Grzyby!

Nie będę zaczynał wątku od "yyyy...".. no i stary się przeterminował (za długo się ładuje) :D

Ciepło i mokro. Faceci to lubią.. grzyby też :D

Zatem krótkie żołnierskie pytanie do BMtF: (a w zasadzie prośba o raport ;)

Jak to wygląda u Cię?

Nadanżasz? ;)

--
Jesli ktoś ma info z innych regionów, to oczywiście mile widziane :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 21

> Jajecznica z maślakami,solą, czarnym pieprzem, słodka śmietanką, posypana szczypiorkiem

Wspominałem, że wiesz, co dobre? ;>

Dziś przyuważyłem nowy wysyp czernidłaków. W innym miejscu, niż zwykle.
Ciekawe, czy jutro będą jeszcze jakieś nadające się do zbioru.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

uwielbiam maślaki, ale myślałam że one to bardziej w maju,czerwcu rosną.
Jajecznica z maślakami,solą, czarnym pieprzem, słodka śmietanką, posypana szczypiorkiem to moje marzenie. Zazdraszczam obfitych zbiorów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kurka ~:) Zabyłam o grzybach...i w ogóle o wszystkim ~8)))) http://youtu.be/kvz_gW5C2cY
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziś udało mi się zabrać aż 3 kosze maślaków :D

A to, to jest kolczak. Miałem dokładnie ten sam problem w sobotę. Jadalny, ale łykowaty
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jeszcze jedno pytanie (zdjęcia nie mam, ale dużo tego rośnie ) grzyb wygląda jak kurka z góry nie do odróżnienia (od razu uprzedzę że nie przypomina lisówki tylko kurkę) , ale od spodu nie ma żeberek , a poszarpaną gąbkę wtf ?

Daliście trop i poszukałem to chyba najbardziej przypominało - Piestrzenica infułowata - na wiki piszą o smaku - znaczy się że znalazł się nawet odważny żeby go spróbować :P

Jeśli to rzeczywiście ona, to woder miał niezłego fuksa. Podobno w Polsce jest tylko kilka stanowisk tego grzyba.
Proponuję iśc za ciosem i walnąć totka (20Mzł jest dzisiaj ;)

Piestrzenica pochyła. Pomyślała, że jest wiosna. Zdarza się. Szósta rano czy szósta wieczór? Szósta w południe!

@woder:

Ten kolor to sjena palona ;)

No masz. Nikt się nie "nalewa". Zwyczajnie refleksja mnie naszła i zaraz po niej radosny wniosek.
Do pełni szczęśliwości jeszcze ta "zapodajka" na fotce.
Wygląda jak ...kupa, która zaraz wystrzeli na pomarańczowo. W życiu czegoś takiego nie widziałam więc jestem zainteresowana.
Nie wiem czy w ogóle znajdę to w atlasie.

Dwa dni temu...

https://zapodaj.net/536b36704033a.jpg.html

No fakt, piestrzenice trochę późniejsze od smardzów, ale w zasadzie majowe.

Dzisiaj przespacerowałem się po lesie, ale jakby przystopowało grzybowo. Koszyk uzbierałem, ale większość po mojej stronie płota. Będą w occie i na susz.

A Ty Słodziutka z muchorów się nie nalewaj, bo niektóre są jadalne, a te które są jadalne, są bez wątpienia smakowite. Jeden z nich nosi nawet nazwę cesarski, albowiem uznawano go godnego tylko podniebienia władcy. W PL nie rośnie, chociaż literatura mówi, że pół wieku temu ktoś go zebrał nad Odrą. Za to u nas dużo partyjniaków czerwonogłowych.

Przy takim magicznym menu, moja kawa i pasztet w kostki wypadają nijak... choć bezpiecznie :)

Ps
Mam na skarpce pełno muchorów i psiur. Coś mi mówi, że i z tego Ukręcilibyście ambrozję ~8)

Piestrzenice też wiosenne. Woder nie pisał, kiedy znalazł te grzyby.
A ocena koloru przez faceta nie jest zbyt wiarygodna. DLa mnie np. te są też pomarańczoworude ;)
Z tego filmiku zresztą pochodzi moje skojarzenie, bo smardza na własne oczy chyba w życiu nie spotkałem.

Ale smardze to rosną w kwietniu.
A rude to prędzej piestrzenice.

Takie o?

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Noga biała (to raczej standard) , ale na nodze nie kapelusz tylko takie nie wiadomo co jakby prażynki 3D (albo pościel rzucona na łoże) w kolorze pomarańczowym wpadający w rudy , ( no dałbym zdjęcie , ale nie chce mi się zakładać jakiś kont na serwerach ze zdjęcimi) .... ktoś może sypnie nazwą z ciekawości ?

Od samego czytania można sie spocić ;)

Okonomiyaki z leśnymi grzybami i majonezem chrzanowym mojego pomysłu w stylu japońskim. To na śniadanie.
Śniadanie musi być treściwe jak się robi w lesie.
Na obiad kotlety z kanii, dwa małe ziemniaczki na parze i pomidor od piekarza z cebulką.
A na kolację dwa tosty z smażonymi grzybami leśnymi i czedarem.

Teraz jestem na etapie testowania aribibi, dodaję do wszystkiego. Jutro butelkuję crazy beer - jasne pełne ze strąkiem aribibi w środku. A dwa kilowe słoje z red saviną się już kiszą na sos podług przepisu Kwasiora (będzie taki ognisty, że sam zły wpadnie popatrzeć). No i przymierzam się do kolejnej partii, tym razem carolina reaper i trynidad scorpion.
(Tę aribibi pakuję nawet do słoików z marynowanymi grzybami).

Inne tematy z forum

Dobra restauracja z typowo polskim żarciem - gdzie w Gdańsku? (138 odpowiedzi)

Przyjezdza do nas dobry znajomy, ktory nie byl jeszcze w Polsce. Chcemy Go zabrac do dobrej,...

Ogrodowy piec do pizzy (5 odpowiedzi)

Jaki polecacie ogrodowy piec do pizzy? Żeby można było go używać w ogrodzie lub tarasie oraz nie...

pomysł na zupe (34 odpowiedzi)

rosół...pomidorówka...warzywna...krupnik...ile można:P czy macie jakies nowe ciekawe przepisy na...