Grzyby!

Nie będę zaczynał wątku od "yyyy...".. no i stary się przeterminował (za długo się ładuje) :D

Ciepło i mokro. Faceci to lubią.. grzyby też :D

Zatem krótkie żołnierskie pytanie do BMtF: (a w zasadzie prośba o raport ;)

Jak to wygląda u Cię?

Nadanżasz? ;)

--
Jesli ktoś ma info z innych regionów, to oczywiście mile widziane :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 21

Re: Grzyby!

Od razu ma grzybki w zalewie ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale z nosa czy z grzyba? ;P

> tylko tak żeby się brudu pozbyć

z nosa ;]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

No ale kicha "nie mocno" tylko tak żeby się brudu pozbyć ;]

Kichasz na grzyby? Fuuuj ;P

Kurki też nasiąkają i nie zawsze można je płukać strumieniem wody.
Ale.. kurki są "zbite", jednorodne. Chyba faktycznie musiałbyś karchera użyć, żeby ci się kurka przy płukaniu rozpadła.
Natomiast płachetki i szmaciaki są bardzo kruche. Mocniej kichniesz i kawałek odpada :D
Podejrzewam, że z tego też względu nie ma np. płachetek w obrocie handlowym. Nie przeżyłyby transportu.

@μ:

Poza kruchością istotna jest też faktura grzyba. Moje porównanie z brokułem chyba dosyć wiernie oddaje fakturę szmaciaka. Milion zakamarków w których czai się mech, igliwie, piasek. Na szczęście.. rozjuszonych ślimaków na szmaciakach nie spotkałem :D
Kalafior umyjesz ciśnieniowo. Czasami coś odpadnie ale to rzadkość.
Szmaciaka się nie da.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Oczywiście, że można go płukać w wodzie - sęk w tym, że igliwie, mech i inne gałązki są dobrze przyczepione i ciężko ich się pozbyć.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak nie nasiąka wodą, to można go płukać w wodzie - ja tak kurki czyszczę ;P - ale pewnie nasiąka.

Rozpadnie się.
Dzisiaj próbowałem sobie ułatwić, czyszcząc ciśnieniowo płachetki.
Zrezygnowałem.
A szmaciak jest chyba nawet bardziej kruchy od płachetek.

Oj, tam, ugotowane igliwie i mech dają się przełknąć ;)
Właśnie wpadłam na pomysł. Przyszłościowy. Można potraktować szmaciaka karcherem ;>

No, dobra, pochwalę się :)
Jadłem ją.
μ nie kłamie :D

A dzisiaj z moją towarzyszką byliśmy w lesie, gdzie znalazłem najwięcej szmaciaków w życiu. Niestety.. tym razem nie było ani sztuki.
Znalazłem coś, co mogło być zalążkiem przyszłego szmaciaka, ale było to tak maleńkie i tak schowane w mchu, że głowy bym nie dał, co z tego wyrośnie.

Szmaciak ma jedną wadę: czyszczenie go zajmuje zwykle więcej czasu niż jego znalezienie. Przypomina czyszczenie brokuła utytłanego pianą montażową :D

No, dobra, pochwalę się :). Robiłam osobiście zupę szmaciakową. Kilka razy. Jest PYSZNA :D

Szmaciak gałęzisty, według obecnej nomenklatury siedzuń sosnowy, jest na liście gatunków zagrożonych, ale w PL nie podlega ochronie. Już o tym kiedyś było. Jest bardziej orzechowy od orzechów włoskich, choć laskowe tez czasem przypomina. Nie znasz - nie zbieraj, jest kilka gatunków szmaciaków niejadalnych.

W sumie szmaciaka umiejętnie przyrządzonego to bym spróbował , tak aby sprawdzić czy jest bardziej orzechowy od orzechów... i których konkretnie

Tylko...
- sam spotkałem go może raz w życiu
- nie znam się , ani jak rozpoznać "zdrowy" okaz ani co z nim potem zrobić
- są pod ochroną więc "oficjalnie" ich nie zjem :P

Tia....to ja może lepiej znaczki zacznę zbierać zamiast grzybów bo Manson mnie załamał...wiem że nic nie wiem o rodzajach grzybów ;-p
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Oj tam zaraz wszystkie, parę znam, fakt.
Dzisiaj robiłem w occie z płachetkami muchomory rdzawobrązowe oraz muchomory czerwieniejące. Dają niesamowite przeżycia przy zagryzaniu kieliszka wódeczki w zimowe wieczory większości samców alfa.

Do jajecznicy polecam wszelkie pieprzniki, ale lejkowce dęte najbardziej.

Szmaciak jest cudownie orzechowy i pełen ściółki, zdecydowanie warto.

A ciekawe są też czasznice pokrojone w plastry, obtoczone w jajku i bułce tartej i usmażone jak sznycelki.

A ten przepis cygański to mi się widzi, też wypróbuję.

Co nie zmienia faktu że jakby na stole stały dwie zupy jedna z pływającymi płachetkami i druga zupa z małpy z pływającymi małymi rączkami to prawdopodobnie prędzej bym skosztował tej drugiej ;]

> Pierwszy raz czytam o Gościu, który zbiera i pichci "muchory" na maśle :)

Tak btw:
Chyba nieuważnie czytasz Forum ;)
Manson pichci takie cudactwa, że nawet byś nie posądziła ich o jadalność. Także niektóre gatunki muchomorów (bez cudzysłowu).
Ja zbieram tylko to co znam i czego jestem pewien. Płachetek czy szmaciaka nie sposób pomylić. Zbyt charakterystyczne.

A Manson zna wszystkie grzyby (a przynajmniej te leśne) :D

rzadko odwiedzają, to się chwalę

A szmaciaka jadłaś?
Pewno nie.
ŻAŁUJ :D

Płachetka to faktycznie nic specjalnego. Ot.. taka bardziej aromatyczna pieczarka w smaku. Świetna na zapiekanki czy pizze.
Ale szmaciak to rarytas. Ma genialny orzechowy smak!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Inne tematy z forum

jogurty-które lubicie, polecacie? (25 odpowiedzi)

zróbmy ranking jogurtów, które macie sprawdzone-przyzwoity, w naturalny skład, najlepiej...

Dobra restauracja z typowo polskim żarciem - gdzie w Gdańsku? (138 odpowiedzi)

Przyjezdza do nas dobry znajomy, ktory nie byl jeszcze w Polsce. Chcemy Go zabrac do dobrej,...

pomysł na zupe (34 odpowiedzi)

rosół...pomidorówka...warzywna...krupnik...ile można:P czy macie jakies nowe ciekawe przepisy na...