Gronkowiec u dziecka

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Czy ktoś zmagał się z gronkowcem u dziecka proszę ogromnie o jakieś porady
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Gronkowiec u dziecka

Moja cóka miała w kale w zasadzie od noworodka... pojawiał się i znikał. Na dobre pozbyliśmy się go około 6 mż, kiedy odstawiłam pampersy (różnych firm próbowałam) i przeszłam na wielorazówki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

U nas zaraz po porodzie pojawił się na skórze i w nosku a czy leczyliscie go antybiotykiem ? I czy robilas potem posiewu kontrolne pozdrawiam

niestety nie pamiętam jak go leczyliśmy... bo to 6 lat temu było
ale wydaje mi się, że antybiotykami, bo ciężko było to wytępić
kontrole i posiewy robiłam często i dlatego wiedziałam, że to ustrojstwo wraca ciągle mimo leczenia :/ ale po odstawieniu pampów odeszło w niepamięć, uff
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mój starszy miał w nosie, leczylismy maścią bactroban. Po paru m-cach posiewu nic nie wykazały.
Młodszy miał w układzie pokarmowym, Wystarczyła podwójna dawka probiotyków.
Obaj byli zakażeni MRSA. W naszym przypadku gronkowiec nie był groźny ale wiem, że może być różnie.

A czy synek który miał w nosie miał go już jako noworodek czy później się zaraził?

Witam, mój syn jako noworodek, możliwe ze po cc albo szczepieniu-nigdy do tego chyba nie dojdę - przeszedł sepsę. Byl dwa tygodnie hospitalizowany, na antybiotyku. Miał gronkowca na skórze, w nosie i krwi. To spowodowalo zapalenie ucha środkowego z wyciekiem i zapalenie wezlow chlonnych. W sumie cale szczęście - były widoczne objawy, jak juz spuchl... I lekarze szybko musieli działać. Niestety wczesniej juz reagowalam, skore mial okropną, ale lekarze i położne tylko tłumaczyli, ze to azs i kremy z górnej półki wystarczą.... Nie wiem, co by tu poradzić, ale na pewno posiew i leczyć czymś dobrym. Przycisnac lekarza.Każdy organizm jest inny, moze niektóre zwalczają same, a inne nie. Pozdrawiam

U nas bylodrazu po porodzie lezelismy szpitalu chrostki ładnie się wygoily a do niską mieliśmy masc bactrobanem córka ma teraz 5 miesięcy u nas był szczep mssa

A w jakim szpitalu urodziłyście Maluszki? Podobno jak nie ma objawów, to zostawia się tak jak jest, tylko trzeba kontrolować w razie infekcji różnych i po zabiegach chirurgicznych

Ja mimo że minęło już 4 miesiace jakoś dalej martwię się tym gronkowcem myślicie że niebezpieczeństwo już minęło? Już nie widzę żadnych objawów jedynie nosek czasem w nocy sie przytyk ale ja tak bardzo martwię się czy on na pewno jest juz wytepiony

Ja rodziła w Dabrowie tarnowskiej

A wy dziewczyny gdzie rodzilydcie? U nas objawy wystąpiły w 6 dobie po po porodzie myślicie ze to szpital zarazil?Ja od razu miałam robiony wymaz z nosa gdy lezalysmy na oddziale pediatryczny i nie miałam gronkowca r odzilam przez cc więc jak mogłam zarazić swoje dziecko

Obaj mieli jako noworodki. Obaj urodzeni przez cc. Niby MRSA jest szczepem szpitalnym. Wojewódzki i Kliniczna.
Jeśli nie ma żadnych objawów to bym się nie martwiła. Mój starszy ma 3,5 roku i gronkowiec nie daje o sobie znać.
Tak naprawdę większość populacji ma gronkowca nawet o tym nie wiedząc.

A miał Pani synek też tak przytkany nosek przez długi czas.? I robiła potem Pani często posiewy kontrolne.?

Przytkany nie, ale miał wiotkość krtani i było wrażenie że mu furczy w nosie. Wyrósł z tego.
Posiewy robiłam jeszcze 2x, miesiąc po miesiącu.

Dzięki za informację eh że takie Głowno musi się przyplatac do takich maluszkow

Inne tematy z forum

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (69 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

białe blaty w kuchni (40 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was posiada białe blaty w kuchni, ładnie to wygląda, ale czy jest wygodne?

Pierwsze dni w przedszkolu - przyzwyczajanie (51 odpowiedzi)

Dziewczyny, naczytałam się w necie, że warto stopniowo wydłużać pobyt dziecka w przedszkolu. No...