GRUDNIOWE MAMY 2010 CZ. 40

MRtusia 11.11. chłopczyk Szymon, 3380g, 54cm ZASPA cc
Aniak;) 17.11 - chłopczyk Mikołaj, 3300g i 55 cm - cc
Mar-chew 26.11. (05.12) - dziewczynka Hania, 2920g UK cc
Asienkaj 01.12. (06.12.) - dziewczynka Hania, 3570g i 56cm - ZASPA
Sbj 01.12. (12.12.) - chłopczyk Staś Franciszek , 3100g, 53cm, 8:30 - REDŁOWO - SN
Agus878 01.12 (10.12) - chłopczyk Patryk 2810g, 53cm - ZASPA - SN
Dziobus 02.12 (30.11) - dziewczynka Zuzia, 2840g, 54cm - ZASPA - SN
Agusia:) 05.12 (10.12) - dziewczynka Kornelia, 3580g, 53cm, 7:10 - KLINICZNA - SN
Anka165 06.12 (09.12) - chłopczyk, Łukaszek
Justa2684 07.12 - dziewczynka Aleksandra 4000g, 57cm, 10:20- REDŁOWO - SN
Dagmarka 07.12 (12.12) - dziewczynka Laura - 3090g, 55 cm, ZASPA - cc
Galeria Magiczna 7.12 (4.12) - dziewczynka Helenka, 3700g, 57cm, Redłowo, CC
Michalowa 08.12 (10.12) - dziewczynka Lenka, 3050g, 54cm, 17:35 - REDŁOWO - SN
wiolka210 08.12 (24.12) - chłopczyk Oliwier, 3400g, 55cm, - REDŁOWO
Aniewa 09.12 (11.12) - dziewczynka Basia 3550g, 57cm, 7:35
Anula78 09.12 (06.12) - chłopczyk Kubuś 3530g, 56cm, 16.40 - Kliniczna SN
Tusia9 12.12 (18.12) - dziewczynka Magdalenka 3100, 53cm zaspa
Maja 10.12 (11.12) - chłopczyk Miłosz, 3700g, 60cm, 4:00 - WOJEWÓDZKI
Misica3 10.12- dziewczynka Hania 4770g, 60 cm godz 6:35 Wałbrzych
Sylwiah 12.12 (04.12) - chłopczyk Filipek 3820g, 57cm godz 17:35 SN
mamka 13.12 (12.12) - chłopczyk Bartuś, 3550g, 56cm, 5:40 - REDŁOWO - SN
queen 14.12 (25.12) - chłopczyk Michaś, 3495g, 57 cm, CC
Lidka 15.12 (11.12) - Magdusia 3680g, 56 cm, kliniczna- SN
Wiola77 16.12 (11.12) - Mateuszek ,3200g,55 cm godz 9:20 -wojewódzki-cc
GrudniowaIwa 17.12.2010 (15.12) - dziewczynka Adrianna, 4300g, 59 cm, godz.16.37, CC
Ania-Gd 20.12 (30.12) - dziewczynka Nikola, 2830g, 49cm, 20.45 - KLINICZNA - SN
mami.80 20.12 (02.02) - dziewczynka Alicja 1590g - 43cm, Zaspa - CC
BlueBell 21.12 (31.12) - Natalka 3200g, 55cm, ZASPA - CC
Linaa 22.12 - Aleksandra 4650, 57cm, Wejherowo - SN
Kabira 22.12.2010 (15.01) - Edyta, Zaspa cc, 2930g / 52cm
Kulkaa 24.12 (31.12) - dziewczynka Zuzia, 3450g, 55cm - ZASPA - SN
muszelka 24.12 (03.01) dziewczynka Łucja, 3300g, 54cm, Kliniczna - CC
Anna1979 28.12 (31.12), Jacek, Zaspa CC
ola_h 28.12 - chłopczyk Wojtuś 3670g, 55 cm-12:35, ZASPA, SN
Trotka 03.01 - dziewczynka Nikola 3420g, 57 cm-14.40 - WEJHEROWO-SN
Justyna_ 07.01- chlopaczek, Marcin Jacek, 56cm, 4.000, godz 17.50 ZASPA

GRUDNIOWE MAMY 2010 CZ. 39
http://forum.trojmiasto.pl/GRUDNIOWE-MAMY-2010-CZ-39-t443724,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: czy któraś z Was pracuje w przedszkolu?

