Gluten w diecie niemowlaka

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Głupieje od tych wszystkich informacji na temat żywienia dziecka karmie moje maleństwo już 6 miesięcy wyłącznie piersią okazuje się , żę już miesiąc powinnam jej podawać gluten. Zaczęłam małej dawać marchewkę Bobowita 1 łyżeczka . Teraz chcę jej na kolację dać 3 łyżeczki od herbaty kaszki mannej i zimieszać ją z moim mlekiem. Powiedźcie jak wy wprowadzałyście/ wprowadzaliście gluten do diety maluszka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Gluten w diecie niemowlaka

3 łyżeczki na pierwszy raz to za dużo,zacznij od pół łyżeczki na początek i stopniowo zwiększaj.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Gluten w diecie niemowlaka

Ja dostałam taką informację od Bobovity

W celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia nietolerancji dziecka na gluten należy zacząć stopniowo oswajać dziecko z tym białkiem (przeprowadzić tzw. ekspozycję). Jeżeli karmisz swoje dziecko piersią nadszedł czas, aby rozpocząć ten etap, ponieważ Twoje mleko jest idealną osłoną dla budowania tolerancji na gluten. Oswajanie dziecka z glutenem trwa 2 miesiące. W tym czasie wprowadzaj niewielkie ilości glutenu w postaci 2-3 g kaszki glutenowej na 100 ml posiłku raz dziennie. Po tym okresie dziecko może spożywać dowolne ilości produktów glutenowych w codziennej diecie. W sytuacji, gdy karmisz mlekiem modyfikowanym, rozpocznij ekspozycję dopiero po 5. miesiącu życia dziecka i kontynuuj ją przez 4 miesiące. W ciągu pierwszych 2 miesięcy podawaj 2-3 g kaszki glutenowej na 100 ml posiłku raz dziennie. W trzecim i czwartym miesiącu oswajania dziecka z glutenem zwiększ jego ilość do 6 g.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Trening siłowy w ciąży (6 odpowiedzi)

Witajcie. Jestem w 9 tygodniu pierwszej ciąży. Do tej pory ostro trenowałam - treningi siłowe -...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (136 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Karolina Misiak - Krasowska (3 odpowiedzi)

macie jakieś doświadczenia, opinie o tej Pani?