GRUDNIOWE MAMY 2010 CZ. 40

MRtusia 11.11. chłopczyk Szymon, 3380g, 54cm ZASPA cc
Aniak;) 17.11 - chłopczyk Mikołaj, 3300g i 55 cm - cc
Mar-chew 26.11. (05.12) - dziewczynka Hania, 2920g UK cc
Asienkaj 01.12. (06.12.) - dziewczynka Hania, 3570g i 56cm - ZASPA
Sbj 01.12. (12.12.) - chłopczyk Staś Franciszek , 3100g, 53cm, 8:30 - REDŁOWO - SN
Agus878 01.12 (10.12) - chłopczyk Patryk 2810g, 53cm - ZASPA - SN
Dziobus 02.12 (30.11) - dziewczynka Zuzia, 2840g, 54cm - ZASPA - SN
Agusia:) 05.12 (10.12) - dziewczynka Kornelia, 3580g, 53cm, 7:10 - KLINICZNA - SN
Anka165 06.12 (09.12) - chłopczyk, Łukaszek
Justa2684 07.12 - dziewczynka Aleksandra 4000g, 57cm, 10:20- REDŁOWO - SN
Dagmarka 07.12 (12.12) - dziewczynka Laura - 3090g, 55 cm, ZASPA - cc
Galeria Magiczna 7.12 (4.12) - dziewczynka Helenka, 3700g, 57cm, Redłowo, CC
Michalowa 08.12 (10.12) - dziewczynka Lenka, 3050g, 54cm, 17:35 - REDŁOWO - SN
wiolka210 08.12 (24.12) - chłopczyk Oliwier, 3400g, 55cm, - REDŁOWO
Aniewa 09.12 (11.12) - dziewczynka Basia 3550g, 57cm, 7:35
Anula78 09.12 (06.12) - chłopczyk Kubuś 3530g, 56cm, 16.40 - Kliniczna SN
Tusia9 12.12 (18.12) - dziewczynka Magdalenka 3100, 53cm zaspa
Maja 10.12 (11.12) - chłopczyk Miłosz, 3700g, 60cm, 4:00 - WOJEWÓDZKI
Misica3 10.12- dziewczynka Hania 4770g, 60 cm godz 6:35 Wałbrzych
Sylwiah 12.12 (04.12) - chłopczyk Filipek 3820g, 57cm godz 17:35 SN
mamka 13.12 (12.12) - chłopczyk Bartuś, 3550g, 56cm, 5:40 - REDŁOWO - SN
queen 14.12 (25.12) - chłopczyk Michaś, 3495g, 57 cm, CC
Lidka 15.12 (11.12) - Magdusia 3680g, 56 cm, kliniczna- SN
Wiola77 16.12 (11.12) - Mateuszek ,3200g,55 cm godz 9:20 -wojewódzki-cc
GrudniowaIwa 17.12.2010 (15.12) - dziewczynka Adrianna, 4300g, 59 cm, godz.16.37, CC
Ania-Gd 20.12 (30.12) - dziewczynka Nikola, 2830g, 49cm, 20.45 - KLINICZNA - SN
mami.80 20.12 (02.02) - dziewczynka Alicja 1590g - 43cm, Zaspa - CC
BlueBell 21.12 (31.12) - Natalka 3200g, 55cm, ZASPA - CC
Linaa 22.12 - Aleksandra 4650, 57cm, Wejherowo - SN
Kabira 22.12.2010 (15.01) - Edyta, Zaspa cc, 2930g / 52cm
Kulkaa 24.12 (31.12) - dziewczynka Zuzia, 3450g, 55cm - ZASPA - SN
muszelka 24.12 (03.01) dziewczynka Łucja, 3300g, 54cm, Kliniczna - CC
Anna1979 28.12 (31.12), Jacek, Zaspa CC
ola_h 28.12 - chłopczyk Wojtuś 3670g, 55 cm-12:35, ZASPA, SN
Trotka 03.01 - dziewczynka Nikola 3420g, 57 cm-14.40 - WEJHEROWO-SN
Justyna_ 07.01- chlopaczek, Marcin Jacek, 56cm, 4.000, godz 17.50 ZASPA

