Re: Golonka w piwie dla dziecka...
a na chemii pokazywali jak zrobić golonkę w piwie??? ;)
...nie przypominam sobie ;)
znalazłam, że:
po 15 min gotowania ulatnia sie maksymalnie 60% uzytego alkoholu (zaleznie od tego, co wlalismy), po godzinie maksymalnie 75%. po 2,5 h. zostaje minimum 5%.
To też zalezy od temperatury gotowania, rodzaju naczynia, przykrywki (lub jej braku) itp.
Z alkoholu pozostanie głównie: woda (jesli temperatura potrawy nie przekroczy temperatury parowania wody) i ekstrakt, czyli składniki nielotne.To własnie ekstrakt nadaje potrawie potraktowanej alkoholem odpowiedni aromat i smak.
Na ekstrakt składają sie cukry,ekstrakt bezcukrowy,kwasy
organiczne nielotne(cytrynowy i jabłkowy),kwas organiczny lotny
jakim jest kwas octowy,składniki mineralne,barwniki,składniki
białkowe,garbniki,gliceryna,estry i witaminy.
W temperaturze wrzenia calkiem odparuje tylko czysty alkohol. Jeżeli
jest rozpuszczony w innej substancji (np. wymieszany z wodą), to
tworzy mieszaninę azeotropową, której prostymi metodami (np.
zwiększaniem temperatury powyżej temperatury wrzenia) nie można
rozdzielić.
Podsumowując, alkohol dodany do potrawy pozostaje w niej w różnym stężeniu.
1
3