Aniewa ja przeczytałam do końca:) napisze co ja myślę, tylko ja mam fioła na punkcie swojego dziecka, jestem bardzo wyczulona na to jak inni je traktują i mam czasem odmienne podejście do wychowania, ale według mnie zabieraj małą stamtąd jak najszybciej! dzieci są tylko dziećmi ale żeby nauczycielki tak mówiły i sie zachowywały? ja bym juz zabrała ja w momencie jak ją tamta dziewczynka odepchnęła a pani nie zareagowała. No ludzie no samowolka tam sie odbywa, jakiś samosąd? to panie zamast walczyć z takim zachowaniem dzieci wobec Twojej corki nie reaguja, a dzieci myślą ze tak mozna.
Druga rzecz no to czemu ona tak ma? bo moze to jest jej sposób zwrócenia na siebie uwagi albo przekazania uczuc?

pani i dzieci po tych wydarzeniach z włosami uprzedziły się do naszej corki i przykleiły jej łatkę, ze bije dzieci i co nie zrobi to od razu alarmują i nawet zmyslają te starsze..a mała się nie obroni bo nie umie tak mowić i opowiadac :(
a mi się serce kraja jak to widzę, .. oczywiście to co zrobiła corka tej dzieczynce to było złe ale zeby zrobic z tego taką aferę..i ciągle jej to wmawiać :(

najchętniej zabrałabym ją z tego przedszkola..ale to nie takie proste... ma tam mnówstwo dobrych, rozwijających zajęć.. a musiałabym przenieść ją do innego prywatnego oddalonego od miejsca zamieszkania a teraz w ciązy to tym bardziej utrudnione..nie wiem co robić.. :( ???

no i dalej...pewnie nikomu nie chce sie tego czytać, no trudno..
ale mamy naprawdę duży problem..to okropna sytuacja :(

no i sprawa poszła dalej..oczywiście mała i ja przezywamy to masakrycznie, ja sie stresuje ze nie wiem jak pomoc małej, w czym tkwi problem i tez nie spie po nocach...

stwierdziłam ze pojdę do przedszkola na obserwację mojej małej..nie liczyłam na dużo, bo wiem..ze przy mamusi moze inaczej się zachowywać.. ale co tu innego zrobić...poszłam..i to co zobaczyłam doprowadziło mnie do łeż (ale to teraz hormony tak działają ze beksą jestem) i zabrałam córkę z predszkola tego dnia...

otóz.. dla mnie córka zachowywała się jak "normalne" dziecko i robiła tj w domu..trochę przy jednej zabawce, trochę przy drugiej itp..zauważyłam wrecz, ze jest wielkim obserwatorem..ze podpatruje dzieci i chce robic to co one, slucha... (i mało mowi :( )

i sytuacja... 2 dzieci bawiła się w pociąg..mała podbiegła do nich i mowi..ja tez..położyła ręce na ramiona dziewczynki, a druga dużo starsza podeszła do niej, szarpnęlą ją za ręce, tak ze córka upadła na ziemię i powiedziała do niej..ty sobie idz, bo jeszcze znowu ją pobijesz! mała uciekła do puzli :( pani nie zareagowała a mi szczeka opadła..za chwile jakas inna starsza podbiega do pani i mowi pani pani ona znowu bije i zmysla..a pani nic nie zrobila, zmieniła temat..

a podczas lezakowania..corcia lezała obok tej dziewczynki..i smiac mi sie chciało z tego lezakowania bo wszystkie dzieci sie wierciły i nie chciały lezec..smieszne to było... no i moja zaczela zaczepiac kolezankę..to znaczy swojastopą dotknęła stopy tej drugiej (to było tak delikatnie zeby nikt nie widział..takie miałam wrazenie :0) ) a ona wstała i na cały glos krzyknela..ona bije bije mnei znowu

a ja nie wytrzymałam i po obowiązkowych zajęciach zabrałam małą..ze łzami w oczach..

pani w przedszkolu i my w domu zaczeliśmy nieustannie powtarzać małej, ze nie wolno bić dzieci itp..

mała tak bardzo teraz "wbiła" sobie te słowa do głowy, że ma koszmary i budzi się z płaczem , zże nie bije już dzieci...jak gdzieś idziemy do rodziny i do jej kuzynek..to ciągle powtarza ze nie bije i bedzie grzeczna...normalnie jakiś koszmar..boi się ze ktoś będzie jej zwracał uwagę, zupełnie straciła poczucie własnej wartości..mówi ze nie jest niegrzeczna..nie chce być.. itd..

