Gondola w aucie(zamiast fotelika)

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Dziewczyny - które gondole mają specjalne mocowania do przewożenia w aucie?

Wiem, że Windoo (tylko jest malutka) :P

pamiętam, że kiedyś widziałam gondole innej firmy, które dawały taką możliwość :)

Czy wykorzystujecie taką możliwość? Czy jednak wolicie wozić maleństwa w fotelikach?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Gondola w aucie(zamiast fotelika)

mój brat miał chicco ale nie wiem jaki model

nie zdecydowałabym sie na worzenie dziecka w gondoli nawet przystosowanej , fotelik jednak jest bezpieczniejszy

Ja woxiłam w gondoli-powód? Mój maluszek był tak mały że w foteliku nie było go widać o pasach nie wspomnę ...mał 2 kg :))

Bodajże gondola firmy Jane ma takie mocowanie,

Znalazłam jeszcze taką możliwość w gondoli PROTON firmy Concord, Casualplay gondola MOON,

Ja słyszałam tylko o Windoo Bebe Confort - a w sumie to dziwne, bo dziecko powinno leżeć płasko przez pierwszy okres życia, a nie siedzieć w foteliku... Żadna inna firma o tym nie pomyślała?

Fajnym rozwiązaniem jest fotelik i gondola w jednym Matrix Jane

Windoo Bebe Confort jest naprawdę fajna i wcale nie jest mała - jest większa od większości np. Mutsy i porównywalna z X-landerem.
Moja córeczka spała sobie wygodnie podróżując do Babci wiele kilometrów...

Też myślałam, że Windoo nie jest mała, ale przeprowadziłam testy w sklepie i prawda jest taka, że jest najmniejsza. Możesz swobodnie włożyć wkładkę z Windoo do Mutsy i masz jeszcze duży zapas w długości i szerokości.

Ja woziłam Młodego w gondoli Proton Concord'a. Młodemu było wygodnie a ja byłam zadowolona :)

znalazłam jeszcze gondole BEBECAR :) http://esklep.babyfant.pl/index.php?main_page=product_info&manufacturers_id=10&products_id=760

Ja mam chicco S3 i ma gondolę z możliwością mocowania ale z tego co wiem to w Polsce jest to niezgone z prawem i nie można w ten sposób przewozić dzieci

http://auto.wieszjak.pl/prawo-na-drodze/76051,jak_przewozic_dziecko_w_samochodzie.html

"(...) dzieci przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz warunkom technicznym samochodu.(...)"

"(...)Zamiast fotelika, można zastosować inne zabezpieczenia (zwłaszcza jeśli chodzi np. o przewiezienie dziecka z porodówki do domu.)

Wyściełaną gondolę stanowiącą nieodłączny element wyposażenia wózka głębokiego można przyjąć jako inne urządzenie do przewożenia dzieci.(...)"

jeśli nie można to po co te gondole/pasy mają homologację?

i jeszcze:

"Czy w głębokim wózku mogę przewieźć noworodka ze szpitala do domu?

Zgodnie z art. 39 ust. 3 Ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005r Nr 108 poz. 908) cyt. ,,W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.”
Nie wszystkie przepisy zawarte w aktach prawnych w sposób doskonały i wyczerpujący potrafią odnieść się do wszystkich sytuacji z którymi możemy się spotkać w życiu codziennym. Dlatego też, w niektórych przypadkach oprócz ścisłego brzmienia przepisu należy kierować się zdrowym rozsądkiem i wyobraźnią, uwzględniając cel jakim kierował się ustawodawca tworząc przepis. W tym konkretnym przypadku chodzi o zdrowie, a nawet życie dziecka. Wyściełaną gondolę stanowiącą nieodłączny element wyposażenia wózka głębokiego, można przyjąć jako inne urządzenie do przewożenia dzieci, niemniej jednak najważniejszą kwestią z punktu widzenia bezpieczeństwa dziecka powinna być świadomość kierującego o tym, że przewozi noworodka. Technika jazdy kierującego pojazdem, a przede wszystkim prędkość, powinna być dostosowana do warunków panujących na drodze. Należy pamiętać o tym, że ani głęboki wózek, ani nawet nosidełko nie są w stanie w pełni zapewnić ochrony kilkudniowemu dziecku w przypadku wystąpienia zagrożenia na drodze."

