"Gdyby to facetom groziły niechciane ciąże...

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
... to aborcja byłaby sakramentem świętym"

Co sądzicie o dzisiejszym marszu feministek?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: "Gdyby to facetom groziły niechciane ciąże...

Odnośnie tego co myślę...
Wczoraj w telewizji pokazywali uratowanego wcześniaka. Miał zaledwie 4 miesiące. Maleństwo o filigranowych łapkach i nóżkach... Dla mnei te kobiety walczą o prawo do mordowania takich maleństw - no, może ciut mniejszych. Argumenty tych pań są dla mnie gloryfikacją skrajnej nieodpowiedzialności i ucieczki przed konsekwencjami własnych czynów.
A feministki w dzisiejszych czasach... Kobiety, które mają zbyt wiele energii i kierują ją nie na to co potrzeba. Nieświadomie same tworzą bariery i podziały.

Powiem, a właściwie napiszę to tak:

sama w życiu nie usunęłabym ciąży...

Uważam jednak, że każdy z nas powinien mieć prawo decydowania o sobie...

jak najbardziej... Każdy może decydować o sobie rezygnując z seksu czy stosując antykoncepcję jeśli nie chce mieć dziecka... Ale wydaje mi się, że w przypadku aborcji to już nie jest decydowanie tylko o sobie... To mnie właśnie w tych argumentach mierzi - nazywanie zabójstwa decydowaniem o sobie..

Ale wiesz, że ta "ochrona życia od momentu poczęcia" będzie de facto zakazem zapłodnienia in vitro?

Nie podoba mi się to, że ma to być też zakaz poczęcia in vitro... Nie wiem jak te dwie kwestie pogodzić. Nie wiem w którym momencie zaczyna się życie... Widzę wielką różnicę między zapłodnioną komórką a płodem, który ma dwa, trzy miesiące. Zdaję sobie sprawę, że nie sposób postawić granicy...

Właśnie... Zwyczjne tabletki antykoncepcyjne też można uznać za środek wczesnoporonny. Swoją drogą, nie jestem pewna, czy zgodnie z proponowaną nowelizacją konstytucji nie musiałyby zostać zakazane.

Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której to ja miałabym dokonać aborcji (takiej "prawdziwej", powiedzmy w 10 tygodniu), ale znam kilka historii, po których z pewnością nie odsądzałabym od czci i wiary kobiet, które by się na coś takiego zdecydowały. I uważam, że powinny mieć do tego prawo.

oglądałam kiedyś program E. Drzyzgi, rozmowy w toku.
Przeraziła mnie kobieta, która przyznała się, że usunęła ciąże 4 razy - bo to były "wpadki" i trudno, nie rozczulała sie za bardzo....
Dla mnie to morderczyni, jest tyle środków "anty", a ona zabiła, bo raz jej się nie chciało używać, raz nie dopilnowała tego....czworo dzieci.....

a ja jestem prawie że pewna, że gdybym miała chore dziecko- to chciałabym usunąć ciążę. wwychowywałam się przy bracie , który całe życie spędził w łózku (i przy ogromnej miłości do niego i nauce życia) - świadomie nie zdecydowałbym się mieć chorego dziecka.

Ja jestem za tym prawem jakie teraz obowiązuje. Nie wyobrażam sobie zgwałconej kobiety, której nakazuje się patrzeć na brzuch 9 mies. i która za każdym razem sobie o gwałcie przypomina ja bym tego nie przetrwała. Do tego dochodzi przecież też zagrożenie życia matki bądź jakieś zagrożenie utraty zdrowia (utrata wzroku) jak kobieta później ma wychowywać dziecko. Osoby radykalnie opowiadające się za zmianą konstytucji nie zdają sobie sprawy, że w niektórych przypadkach właśnie odbierają konstytucyjne prawa kobietą. Wyobraźcie sobie np. 12 letnia dziewczykę zgwałconą ktora musi 9 mies. chodzić w ciąży. Jest dobrze jak jest po co to zmieniać.

Ja uważam,że każda kobieta ma prawo decydować o sobie,to sprawa jej życia i sumienia. Wkurza mnie to,że jacyś faceci politycy mają mi mówić co jest dobre,a co złe. Jest takie przysłowie "nigdy nie mów nigdy". Łatwo jest komuś powiedzieć "ja bym nie usunęła" ale zawsze trzeba też umieć wyobrazić sobie czyjąś sytuację i wczuć się w rolę kobiety,która musi stanąć przed takim wyborem,a często nie jest to wybór łatwy.Nie każdą rodzinę niekoniecznie wiejską stać na antykoncepcję i kobiety rodzą po dziesięć dzieci a potem płaczą,że pieniędzy brak.
Ciekawe jakich środków anty używa żona Pana Romana G. i czy zmieniłby on swój stosunek do sprawy,gdyby jego żona została zgwałcona,ciąża groziłaby jej życiu,albo dziecko miałoby mieć wrodzone wady genetyczne i urodzić się bez rączek i nóżek,albo co by pan minister powiedział,gdyby jego żona przed 50 zaszła w ciążę.
A aborcja zakazana czy nie,zawsze będzie istniała,warto tu podkreślić,że poddają się jej raczej kobiety majętne,bo skąd wydębnić nagle 3 tysiączki? Gdyby była legalna to zniknęłaby tak zwana szara strefa.
A dla pijaczek zachodzących w ciążę po każdym bzykaniu wprowadziłabym obowiązkową sterylizację.
Podpisuję się pod zdaniem,gdyby to facetom groziły niechciane ciąże,aborcja byłaby sakramentem. Ile wśród posłów jest kobiet?

Prawo do aborcji w tych 3 przypadkach, powinni zostawić w spokoju! Nikt nie jest w stanie sobie wyobrazić jak to jest nosić w łonie chore- ciężko chore dziecko. Szkoda, że politycy robią boje o całkowity zakaz aborcji a nie zajmą się pomocą matkom, które wychowują nieuleczalnie chore dzieci. Gdzie tu jest dla nich pomoc???
Nie chcą "zabijania" takich płodów, ale pomóc takim, które się urodzą jest żadna! Potem zamyka się hospicja z "takimi" dziećmi, lub najlepiej chce się ich stamtąd pozbyć, nie ma kasy na nic, na skomplikowaną aparaturę, na leki, na opreracje!Niech walczą o pomoc dla takich maleństw!!!
Masz urodzić, bo tak każe prawo, ale martw się potem sama, bo tu już prawo jest po innej stronie i wszędzie się słyszy...NFZ nie ma pieniędzy itd.....
Litości dla takich kobiet, litości Panowie politycy!!!!!!!!

Popieram mamkę.

Czemu nie zrobia głosowana wsrod kobiet czy Tak czy Nie!!!Nie rozumiem czemu faceci maja decydowac za nas kobiety.

Inne tematy z forum

Naprawa zabawek (12 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (133 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

FAJNE msze dla dzieci gdzie w GDAŃSKU? (35 odpowiedzi)

no właśnie