Jak nauczyć dziecko pić z butelki?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Mam problem, moja córka nie potrafi pić z butelki i nie wiem jak ją tego nauczyć. Smoczka-uspokajacza też nie umie utrzymać w buzi.
Gdy próbuję ją nakarmić z butelki, cały czas smoczek wypycha językiem. Nie potrafi zassać smoczka. Co zrobić, jak ją nauczyć?

Ma 3 miesiące, jest karmiona piersią. Z butelki piła kilka razy, gdy była po urodzeniu w szpitalu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak nauczyć dziecko pić z butelki?

A może spróbuj najpierw sama possać smoczek, czy butelkę przy małej. Dzieci uczą się przez naśladowanie ;)

co do smoczka uspokajacza - moje dziecko mimo karmienia butelką od urodzenia - nie można było zmusic do smoczka, za nic nie chciał brać, jak czymś prubowałam przytrzymać to itak wypluwał

a co do butelki moze poprostu córce smoczek nie odpowiada, spróbuj innej firmy, innego kształtu, z większą dziurką - moj od urodzenia pił z Aventa - i żadnej innej butelki, zadnego innego smoczka nie tolerował, wolał niejeść wogóle niż z innej butelki

a musi koniecznie jeść z butli i mieć smoczek? (tzn.czy np.wracasz do pracy i jest to konieczne itp., bo moi też nie chcieli ani smoka ani butli i daliśmy radę, przynajmniej problemów z odstawianiem nie miałam)

nie chce cie martwic, ale moje dziecko nigdy sie nie nauczylo smoczka ani butelki
zalety- szybko nauczyla sie pic z kubeczka, czy przez slomke
a jak trzeba bylo to lyzeczka lub strzykawka

My próbowaliśmy 5 rodzajów butelek z różnymi smoczkami i nic. Problem od 4tego miesiąca zaczęliśmy przyzwyczjac do kubka niekapka, jak miał 6mies to skumał i z kubeczka takiego Tomi Tippi pije.

Czy do butelek Avent pasują smoczki innych firm?

Inne tematy z forum

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (103 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...