poszłam na rozmowę do pani w przedszkolu w tej sprawie, a pani użyła słów...ze nie może być tak,że mała terroryzuje dzieci!
te słowa mnie przeraziły od razu zaczeła siępoważna rozmowa, a pani nawet nie wie co to znaczy terroryzować...zwrociłam jej uwagę,że ma odpowiednio dobierać słowa a nie rzucać takie oskarzenia bo mnie one przeraziły.. wtedy pani przyznała rację, że poza tymi "wpadkami" małej..nie ma innych niepokojących rzeczy...

ale problem pozostał...

któraś z mam zauważyła,że pani bardzo czesto siedzi z jedną dziewczynką (tej mała wyrwała włosy), ze jej poświeca większość uwagi..mówi do niej słodko i przytula.. faktycznie często widziałam jak siedzi przy niej i razem kolorują...ale ja takich rzeczy nie potwierdzam, bo nie wiem..nie lubię oczerniać skoro to nie potwierdzone..natomiast tamta mama tak mi powiedziała..

na poczatku więc poprosiłam o zwrócenie większej uwagi naszej córce..a pani się obraziła i pow. ze ma wiecej dzieci a nie tylko moją, która broi innym i ze mam z nią iść do psychologa!
to niedorzeczne!! stwierdziłam..co da wizyta u psychologa, skoro moja mała nie potrafi jeszcze mówić.. (no i tu jest drugi problem, jak chodzi do logopedy to widać postępy) ale nie potrafi rozmawiać i opowiadać ..więc co ten psycholog by pomogl, raczej pomoglby mi mamusi, któa narzekałaby na te sytuacje, ze nie mogą zadziałać w przedszkolu bo ja w domu takich problemow nie mam...
corka nigdy nie była agresywna, a miała czesty kontakt ze swoją kuzynką o pol roku młodszą i dogadują się super..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

czy któraś z Was pracuje w przedszkolu?

CZE;

aj..już nie wytrzymam..musze się gdzieś wyżalić..bo już jestem bezsilna i nie wiem, jak rozwiązać ten problem :( potrzebuję dobrej rady, pomocy :(

oczywiście chodzi o naszą córeczkę, która w tym roku poszła do przedszkola...no i tu pojawił się duży problem... ogólnie to cieszyłam się że mała pojdzie do przedszkola, że będzie mogła się rozwijać wśrod dzied=ci, które uwielbia i sama mówi,że lubi szkołe.. ale jest duże ale...

moje dziecko, które w domu co prawda jest bardzo żywym i absorbującym dzieckiem..bo ma tysiąc pomysłów na minutę..to chwilę bawi się lalą, to układa puzle, to koloruje, to tańczy i znowu puzle lala itp. ale jest grzeczna..nie mam z nią problemów, słucha poleceń i jest inteligentną dziewczynką...
natomiast..z niewiadomego mi powodu..w przedszkolu..w ciągu tych 3 miesięcy już trzy razy tej samej dziewczynce..,kochała mocno i pociągnęła za włosy, tak, że je wyrwała... kogoś innego podczas zabawy w pociąg mocno uszczypnęła :(

robi tak, co jakiś czas..niby bez większej przyczyny..podczas zabawy..za dużo siły uzyje..i nie jest to ze złości czy na złość...po prostu tak wyjdzie..mówi pani... oczywiście po zdarzeniu przeprasza i mowi ze nie będzie...

ale sprawa poszła dalej

Re: GRUDNIOWE MAMY 2010 CZ. 40

my już po urodzinach w tym roku nic nie wyprawiałam. Z prezentami też nie szalałam... byliśmy w poniedziałek w Oceanarium w Londynie (największą jednak atrakcją dla Hani była podróż pociągiem i metrem) a w dniu urodzin dostała konia na biegunach... wpadła później koleżanka ze swoim synkiem na kawe i ciastko... byłysmy także w małpim gaju w dniu urodzin - Hania była jedynym dzieckiem więc cały plac zabaw miała dla siebie - ponieważ nie było ruchu mogłyśmy zostać ile chciałyśmy ;P

Figurki marmurki zmienię się w drzewa i dzieci udają w drzewa a to co mówiło wybiera najlepsze drzewo jego zdaniem i teraz kolejne dziecko mówi figurki marmurki zmienię się w kurki itd.