GRUDNIOWE MAMY 2010 CZ. 39
http://forum.trojmiasto.pl/GRUDNIOWE-MAMY-2010-CZ-39-t443724,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: GRUDNIOWE MAMY 2010 CZ. 40

Dagmarka - tak, jak prolaktynę to od razu warto tarczycowe badania zrobić, bo czesto podwyzszona prolaktyna jest przez kłopoty z tarczycą.
Mnie też bolały piersi - no i masz, wyszło skąd.
Ale trzeba być naczczo do badania i robi się w konkretne dni cyklu - ale kurcze nie pamietam. Ale jak wpiszesz w google to ci na pewno "powie" ;-).
A mi wyszło, że mam hiperprolaktynemię czynnościową. Tzn. dopiero ten drugi wynik po obciażeniu miałam ponad 20 razy wyższy niż powinien być. Tzn. że mój organizm strasznie intensywie reaguje na stres np. itd. Bo prolaktyne jest tzw. hormonem stresu. A ja rzeczywiscie przezywaczka jestei i ostatnio to już w ogole wiecznie taka podenerwowana bylam. Takze teraz zbijam i widze efekty. A tarczycowe badania ok. Podobno warto przy problemach z cera zrobic sobie od rzu testosteron - ale ja przeczytalam o tym po fakcie. Nie zrobilam i mam nadzieje ze jednak jest w normie.
Tez musze sie wybrac do gina na zwykle badanie kontrolne bo juz rok nie bylam. A prolaktyne lecze u dermatologa.

Marchew - no to ściemniaj w UK ze juz 2 lata sie starasz ;-). W PL strasznie drogie te badania - za prolaktyne i tarczycowe coś kolo 180 zł zaplacilam.

Mar-chew ale jakie zaśmiecanie? :) ja tez sie wybieram na prolaktyne, co prawda jakis czas temu robilam ale taka zwykla, a to chyba trzeba zrobic z obciazeniem czy jakos tak, nie pamietam zebym szla w jakis specjalny dzien i chyba nawet nie trzeba byc na czczo, zapytaj w przychodni jak bedziesz tu u nas to Ci powiedza.
A wybieram sie bo po pierwsze mam problemy z cera jak Michalowa, ale tez mysle o nastepnym dziecku i chce sie przebadac zeby za wczasu leczyc jakby co, no i ostatnio stresznie bola mnie piersi, a podobno jak prolaktyna podwyzszona to wlasnie bola:/
a poza tym jak jakos tak co roku w wakacje robie sobie przeglad:) USG piersi, ginekolog i cytologia, krew i teraz jeszcze te hormony czyli prolaktyne i tarczyce, teraz tak wiele tych chorob tarczycowych ze warto sprawdzic zeby sie nagle w ciazy nie oklazalo ze cos nie tak

Mochałowa - tu to nie ma sensu iść i tak nie wiedzą o co kaman... a jak im powiem, że staram się 7 miesięcy to przecież jeszcze mało czasu... tutaj bezpłodność uważa się po 2 latach starania! i wtedy dopiero coś działają :(
w Polsce byłam u ginekologa i też dla niej 6 miesięcy to było krótko... po co sprawdzać... sama bym sobie zrobiła ale wiem, że to jakiś szczególny dzień musi być... i weź tu wceluj abym była wtedy w Polsce...
jeszcze raz przepraszam za zaśmiecanie naszego wątku ;P

Mochałowa - tu to nie ma sensu iść i tak nie wiedzą o co kaman... a jak im powiem, że staram się 7 miesięcy to przecież jeszcze mało czasu... tutaj bezpłodność uważa się po 2 latach starania! i wtedy dopiero coś działają :(
w Polsce byłam u ginekologa i też dla niej 6 miesięcy to było krótko... po co sprawdzać... sama bym sobie zrobiła ale wiem, że to jakiś szczególny dzień musi być... i weź tu wceluj abym była wtedy w Polsce...
jeszcze raz przepraszam za zaśmiecanie naszego wątku ;P

Merchew - nie zaszkodzi sprawdzić. Ja jeszcze nigdy w całym swoim życiu nie miałam tak jak teraz, że od 1,5 roku mam co miesiąc okres. Wydawoło mi się, że jakiś cud nastał, ciąża złagodziła na tyle moje PCOs itd. No i może rzeczywiście PCOs ok, ale prolaktyna za wysoka ;-). Wiecznie coś. Biorę od 3 m-cy dostinex, cera znacznie mi się poprawiła i ogólnie lepiej się czuję. Nie jestem już taka wewnętrznie podenerwowana.
Najlepiej idź do lekarza w UK i poproś o skierowanie na badania.