http://www.policja.pl/portal/pol/167/4373/Pytania_i_odpowiedzi.html

Nie słyszałam nic na temat, że nie można przewozić dziecka w gondoli na tylnym siedzeniu, no chyba, że gondola nie ma mocowania.

chyba jednak fotelik, w razie wypadku, to w gondoli dziecko "lata" a w foteliku siedzi przypięte pasami i jest bezpieczniejsze

proponuje kupić fotelik, nawet używany, zawsze to bezpieczniej dla maleźstwa

Tak jak napisałam wcześniej uważam,że chyba najlepszym rozwiązaniem w tej sytuacji jest gondola i fotelik w jednym Matrix Jane

http://dino.sklep.pl/nowy/fotelikgondola-matrix-cup-pro-jane-2008-dostawa-gratis-p-3105.html?zenid=79b5a85a4b3aee55d6c8945b3f4d17fc

http://dino.sklep.pl/nowy/fotelikgondola-matrix-cup-pro-jane-kurier-gratis-p-3104.html

http://www.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=535

n.t. Jane Matrix Pro:
"Nosidełko w formie gondoli z możliwością przewozu dzieci do 10 kg w pozycji leżącej bokiem do kierunku jazdy. Bardzo słabe wyniki podczas zderzenia czołowego przy takim umieszczeniu nosidełka."

Ja jednak wolę "męczyć" moje dziecko w foteliku.

tak właśnie dzisiaj się zastanawiałam - będziemy często jeździć do mojej Mamy (mieszka na Przymorzu więc jest gdzie spacerować)

no i co w takim wypadku - brać i gondolę i fotelik? toż to chyba busa bym musiała mieć :P

a nie wyobrażam sobie, żeby dzidzia cały czas męczyła się w foteliku(dojazd do Babci ok 10-15 minut + później spacer nad morze, do parku itp.)

Dziecko w windoo nie bedzie latało, bo są tam specjalne pasy.

ja mimo wszystko bardziej ufam fotelikom...
zreszta tutaj w SE o gondoli zamiast fotelika mozna zapomniec!!!

Dziewczyny na logike : najbezpieczniejsza pozycja w podrózy dla dziecka to jazda tyłem do kierunku jazdy a gondola zapewnia jazde bokiem .Odpowiedzcie sobie samo na to pytania .
Pomyslecie jak zachowuje sie ciało dziecka podcza uderzenia czołowego .
ja bym nie ryzykowała

Mam takie samo zdanie jak pmagdalena:)
Napewno nie ryzykowałabym,zdrowia i życia mojego dziecka wożąc je w gondoli. Wkońcu po co są foteliki-napewno nie do zabawy,ktoś je wymyślił po to,żeby nasze skarby były jak najbardziej bezpieczne:) Więc ja jestem w 100% za fotelikiem:)

Dla noworodków są foteliki tzw kubełkowe i są one najbezpieczniejsze w razie wypadku. Fotelik i gondola spokojnie mieszczą się razem na tylnym siedzeniu auta. U nas gondolę kładziemy skośnie i jazda. Nie wyobrażam sobie spacerować z dzieckiem w foteliku.

Ja miałam fotelik sam. Play MUTSY, rozkłada się go na płasko, także spacery odbywały się również kiedy była taka potrzeba w foteliku. A ja osobiście nie woziłabym gondoli razem z dzieckiem w foteliku na tylnym siedzeniu, ponieważ w trakcie wypadku nieprzypięta odpowiednimi zaczepami gondola może zrobić krzywdę nie tylko dziecku ale i rodzicom.

