Grzyby!

Nie będę zaczynał wątku od "yyyy...".. no i stary się przeterminował (za długo się ładuje) :D

Ciepło i mokro. Faceci to lubią.. grzyby też :D

Zatem krótkie żołnierskie pytanie do BMtF: (a w zasadzie prośba o raport ;)

Jak to wygląda u Cię?

Nadanżasz? ;)

--
Jesli ktoś ma info z innych regionów, to oczywiście mile widziane :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 21

Re: Grzyby!

Właśnie zrobiłem płachetki wg powyższego przepisu.
I od razu Wam powiem: nie ufajcie za grosz przepisom z Netu.
O ile proporcje smakowe są w miarę ok (ciut za dużo soli wg mnie) to grzybów na taką ilość zalewy jest stanowczo za mało. Powinno być z 4-5 kg przynajmniej.
Ewentualnie, tak jak piszą, 1-1,5 kg ale grzybów odcedzonych, kiedy puszczą sok przy duszeniu. Można go wykorzystać na zalewę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Re: Grzyby!

W związku z tym, że się tole naczytałam o tych waszych cudeńkach :-) idę zjeść naleśniki - z nutellą :-D . A zjadłabym takie krokieciki z grzybkami, ech... :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Grzyby!

Te to akurat znam, bo je miałem na egzaminie. Jedno ale - nie wszystkie rosną w naszym regionie np mleczaj jodłowy albo trufle albo twardnik.

Nie zbieram łuszczaka zmiennego, bo go można pomylić ze śmiertelnie trującą hełmówką obrzeżoną. Hełmówka ma blaszki cynamonowe, a łuskwiak od białych do rdzawych. Niestety, ona rosną w tym samym biotopie.

Ale powiem ciekawostkę, oprócz oznaczania grzybów jadalnych trzeba też oznaczać grzyby suszone. Pan adiunkt przyniósł pełne pudło suszonych grzybów luzem, wkładało się rękę, wyciągało i omawiało, co się wylosowało. Żeby było ciekawiej posuszyli nam wszystko, i jadalne, i trujące. Niżej podpisany na świeżych miał luzik, bo wylosował podgrzybka brunatnego, ale w suszonych miał wyzwanie, bo trafił na trująca maślankę wiązkową, której nikt normalny nie zbiera i nie suszy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Grzyby!

"Ile z tego znacie?"

Żadnego.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Grzyby!

No ja też, zważywszy, że np. maślaki czy pieczarki występują kilka razy :)
Części nie poznam, bo to chińszczyzna.
Ale myślę, ze warto poznać wszystkie występujące w Polsce gatunki z tej listy.
Choćby, żeby nie wracać z grzybobrania z prawie pustymi rękoma jak wczoraj moja towarzyszka ;]

Lista nie wyczerpuje oczywiście wszystkich grzybów jadalnych. Nie ma na niej np. gołąbków. Ale są tam gatunki, które można zbierać bez obawy pomyłki (stąd zastrzeżenie o blaszkach dziko rosnacych pieczarek).
Inne to już wyższa szkoła jazdy, a ich rozpoznawania trza się nauczyć od kogoś naprawdę obeznanego.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Re: Grzyby!

Ponad połowę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Grzyby!

No to zagadka:

Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. (poz. 672)
WYKAZ GRZYBÓW DOPUSZCZONYCH DO OBROTU LUB PRODUKCJI PRZETWORÓW GRZYBOWYCH ORAZ ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH ZAWIERAJĄCYCH GRZYBY