Pięknie dzisiaj. Mąż z Lenką na plażę jadą - ale im zazdroszczę. Ja w moim klimatyzowanym biurze nawet nie czuję ciepełka. Nawet nie mamy możliwości otworzyć okna...

michałowa - może masz rację...

Dzięki Dziewczyny! Głosowanie do 29 więc jak Wam się przypomni to podrzućcie czasami jeszcze głosy. Można 5 dziennie. Jeszcze raz dzięki.

Ja już drugi raz zbieram sie do odstawiania pieluch na noc i nic z tego nie wychodzi:/ za pierwszym razem jakies dwa tygodnie temu stwierdzilam ze jak przez tydzien bedzie sucha pielucha to odstawiamy i co pierwszej i drugiej nocy pelna na maxa! a wczoraj znow stwierdziłam ze moze nie zakładamy, ale Laura chciała i co? rano pełna az przesiakla:/

Hej dziewczyny!
ja tez zagłosowałam:)

Hej,
też głosuję ;-)

hahaha - dobre zdjęcia... też uwielbiam ten cyrk - zdecydowanie glosik ode mnie!

Dziewczyny nie przestraszcie się mojego zdjęcia ale bardzo mi zależy na tych biletach :) Jeśli możecie to proszę zagłosujcie na mnie . Można oddać 5 głosów jednego dnia. Jestem na 4 miejscu więc mam szanse. Uwielbiam ten cyrk :)
http://www.dziennikbaltycki.pl/plebiscyt/karta/10,lidka,415,id,t,kid.html

Cześć dziewczynki!
Lidka - łykaj już kwas foliowy. Najlepiej 3 m-ce przed zajściem juz brać. Także do dzieła i powodzenia! ;-).

Marchew-może ci się hormony rozregulowały? U mnie niby wszytsko ok, miesiączka jak nigdy co miesiąc, a okazało sie, że mam podwyższoną prolaktynę - nigdy nie miałam z nią problemu. Takze pewnie jakby się starała to też bym nie zaszła. A badałam poziom prolaktyny z powodu problemów z cerą - no i rzeczywiście w niej tkwił problem.
Mam nadzieję, że szybko uda Wam się zaciążyć ;-). I powtarzam się, ale zazdroszczę decyzji i chęci mężów hehe.

U nas ok. Lenka rośnie. W sierpniu w koncu urlop - nie mogę się doczekać. Ostatnio Lenka ma fazę na mnie - cały czas mnie przytula, całuje (obsypuje całuskami całą twarz jak się do mnie dorwie) i mówi jak bardzo kocha. To takie słodkie. Ale minus tego taki że zaczęła płakać rano jak wychodzę do pracy, bo che być ze mną...boję się, co to będzie z przedszkolem. Do tej pory nigdy nie robiła takich numerów.
Ostatnio dochodzi do niej, że w przedszkolui będzie sama, bez rodziców. Przygotowuję ją do tego, opowiadam itd. No i któryś raz z kolei mówię, jak to fajnie będzie itd. że ja rano będę szłą do pracy, a Lenka do przedszkola itd. No to Lenka "a tata?". Mówię, że też do pracy. A wtedy Lenka "ale mamusiu, ale kto będzie na mnie patrzył?" ;-) Powiedziałam, że panie i inne dzieci ;-P. Chyba odp. wystarczająca, bo nic nie mówła juz ;-)

Ja od sierpnia chcę się zacząć starać, kwas foliowy zakupiony. Mam strasznego stracha. Myślę, że to dobry czas ale mimo wszystko jakoś tego drugiego dziecka się boję. Planuję sobie miesiąc itd bo cały czas mi się wydaje, że jak pierwsze się udało ot tak to drugie też a jednak mogą być problemy... Chciałabym na maj bo potem na wakacje to już się boje tych upalów pod koniec ciąży.

