Hormony w mleku mamy a wysypka u niemowlaka

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Witajcie dziewczyny!Zauważyłam że moje dziecko po mleku z piersi ma na ciele czerwone plamy.Najgorzej zaogniona jest główka.Byłam z tym u lekarza to powiedzieli że to normalne,dali maść na najgorsze zmiany i tyle.Niestety nic to nie pomogło.Ponieważ karmię dziecko również mlekiem modyfikowanym zauważyłam że po butli skóra jest w lepszym stanie niż po piersi.Nie wiem co o tym myśleć.Nie chcę go odstawiać ale jego skóra wygląda okropnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Hormony w mleku mamy a wysypka u niemowlaka

Nikt nic nie wie?

ile dziecko ma?moj syn mial wysypke hormonalna,ale ona wyst tylko na twarzyt, na glowie jest ciemieniucha a plamy na całym ciele to byc moze atopowe zapalenie skóry z którym również się zmagamy

przeanalizuj swoją diete, byc moze jesz jakies produkty ktore uczulaja dziecko ,

najczęściej uczulające (a może to być AZS) pokarmy to: przetwory mleczne, czekolada, orzechy, cytrusy. Odstaw najpierw jedno i zobaczysz po kilku dniach czy jest poprawa. Jeśli tak to (wg alergologów) nie musisz odstawiać tego alergenu ale ograniczyć go do minimum (jednak żeby dziecko miało z nim kontakt). U nas to było mleko, później mała z tego wyrosła, teraz je wszystko:)

image

Ile ma dziecko? Jak długo to trwa?

Być może to hormony. U nas utrzymywała sie taka wysypka kilka dni. Potem wszystko samo przeszło. Jak nie przejdzie to chyba rzeczywiście uczulenie.

A może potówki???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A może po prostu jest to trądzik niemowlęcy, który objawia się :

Trądzik niemowlęcy (łac. acne neonatorum) – bezbolesna dolegliwość skóry, występująca w pierwszych miesiącach życia dziecka. Czas trwania to zazwyczaj kilka dni do kilku tygodni. Przyczyna powstawania trądziku niemowlęcego nie jest znana. Charakteryzuje się on pojawieniem się w okolicach twarzy, szyi, czoła małych krostek, które przypominają potówki i które mogą zamienić się w czerwone plamki. Co znamienne, w miejscach ogrzanych (np. na policzku, na którym dziecko śpi) trądzik jest bardziej widoczny, krostki robią się czerwone. Podczas ochładzania zaś (np. na spacerze) krostki przybierają kolor skóry i wydaje się, że trądzik zanika.

Trądzik niemowlęcy ustępuje samoistnie.

Przykładowe zdjęcie trądziku niemowlęcego:
image
image

U nas tez na początku były hormony, a później AZS. Byłam na diecie bezmlecznej a skora dziecka i tak była okropna. Nie było poprawy. Po 4 miesiącach przeszłam na mleko m i się poprawiło po ok 2 tyg. Z perspektywy czasu stwierdzam ze uczulał ja seler który jadłam we włoszczyźnie bo teraz tez ja uczula. I Oilatum w którym ja kapałam tez pogarszał stan jej skory. Ważne jest to abyś znalazła dobrego lekarza, wtedy będzie Ci łatwiej.

u mnie z kolei Emolium rozpalał Ami skórę do czerwoności:(:(:(

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzidziuś ma 3 miesiące.Problemy skórne ma od ok.2 miesięcy.Na początku miał zmiany na twarzyczce i to był zdecydowanie trądzik niemowlęcy.Buzia była bardzo zaogniona,ale po krótkim czasie przeszło.Potem był problem ze skórą głowy.Miał jakby ciemieniuchę ale bardzo mocną i na całej główce.Na chwilę obecną dziecko ma plany na buzi,brzuszku,szyjce i pod kolankami.Do tego sucha skóra i po bokach głowy bardzo czerwona,łuszcząca się skóra.Wygląda jak poparzona.Okropność.Mam od lekarza maść sterydową,ale stosuję ją rzadko,bo wydaje mi się że jest gorzej.Myślałam że może to uczulenie na mleko,ale jakby tak było to chyba nie mógłby pić mleka modyfikowanego bo to też na bazie m.krowiego.Już sama nie wiem.Obstawiam te moje hormony.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

mi to na potówki wygląda

U mnie podobnie objawiało się atopowe zapalenie skóry, ale reagowałam tak na różne czynniki dopiero po wielu godzinach...

moim zdaniem moze byc azs , bo potowki nie objawiaja sie luszczeniem skory. powinnas isc jeszcze raz po porade do lekarza, moze tym razem do innego lekarza. no i mysle ,ze jednak nie ma to zwiazku z mlekiem

No a co z tym atopowym zapaleniem skóry?Muszę iść do dermatologa?Czy to przejdzie i od czego jest?

a spróboj wykompac w wodzie z dodatkiem naparu z rumianku. albo zrob krochmal i w nim.a jakich kosmetykow uzywasz może to one uczulają a nie melko?my mielismy tez krostki i jakos przeszlo choc już podejrzewalam rozne uczulenia ale sprawdz tez swoja diete.Moj maly ma 5m-cy i od jakis dwoch jest spokoj opdukac.

Używam kosmetyków Oilatum.Jeśli chodzi o dietę to nie przychodzi mi na myśl nic konkretnego.Jeśli chodzi o mleko i przetwory to dodaję trochę do bawarki i jem czasem jogurt naturalny no i ser.

azs niestety nie zawsze przechodzi... wlasnie tego sie obawiam :( Twojego opisu wlasnie na atopowe to wszystko wygladaj, znajac je z autopsji. idz najpierw do pediatry da ci skierowanie do dermatologa. natluszczaj jak najczesciej.gdybys miala jakies pyt to pisz

Dzięki Jolka:-)

wyprobuj emolienty. My od urodzenia stosujemy eloderm. Emulsje do kapieli i balsam. Na takie wysyki bardzo pomaga, bo dobrze nawilza skore.

Moj syn miał przez 4 miesiące wysyłkę tak wielka ze zostały mu na policzkach ślady. Każdy lekarz mówił co innego.tona maści, o dorzucę nie w diecie prawie wszystkiego i zero poprawy.po 4 miesiącach przestałam karmić piersią i zaczęło schodzić.teraz córka ma to samo ale puki co jest ich niewiele.niestety to hormony w mośmiu mleku.jeśli będą się zadziac to przejdziemy na mm

Inne tematy z forum

Zatrudnij profesjonalnego hakera! (5 odpowiedzi)

Moje doświadczenie to programowanie, uruchamianie exploitów, konfigurowanie ataków DDOS i lubię...

jak nauczyć pić ze słomki i kiedy? (15 odpowiedzi)

drogie mamy, mój synek ma roczek, chciałaby nauczyć go pić ze słomki, ponieważ on nie lubi pić z...

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...