a co do prezentów urodzinowych to moja córeczka jeszcze nie jest tak "rozwinięta prezentowo" ;p tzn. nie ma ulobionych postaci z bajek..czy lalka barbi czy pony...jakoś jej nie zainteresowały jeszcze... więc my myślimy o raczej jakiś drobnostkach kolorowankach ksiązeczkach i puzlach, które teraz uwielbia a dorośli chciałabym aby złożyli się i dali pieniążki..bo chcemy kupić rowerek ..na razie będzie cwiczyc jazdę po domu a na wiosnę na dworze ;0)

hej:)
podobnie myślę o urodzinach..ze tylko starzy przyjdą najedzą się i napiją..więc postanowiłam,że koniec tego dobrego i imprezka dla maluszków musi być ;]

robimy w sobotkę..zaprosiłam kilka maluszków - kuzyna naszej córeczki ( to nasz chrześniak), kuzynkę oraz kolegę z przedszkola ;p
będą dwie dziewczynki na dwóch chłopców ;)

o większym gronie pomyślimy jak mała będzie starsza i będzie miała swoich "prawdziwych" kolegów i koleżanki ;]

kupiłam już dla nich czapeczki urodzinowe, balony i też wymyślam zabawy... aby nie przesadzać z ich ilością..przygotuję też jakieś stroje do przebierania i włączę muzykę a dzieci będą tany tany..ja wtedy będę miała czas na podanie kolacji...

bo równocześnie zapraszamy rodziców i chrzestnych na kawkę..myślę,że super się uda...aby mieć oko na dzieciaki przedzielimy SALON na dwie części..w jednej stół i dorośli a w drugiej części zabawa dla maluchów..ja będę mogła poświęcić im czas..bo i tak jestem w ciąży (pić nie będę z dorosłymi:P no i siostra zaoferowała pomoc przy gościach, mąż też jest :P) a salon jest mega duży ma ponad 40 metrów i właściwie tylko stół jadalniany tam jest :) także myślę,że się uda...w takim przypadku dobrze mieszkać z rodzicami, którzy mają salon na imperzy ;]

Baba jaga patrzy, to ktos jest baba jaga odwraca sie a reszta ustawia sie w jakies odleglosci i musza isc w kierunku baby jagi i baba jaga co jakis czas sie odwaraca i mowi raz dwa trzy baba jaga patrzy a inni musza sie zatrzymac i nie moga sie ruszyc:) i kto pierwszy dotrze ten wygrywa
Laura to ostatanio z przedszkola przyniosla i teraz mnie codziennie meczy zeby sie w to bawic:)
wczoraj za to przyniosla taka zabawe, ze dzieci biegaja a pani np zacznie klaskac to dzieci musza usiasc, pozniej biegaja a pani tupnie to oni musz podskoczyc, i tak moze rozne rzeczy wymyslac, tylko wczesniej trzeba im wszytsko wyjasnic co maja robic
mozna tez robic ozdoby na choinke, idealny teraz czas
czesto sie tez bawimy w niedzwiedzia, w pokonywanie toru przeszkod, mozecie tez zagrac w gry planszowe, zależy ile bedzie dzieci, w memory, w domino

Hej dziewczyny! u nas juz list napisany, prezenty na urodzinki wybrane:) głownie kucyki pony i wszystko co z nimi związane ale tez kilka ksiazeczek:) ja mam nadzieję ze za rok bedziemy urządzać urodzinki w domku juz u siebie, wiec tez pewnie bede sie bawic w animatorke, wiecie co jest dla mnie najgorsze to jak na urodzinki dziecka zjezdza sie rodzina, dadza prezenty a pozniej juz nikt tym dzieckiem sie nie zajmie, jeszcze sie je wygania do jego pokoju, zeby tam sie bawiło, rodzice skacza dookola stolu i podaja co rusz nowe dania, a goscie siedza pija %, jedza po godzinie dwoch sie zawijaja do domu i tyle dziecko ma z urodzin, to takie smutne:/ przeciez to jest swieto dla dziecka, to nam powinna byc skupiona uwaga, zeby wspaniale zapamitalo ten dzien:)

Sbj, dzięki bardzo ;-)
Ale jak się bawi w figurki marmurki? ;-)
No i też już nie pamietam ze swojego dzieciństwa, jak sie bawi w baba Jaga patrzy i w ojciec wirgiliusz...?

Ja jeszcze mysłałam o stary niedźwiedz mocno śpi, baloniku mój malutki, chcę przykleić w każdym rogu pok. inny kolor balonika, puszczać muzykę - dzieci biegają itd., jak wyłączam muzykę, mówię kolor któregoś balonu i dzieci muszą jak najszybciej pod nim stanać.
I wciąż myślę o innych ;-). Nie wiem jak się to uda, jaka będzie współpraca itd. Tez nie może być tych zabaw za dużo...