no właśnie w ogóle nie było problemu... e, widać tak ma być ;P

Mar-chew przykro, ale czy w pierwszej ciąży też miałaś problem z zajściem? U moich znajomych bylo odwrotnie, w pierwszej ciazy bardzo dlugo sie starali a druga byla zupełną niespodzianka:)

witam znowu po dłuższej przerwie...
oj moja podłapała słowo na k... rok temu. Do męża przyjechali koledzy i pomimo zwrócenia im kilka razy uwagi i tak sobie klnęli... na początku nie zwracałam na to uwagi ale sprawa ciągnęła się bardzo długo... w końcu zaczęłam się ją pytać głowa albo krowa? i mówiłam, że to bez sensu :P i w końcu przestała... ale jestem pod "wrażeniem" jak dzieci doskonale potrafią wyczuć monent użycia takiego słowa :P
i muszę się Wam wyżalić, że coś mam problem aby zajść w drugą ciążę... w ogóle się nie spodziewałam problemów w tej kwesti a tu 7 miesięcy i nic... eh, sorki musiałam się gdzieś wygadać ;P

My już dawno odpuściliśmy drzemki, czasem zdarza sie ale bardzo rzadko. Laura zasypia 20.30-22 wstaje 7.30-9.30 bardzo rożnie. Ale zawsze przed snem musi byc mleczko, wiec może Ola jest po prostu głodna jak tyle godzin przesypia? my kolacji nie jemy, jakiś owoc jogurt, często w kąpieli cos podjada, ale mleczko musi byc zawsze. I spi do rana, nad ranem sie czasem obudzi na wodę i spi dalej.

hej dziewczyny

dziękuję za rady :) Odpukać w niemalowane na razie Ola zapomniała.. tzn w piątek byłam u teściowej i gdy z nią rozmawiałam ola się rozzłościła bo nie zwracałam na nią uwagi no i oczywiście powiedziała kuwa mać. poprosiłam teściową aby nie reagowała, ola jeszcze kilka razy powtórzyła tupając nogą a potem odpuściła i zajęła się czymś innym. Od tamtej pory nie wymsknęło się jej ani razu :)

Piszę do Was bo mam kolejny problem.
Chodzi o drzemkę w ciągu dnia. Ola buntuje się strasznie i za nic nie zaśnie w łóżeczku. jedynie w aucie ale przecież nie będe jeździć po mieście aby uspać dziecko, jedynie kiedy wracamy to pozwalam jej przysnąć. Odpuściłam jej więc drzemkę i potrafi wytrzymać nawet 13 godzin bez snu. Ale.. Gdy nie śpi w dzień to budzi się w nocy 2-3 razy na mleko! a jak ma drzemkę to zasypia ok 22 i śpi ciągiem do 8 rano.
Mam dosyć nieprzespanych nocy. Nie wiem co robić..

Dzisiaj rano uciełam smoczek u butelce i powiedziałąm że myszki zjadły bo je obudziła w nocy. cały dzień jej o tym powtarzałam i wiedziała że już nie będzie mleczka z butelki ale wieczorem tak mnie prosiła wręcz błagała że odpuściłam i jej dałam..
Nie wiem czemu się budzi i jak temu zapobiec. pomocy

Justa :))) ja bym nie zwracala uwagi, bo im bardziej zwracam tym jest gorzej. Ja ogolnie dosc duzo przeklinam, przy malej staram sie hamować ale i tak mi sie czasem cos wymsknie, ostatnio Laura tez zlapala kilka "kwatkow" pewnie ode mnie, ale "kur** mać" to od pana robotnika u nas pod blokiem:) ja sie ogolnie smieje i mowie ze tak brzydko mowic, ale szczegolnej uwagi nie zwaracam i moze dlatego zapomina. Ale ostatnio stwierdzila na moje pytanie dlaczego sie drapie "mama du** mnie swedzi" padlam ze smiechu

Inne tematy z forum

Sprawdzone sposoby na odchudzanie:) (71 odpowiedzi)

Cześć Dziewczyny! Podzielcie się swoimi sposobami na skuteczne odchudzanie:) Ja muszę zrzucić aż...

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...

Obniżenie /wypadanie macicy (1238 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...