika więc że jesteś zwolennikiem eksterminacji lub przymusowego exodusu tej części ludności która wdł. ciebie jest zbędna.

Jak powiedział Hall jesteś naziolem. Szkoda że niestarcza ci jaj żeby się do tego przyznać. Myślałem że jesteście odważniejsi.

Likwidacja socjalu, nieroby zdechną...co to za retoryka? Faszystowska. Jesteś Sadyl w mojej ocenie faszystą - wszystko co piszesz, to typowa faszystowska retoryka. Może nawet sam nie zdajesz sobie sprawy, że głosisz faszystowskie poglądy - które nazywasz patriotyzmem, nacjonalizmem, byciem narodowcem...i kibicem:)

"@Sadyl - jesteś rasistą i prawdopodobnie faszystą, który udaje że nim nie jest ale gotuje się w Tobie ogrom takiej nienawiści do KK, że aż kipi."

Halewicz - ty masz chyba jakiś inny internet i widzisz coś innego, niż napisałem :)
Na jakiej podstawie diagnozujesz, że jestem "rasistą i prawdopodobnie faszystą"? Możesz podać konkretny cytat?

W przeciwieństwie do Ciebie - ja nawet za durnego nastolatka nie byłem skinheadem :]

"skoro żałujesz że opcja trzecia jest preferowana, to zostaje tylko opcja druga lub pierwsza"

Zgadza się. Ale nadal nie wiem, na jakiej podstawie wywnioskowałeś, że wybieram bramkę nr 1?
Otóż nie. Jestem zwolennikiem likwidacji socjalu. Wówczas - zgodnie z tym co napisałem - nieroby zdechną albo przeprowadzą się do bardziej "gościnnego socjalnie" państwa. Jest też opcja, że wezmą sie do roboty - ale wówczas przestaną być nierobami i powyższa "trójtorowa alternatywa" ich nie obejmuje

"czy ty jesteś w ogóle pełnoletni?"

Jestem. Już za komuny byłem :)

" Można przyjąć metodę Hitlera - i wszystkich nierobów wytłuc.
Można też zlikwidowac socjal - i nieroby zdechną z głodu albo się wyprowadzą gdzieś indziej.
Można też nie robić nic i płacić coraz więcej na nierobów (bo rozmnażają się szybciej niż wzrasta PKB)....
Patrząc na wyniki wyborów - większość społeczeństwa jest za tym trzecim rozwiązaniem, niestety :("

- skoro żałujesz że opcja trzecia jest preferowana, to zostaje tylko opcja druga lub pierwsza.
Sorry że pytam ale czy ty jesteś w ogóle pełnoletni?

Nie dalej niż wczoraj pewien socjolog powiedział ciekawą rzecz. Mianowicie, że w momencie kiedy głoszenie antysemickich haseł jest penalizowane, grupy nienawiści: kibole, nacjonaliści-patrioci, itp., znaleźli nowego, wedle ich pojmowania świata społecznie akceptowalnego, wroga: PEDAŁÓW (umyślnie używam tego pejoratywu). Do homoseksualistów dołączyli pedofile (wszak ich można bezkarnie pozabijać, wedle kiboli-narodowców, a społeczeństwo temu przyklaśnie), nieroby kolorowe (i białe).

@Sadyl - jesteś rasistą i prawdopodobnie faszystą, który udaje że nim nie jest ale gotuje się w Tobie ogrom takiej nienawiści do KK, że aż kipi. Wiesz też, że gdybyś publicznie, tu na tym forum i w tym wątku, napisał to co faktycznie myślisz, nikt już by z Tobą nie rozmawiał, a prawdopodobnie dostałbyś bana za szerzenie rasowej i wyznaniowej nienawiści.
KK w prosty sposób Cię sprowokował paroma pytaniami, na które odpowiedziałeś zgodnie z przewidywaniami.

@Pivo - większość tzw. kibiców piłki nożnej, to swoista subkultura hołdująca przemocy, nienawiści - a wszystko to pod płaszczykiem patriotyzmu. Wiem, że o tym wiesz, a zwyczajnie nie chcesz przyznać. Taka jest rzeczywistość.