1) boczniak ostrygowaty Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm.;
2) borowik szlachetny (prawdziwek wszystkie odmiany) Boletus edulis Bull.;
3) czubajka kania Macrolepiota procera (Scop.) Singer;
4) gąska zielonka (zielona) Tricholoma equestre (L.) P. Kumm.;
5) kolczak obłączasty Hydnum repandum L.;
6) koźlarz babka (wszystkie odmiany) Leccinum scabrum (Bull.) Gray;
7) koźlarz czerwony (wszystkie odmiany) Leccinum rufum (Schaeff.) Kreisel;
8) koźlarz grabowy Leccinum pseudoscabrum (Kallenb.) Šutara;
9) lejkowiec dęty Craterellus cornucopioides (L.) Pers.;
10) lejkówka wonna Clitocybe odora (Bull.) P. Kumm.;
11) łuskwiak nameko Pholiota nameko (T. Itô) S. Ito et S. Imai;
12) łuszczak zmienny Kuehneromyces mutabilis (Schaeff.) Singer et A. H. Sm., pochodzący wyłącznie z uprawy;
13) maślak pstry Suillus variegatus (Sw.) Kuntze;
14) maślak sitarz Suillus bovinus (Pers.) Roussel;
15) maślak ziarnisty Suillus granulatus (L.) Roussel;
16) maślak zwyczajny Suillus luteus (L.) Roussel;
17) maślak żółty Suillus grevillei (Klotzsch) Singer;
18) mleczaj późnojesienny (jodłowy) Lactarius salmonicolor R. Heim et Leclair;
19) mleczaj rydz Lactarius deliciosus (L.) Gray;
20) mleczaj smaczny Lactarius volemus (Fr.) Fr.;
21) mleczaj świerkowy Lactarius deterrimus Gröger;
22) opieńka miodowa Armillaria mellea (Vahl) P. Kumm.;
23) piaskowiec kasztanowaty Gyroporus castaneus (Bull.) Quél.;
24) piaskowiec modrzak Gyroporus cyanescens (Bull.) Quél.;
25) pieczarka dwuzarodnikowa (ogrodowa) Agaricus bisporus (J.E. Lange) Imbach, z wyjątkiem zbyt młodych
egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
26) pieczarka lśniąca Agaricus silvaticus Schaeff., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego,
których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
27) pieczarka ogrodowa Agaricus hortensis Pers., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego,
których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
28) pieczarka polna Agaricus campestris L., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego,
których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
29) pieczarka miejska (szlachetna) Agaricus bitorquis (Quél.) Sacc., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy
ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
30) pieczarka zaroślowa Agaricus silvicola (Vittad.) Peck, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu
naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
31) pieprznik jadalny (kurka) Cantharellus cibarius Fr.;
32) płachetka kołpakowata Rozites caperatus (Pers.) P. Karst.;
33) pochwiak wielkopochwowy (pochwiasty) Volvariella volvacea (Bull.) Singer;
34) podgrzybek brunatny Xerocomus badius (Fr.) Kühner;
35) podgrzybek zajączek Xerocomus subtomentosus (L.) Quél.;
36) podgrzybek złotawy Xerocomus chrysenteron (Bull.) Quél.;
37) trufla czarnozarodnikowa Tuber melanosporum Vittad.;
38) trufla letnia Tuber aestivum (Wulfen) Spreng.;
39) trufla zimowa Tuber brumale Vittad.;
40) trzęsak morszczynowaty Tremella fuciformis Berk.;
41) twardziak (Shii-take) Lentinus edodes (Berk.) Singer;
42) twardzioszek przydrożny Marasmius oreades (Bolton) Fr.;
43) ucho bzowe Hirneola auricula-judae (Bull.) Berk.;
44) uszak gęstowłosy (grzyby mun) Auricularia polytricha (Mont.) Sacc.

Ile z tego znacie? (Pytanie nie dotyczy Mansona :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Re: Grzyby!

@ ...wyrzekanie się wodera płachetek, bo pewnie szamał je z przyjemnoscią...

nie zaprzeczę tyle że nieświadomie w postaci mocno przetworzonej, prawdopodobnie codziennie zjadam też robaki pod postacią koszenili , a i w czereśniach pewnie parę zjadłem żywcem tyle że to wszystko nieświadomie :P

P.S.
Tam gdzie jadam pizzę pieczarki są czarne ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Grzyby!

Dlaczego nazwano "szmaciakiem" coś, co wygląda jak gąbka, którą szoruję pupsko (???)

Dziś na śniadanie chleb z masłem...
Na obiad ... chyba zupa na cyganowym gwoździu ;)
Mam garść papniaków i ze dwa kluczyki imbusowe...

Kiedyś....w odległej przyszłości, zejdę ze śmiechu :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Grzyby!

:P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Re: Grzyby!

No cóż Sadylu, w moim wieku już przystoi pomalutku :)

U mnie na śniadanko płachetki z białą papryką i połową habanero w sosie słodko-kwaśnym (miód, cytryna, sos sojowy).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Grzyby!

I tak wszystko z osobna? Nie lepiej zmieszać? (poza bułeczką, oczywiście) ;))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Grzyby!

Właśnie śniadanko pałaszuję.
Płachetki, jajka, szczypiorek, masełko, sól, pieprz i bułeczka.
Mniam :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Re: Grzyby!

Już nie są pod ochroną ale od niedawna ;-)...o szmaciakach mowa :-D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Grzyby!

Oj Mansonie Sklerotyku ;)
O przemysłowym zastosowaniu płachetek rozmawialiśmy z rok temu, zatem doskonale o tym wiem.
Chodziło mi o obrót "targowiskowy" czy "przyuliczny".
Zabawnie w tym kontekście brzmi wyrzekanie się wodera płachetek, bo pewnie szamał je z przyjemnoscią wielokrotnie w życiu :)

A tak btw: pamiętałem, że kiedyś mówiłeś o cenach skupu płachetek, że to jakieś śmieszne kwoty są. Ale nie pamiętałem dokładnie.. ile.
Wczoraj guglałem ale nie znalazłem.
Dzięki za konkret. Tak coś podskórnie podejrzewałem, że aby wyżyć z ich sprzedaży, trzeba parę ton do skupu zatargać :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Re: Grzyby!

