jeśli nie chcesz dawać mleka z butelki - to nie ma sensu uczyć dziecka picia z niej :) bo później możesz mieć problem - z butelki łatwiej i szybciej leci i nie trzeba się tak mocno napracować jak przy ssaniu piersi ;) więc dużo dzieci przestawia się tylko na butelkę...
co podawać?
możesz robić kleik ryżowy na mleku :) gęsty - dajesz łyżeczką :)
obiadki/deserki - zaczynasz od jednoskładnikowych (jabłko i marchewka) - też łyżeczką
więc ogólnie butelka nie jest konieczna :)
jeśli chcesz dawać coś do picia - najzdrowsza jest woda mineralna :) jeśli nauczysz picia soczków i herbatek - później dziecię może nie chcieć pić wody :] (odwrotnie zresztą też - ale to mniejszy probolem ;) nasz pije tylko wodę, nie chce pić tych sztucznych dzieciowych herbatek :) ostatnio zakochał się w herbacie z cytryną ;))
i w takim wypadku lepiej od razu kup jakiś kubek :) omijając etap butelek :]
jak wyżej pisałam - polecam Lovi 360' - dziecko nie uczy się picia z ustnika ;) tylko jakby piło z normalnej szklanki/kubka :) ostatnio kupiłam taki kubek dla Koleżanki Synka pod choinkę ;) (1,5 roczniak do tej pory pijący z butelki)
już wcześniej bardzo podobał Mu się kubek Gabrysia ;) ile razy go widział - to chciał Go brać i pić ;)
no i dostał swój kubeczek :) od razu załapał jak to działa :]
http://lovi.pl/produkty,kubek_360.html
Gabryś ma ten środkowy - oczywiście nie miał 12m-cy jak Go kupiłam ;) tylko 9-10 :)