Hej, i nas tez urodziny w ten weekend, w niedzielę, bez dzieci.
Co do zabaw:
-kółko graniaste,
-figurki marmurki
-baba Jaga patrzy,
-rysowanie balonów pisaniem,
Odbijanie rączek na kartce papieru,
- u nas sprawdziło się też lepienie czegoś np miseczki z masy solnej- dzieci to uwielbiają,
- kolejna zabawa to ojciec wirgiliusz uczył dzieci swoje

Wszystkie zabawy wypróbowane na mojej corce na jej 3gcich urodzinach. Robiliśmy w domu i w ogrodzie. Wszystko udało się super. Zycze Powodzenia.

Super Anka - gratuluje raz jeszcze! No i fajnie że Łukaszek tak super sobie radzi w nowej roli ;-)

Super Aniewa! ;-)

Oj, jak ja wam zazdroszczę ;-). Ciekawe czy będzie mi jeszcze dane być drugi raz mamą...

A teraz napiszcie jak robicie urodziny dzieciom? Ja teraz w sobotę (tydzień wcześniej) w domu. Jesteśmy przed malowaniem i przed dostawą nowej kanapy - także idealnie ;-). Będzie ok 9 maluchów. I szukam pomysłów na jakieś wspólne zabawy itd. Będę bawić się w animatora ;-). Może coś podrzucicie?

Mam też już listę prezentów. Lenka na urodziny dostanie Lalkę Barbie z pieskami, które pływają w basenie (cholerka sobie wymyśliła, chociaż jestem pewna ze wcale nie będzie się bawić tą lalką, ale tak gadała o tym i tak prosiła, no to babcia uległa), klocki lego du.plo, wiem, że od swoich małych przyjaciół dostanie kucyki pony, puzzle itd. Na gwiadkę z kolei z takich wiekszych prezentów chcemy jej kupić domek/zamek dla kucyków, ale z serii Filly bo tańsze i bobasa płaczącego itd. (oczywiśnie nie szalejemy i składamy sie z babciami). Ogólnie zasada jest taka, że max po 50zł każdy na nią wydaje. I tak jest nas tak duzo, że dostanie super drogie prezenty. No i ta kumulacja urodzinowo-świąteczna.

dziękuję za gratulacje.

Ja również gratuluję wszytskim mamom cięzarnym, życzę spokojnych 9miesięcy.

BratWeroniki spisuje się na medal, jest b. opiekuńczy, pomaga, przytula, jest przy kapieli, nie myslałam że aż tak będzie dobrze, zero zazdrości, widać że potrzebował rodzeństwa, teraz zupełnie nie załuję ze zdecydowaliśmy się na drugie dziecko, jest super,dzieciaki są świetne, a mała jest spokojniejsza niż Łukasz, oby tylko nie chorowały, teraz nie wyobrażam sobie żeby Łukasz był jedynakiem. Pozdrawiam i życzę powodzenie jeśli któraś z Was stara się o rodzeństwo, naprawę warto.

hej:)
Gratulacje dla Anki..zdrówka dla wszystkich chorujących...
hehe..ja chętnie też poszłabym na Myszkę Miki..ale nasza mała dopiero co zaczęła oglądać bajki i na razie nie jest na etapie myszki miki,,nie sądzę,żeby wytrzymała długo na oglądaniu pokazu..myślę ze za dwa lata będzie dobra pora ;]

a u mnie..ciąża potwierdzona ;] na razie wszystko dobrze..chociaż mam zupełnie inne dolegliwości niż w pierwszej ciąży...popołudniami czują się fatalnie..jakby grypa żołądkowa mnie dopadała..i dziwne to ze rano ok a popołudniu kicha...ale jakoś daję radę ;]
a tym razem będzie wakacyjna dzidzia, bo termin porodu mam na koniec czerwca ;] będzie odmiana ;]
POZDRAWIAM SERDECZNIE ;)

na szczęście Filipek czuje się całkiem dobrze gorzej z nami wirus zaatakował mnie i męża co za męki:(((

Anka - super, gratuluję!

Michałowa - bardzo fajne przeżycie dla małej :) My idziemy z Hania na Disney on ice - strasznie lubi Myszkę Miki - mam nadzieję, że jej się będzie podobało :)

Anka gratulacje
Michałowa fajne przeżycia dla małej.
Sylwia zdrowka dla Filipa, u nas już lepiej.

Inne tematy z forum

pilnie prawnik (23 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...

trymer/maszynka do strzyżenia - zbieram opinie (18 odpowiedzi)

dzieczyny, poszukuję jakiejś maszynki/trymeru (max do 150 PLN), która/-y tnie włosy od 0,5mm....

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...