Konkludując. Czytałem Mein Kampf, znałem środowisko narodowców, skinheadów i kiboli. Większość z nich to zwyczajne bandziory zafascynowane nazizmem. Nie oceniam tych ludzi wedle doniesień mediów. 25 lat temu ci ludzie mieli te same poglądy i te same teksty. Nic się nie zmieniło...no może poza tym, że w tamtych czasach za "hajlowanie" na ulicy dostaliby od milicji tak wpieprz, żeby im się odechciało. Teraz uznaje się to za "rzymski salut" :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

"nienawiść do innego koloru skóry jest rasizmem (Pivo)"

Zgadza się. To jest rasizm.

"ty napisałeś że żałujesz iż nie korzysta się z niej. "

Możesz wskazać cytat?

Wstałem rankiem, pijąc kawę przeczytałem nocną dyskusję. Mam swoje przemyślenia. Jak wrócę z kościoła, to napiszę słów kilka, a jest co napisać.

bejbe
- nienawiść do innego koloru skóry jest rasizmem (Pivo)
- propozycja zastosowania metody Hitlera żeby wybić nierobów jest, jak już powiedziałem nagrodą Darwina - ty napisałeś że żałujesz iż nie korzysta się z niej.

ee już się znudziłem..

do jutra słodkie uparciuchy, albo gdzieś tam

1. Niczego nie chlapnąłem. Piszę to, co uważam i nie trzeba mnie w tym celu " podpuszczać"
2. Nie używaj liczby mnogiej, bo nigdzie nie napisałem, że "kibole i nacjonalizm to jakiś abstrakt". Zresztą - śledząc cały wątek, nigdzie, niczyjej takiej wypowiedzi nie zauważyłem
3. Forum jest tak skonstruowane, że przy dużej ilości postów nie zawsze wiadomo, do której wypowiedzi odnosi się komentarz. Zatem sprecyzuję moją ostatnią wypowiedź, która tak Cię zbulwersowała:

pivo napisał:
"uważam także ze ktoś nawołujący do ludobójstwa ,popierający hitlera i jego poglądy itd.itd powinien być z urzędu ścigany i ukarany ,co nie zmienia faktu ze nie chce pedofila/pedała w przedszkolu , i czarnego (oraz białego)na zasiłku na który muszę zapierd...... ,cenie ludzi dobrej roboty ,pracowitych i z ambicjami..."

I z tą częścią jego wypowiedzi zgadzam się całkowicie. W szczególności: nie chciałbym, żeby np. pedofile zajmowali się dziećmi w przedszkolach.

pivo napisał też:
".. wraz z ciemniejszym kolorem skóry chęć do pracy maleje to już nic nie poradzę......"
I z tą częścią się nie zgadzam. Napisałem dlaczego.
Podałem też trzy możliwości rozwiązania problemu.
Czy z faktu, że jako jedną z nich wymieniłem fizyczną eliminację, wnosisz, że jestem zwolennikiem tej metody?
Chyba wystarczająco jasno wyraziłem wcześniej, co sądzę o osobach dopuszczających się przemocy?
Albo nie czytasz tego, co piszę - albo masz problemy z kojarzeniem faktów.

Sapiesze z wyjaśnieniami

Przez cały watek udowadnialiście że kibole i nacjonalizm to jakiś abstrakt. Daliście się sprowokować i chlaplneliście rzeczy które całkowicie dyskwalifikują wasze poprzednie argumenty. Zabawnie było was podpuszczać. Pivo - zwłaszcza ten tekst o dumie honorze, tudzież morderstwie za swoją dziewczynie - uśmiałem się jak norka.
Sadl - tekst o metodach Hitlera to nagroda Darwina. Myśle że Hal jutro będzie płakał ze śmiechu;)

pzdr boys;)

@Ktoś i Kasandra:
Nie bardzo rozumiem, o co konkretnie pijesz.

@ klara
spoko kumam;)

A przed snem popatrz sobie na to zdjęcie które zamiesił Hal.

Inne tematy z forum

Biżuteria jako prezent? (41 odpowiedzi)

Hej, szukam prezentu dla koleżanki i widziałam ostatnio w sieci firmę, która robi dość unikatową...

Klimatyzacja w biurze (52 odpowiedzi)

Pracuję w biurze z dziewczynami. Teraz gdy się zrobiło ciepło, mają włączoną cały dzień...

Młody alkoholik - Dramat, z którego pragnę wyjść, a nie umiem. (155 odpowiedzi)

Witam wszystkich którzy odwiedzili mój temat. Wiem, że tekst jest dość obszerny, ale chciałbym w...