>No ja byłbym całkiem spokojny gdyby nie coroczne newsy, że jakiś dziadek, grzybiarz z 40 letnim stażem zatruł muchomorem sromotnikowym siebie i całą rodzinę.

Trujących śmiertelnie jest jeszcze kilka gatunków, na przykład piestrzenica kasztanowata albo muchomor jadowity. Jest też cała fura grzybów trujących w ten sposób, że upośledzają układ immunologiczny i otwierają organizm na ataki patogenów, szczególnie u dzieci i osób starszych.

Wspaniały i smaczny czernidłak kołpakowaty (pospolity też) zawierają np substancję, która blokuje w organizmie metabolizm alkoholu. Jedząc czernidłaki dzień przed i trzy dni po nie wolno pić, bo zatrucie alkoholowe murowane.

Prof. Lisiewska zawsze powtarzała, że najczęściej śmiertelnie trują się ci, którzy się znają na grzybach, bo jak ktoś się nie zna to po prostu nie zbiera. A ten co się zna ma słabsze wątpliwości.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Grzyby!

>Podejrzewam, że z tego też względu nie ma np. płachetek w obrocie handlowym.

Otóż rozczaruję Cię, są, nawet w znaczących ilościach. W zależności od zapotrzebowania skupy oferują za nie 0,10 - 0,50 zł za kg. Jest zapotrzebowanie w zakładach przetwórczych na krajankę z płachetek, która udaje po przerobieniu farsz pieczarkowy (pizza, zapiekanka) z tą różnicą, że nie ciemnieje. Jeżeli jadłeś kiedyś kupną pizzę z jasnymi pieczarkami to to były właśnie płachetki. Jest też powszechnym składnikiem kostek grzybowych i mielonego suszu borowikowego, gdzie w zasadzie borowiki stanowią do 2%.
Zgodnie z prawem w PL mieszanki handlowe przetworzonych grzybów mogą zawierać nie więcej, niż 3 gatunki. Płachetka to wspaniały i tani balast.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Grzyby!

Młode muchomory sromotnikowe najczęściej są mylone z młodymi kaniami.
Szczególnie, że mogą rosnąc obok siebie.
Dojrzałych pomylić się nie da.
Dlatego też zawsze zbieram grzyby z nogami. Mimo tego, że jak w przypadku np. płachetki, tylko łeb wykorzystuję. Mam sposobność wtórnej selekcji. Nie przemknie mi przy czyszczeniu coś, co mogłem przeoczyć w ferworze zbiorów ;)

BTW:
Jakoś z rok temu nawiedziła mnie domokrążna menelówa.
Chodziła od mieszkania do mieszkania, żeby sprzedać swoje suszone grzyby za flaszkę. Cena była diabelnie atrakcyjna.

Ale nie sądzę, żeby ktokolwiek się skusił. Nawet na Dolnej Oruni.. wbrew pozorom.. ludzie myślą :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Re: Grzyby!

Jak to się dzieje, że co roku ludzie umierają lub mają przeszczepiane wątroby z powodu zatrucia grzybami? Nie mogę zrozumieć, na co trzeba szczególnie uważać. Bo śmiertelnie trujący jest w Polsce tylko muchomór sromotnikowy i bardzo podobny do niego jadowity. Z czym ludzie to mylą? No ja byłbym całkiem spokojny gdyby nie coroczne newsy, że jakiś dziadek, grzybiarz z 40 letnim stażem zatruł muchomorem sromotnikowym siebie i całą rodzinę.
Znalazłem tydzień temu z 15 pieczarek polnych. Niby nie da się pomylić bo mają brązowe lub czarne blaszki, a muchomor może mieć tylko białe. Ale przez takie newsy lekki strach i upewnianie się były. Oczywiście zjadłem i żyję. Smażone na maśle, posolone i położone na bułkę. Proste rzeczy są genialne
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Grzyby!

> grzybki w zalewie

To jak moczę nogi w misce ;]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

Inne tematy z forum

Dobra restauracja z typowo polskim żarciem - gdzie w Gdańsku? (138 odpowiedzi)

Przyjezdza do nas dobry znajomy, ktory nie byl jeszcze w Polsce. Chcemy Go zabrac do dobrej,...

pomysł na zupe (34 odpowiedzi)

rosół...pomidorówka...warzywna...krupnik...ile można:P czy macie jakies nowe ciekawe przepisy na...

jogurty-które lubicie, polecacie? (25 odpowiedzi)

zróbmy ranking jogurtów, które macie sprawdzone-przyzwoity, w naturalny skład, najlepiej...