Jak długo wchłania się szczepionka Rotarix?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Zaszczepiłam synka przeciwko rotawirusom. Po ok 2 godz. po szczepieniu karmiłam go i sporo pokarmu ulał. Zastanawiam się czy ulał przy tym dużo tej szczepionki, czy jednak się ona wcłlonęła.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak długo wchłania się szczepionka Rotarix?

15-30 minut :-). Też szczepiłam i się stresowałam, bo mój synek ma reflux. Tak wiec spokojnie :-).

Dzięki

szczepionka wchłania sie w kilka minut -nie martw sie
Mi pielegniarka tłumaczyła ze ona wchłania sie juz w jamie ustnej przez slinianki
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

15,30 min a jak mój synek ulał zaraz po?

hmmm, to ja nie wiem. A co pediatra na to mówiła?

Jak go badała przed szczepieniem to powiedziała że dziecko może ulać i nic sie nie stanie,pielęgniarka niby też zapewniała ale sama nie wiem czy nie wydałam kasy w błoto.Z drugiej strony ktoś to wymyslił aby podać doustnie a wiadomo że takie małe dzieci często ulewają,więc może nie mam się co marwić.Wczoraj jak przyszliśmy do domu po tym szczepieniu ulewał jeszcze do samego wieczora,a mój mąż wściekły że wyrzygał mu 300 zł:)

ania ale ta szcepionka wchałania sie zaraz po podaniu przez ślinianki -nie martw sie .Moja ulała 5 minut po podaniu a miała stycznośc z dziecmi chorymi na rota i nie zachorowała
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak też to tłumaczyli mężowi,więc chyba nie mamy sie co martwić,dzięki.

A może ktoś to wymyślił specjalnie bo zobaczył zarobek na ulegających dzieciach a kasa niemałą
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szczepionka Rotarix to szczepionka doustna, która jest wchłaniana przez układ pokarmowy. Zazwyczaj wchłania się w ciągu około 24 godzin od podania.

W przypadku, gdy dziecko ulało pokarmu po szczepieniu, nie ma powodu do obaw, że szczepionka nie została wchłonięta. Część szczepionki może zostać wydalona z organizmu wraz z wymiotami lub kałem, ale nadal wystarczająca jej ilość zostanie wchłonięta, aby zapewnić ochronę przed rotawirusami.

Inne tematy z forum

Gdzie kupie stanik sportowy 70G? (20 odpowiedzi)

W Tchibo nie maja. Nie chce wydawac wiecej niz 60 zl wiec Shock Abs. odpada. Na necie jest sporo...

ekspres dolce gusto-krups - warto? (42 odpowiedzi)

ma ktos to cudo ? jaka kawka wychodzi?

Od kiedy własny pokój? (48 odpowiedzi)

Dziewczyny tak się zastanawiam, od kiedy przeniosłyście wasze maleństwa do własnych pokoi? Moja...