Rybkagd - a jaki masz wózek? gondola jest duża czy średnia?

ja właśnie też jakoś nie wyobrażam sobie spacerów z niunią w foteliku :P

dobrze, że na wiosnę przesiądzie się do spacerówki ;) nie będę musiała martwić się gondolą :P

ja mam deltima 4driver. Gondola jest duża. Jasiek ma już 67cm i jeszcze dużo luzu w niej jest.

Dziecko w aucie - ja uwazam ze nie chodzi o przepisy, nie chodzi o cene tylko o bezpieczenstwo!
Prosze sobie poczytac tu:
O fotelikach: http://fotelik.info/
O gondoli: http://fotelik.info/pl/art/gondola_czy_fotelik_samochodowy,17.html

A jesli ktos nie ma wyobrazni to zapraszam na filmy:
http://www.youtube.com/watch?v=CWgnuTH6mqQ
- tu prosze zwrocic uwage na sily odsrodkowe w czasie uderzenia, hm... ciekawe jak by to wygladalo w gondoli

A tu dziecko na podkladce
http://www.youtube.com/watch?v=ZJH_h5ml5rI

A tu wiecej filmow z crach testow:
http://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=adac+crash+test+baby&aq=f

Bezpieczny fotelik jest drogi ale zycie jest bezcenne. Pozatym zamiast wyprawiac chrzciny czy pepowo mozna zaoszczedzis na bezpieczny fotelik.

kiedy mi akurat nie chodzi o cenę tylko o pojemność auta :P

(gondola + fotelik + stelaż)

nie wyobrażam sobie spacerów w foteliku :/ (na spacer będzie trzeba gdzieś podjechać, bo akurat w Centrum Wrzeszcza nie bardzo jest gdzie pochodzić w ciszy i w miarę czystym powietrzu)

chyba jednak nie będziemy mieli wyboru :/ auto zapakowane po dach ;) i hopa na spacer :)

tak to bywa niestety. U nas wszystko wchodzilo do bagaznika-gondola plus stelaz,ale poza tym juz nic. Ale ja nigdy bym dziecka w gondoli nie wozila samochodem wiec trzeba bylo zrezygnowac troche z wlasnej wygody i sie pomeczyc...
Ale nie ukrywam, ze jak zmieniaismy auto to wielkosc bagaznika i mozliwosc pakowania do niego wozka miala ogromne znaczenie...

My kupiliśmy duży samochód jak się dowiedzieliśmy, że jestem w ciąży. Na początku byłam przeciwna (kupiliśmy Partnera) ale teraz powinnam męża po nogach całować :). Do bagażnika chodzi wózek rozłożony i spory pies. W aucie mały w foteliku i wszystkie fotele wolne. Może i auto wygląda jak ciężarówka, ale dla małych dzieci wymarzony samochód.

Trzeba dobrze zaplanowac zakup wozka.
Sa warianty idealne- przynajmniej ja za taki uwazam moj.
Fotelik MaxiCosi - na tylne siedzenie)
Wozek stalarz quinny buzz ( miesci sie miedzy siedzeniami )
Spacerowka lub gondola wymiennie ( do bagaznika )

Ten wozek jest mniejszy i lzejszy od Xlandera, i mozna go kupic w bardzo dobrej cenie na allegro
Fotelik jest bezpieczny i po dokupieniu pokrowca frotte bardzo praktyczny ( utrzymanie czystosci + wygoda dziecka - nie zapaca sie latem)

Inne tematy z forum

podłoga jasna+ ciemna czy sama ciemna???????? (44 odpowiedzi)

Dziewczyny!!!jestem na forum od niedawna aż do czasu kiedy sama potrzebuję Waszej rady a...

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...

płyta indukcyjna czy gazowa? (22 odpowiedzi)

Witajcie. Chciałabym poprosić Was o opinię. Budujemy dom i stanęliśmy przed wyborem płyty...