Jak podajecie dziecku żółtko?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
O wszystko dopytałam siępediatry, ale jakoś żółtko mi umknęło..
Jaś skończył pół roku. Jest na Bebilonie Pepti. Zjada słoiczki już od około 2mcy, wprowadzamy też gluten. Czas na żółtko. Stąd moje pytanie - jak je podajecie, kiedy, w jakich ilościach? Wiem, że są słoiczki np dynia z żółtkiem, ale jest tego stosunkowo niewielki asortyment. Czy mogę ugotować żółtko (jeśli tak, to czy tak normalnie jajko na twardo? :) ) i dodać do słoiczka bez żółtka?
Jeśli tak to czy codziennie, czy kilka razy w tygodniu i w jakich ilościach? Czy do mięsa można?
Jeszcze odnośnie mięsa - czy podajecie codziennie obiadek z mięsem? Ewentualnie zamiennie rybkę?
Z góry dzięki za info :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Jak podajecie dziecku żółtko?

ja 2 razy w tygodniu zamiast dania z miesem podaje z ryba,co do zoltka to tak jak pisalas jest taki sloiczek z dynia i ja od tego zaczelam-co drugi dzien przez tydzien,bo tak mi pediatra poradzila,zeby sprawdzic reakcje dziecka.Czyli w sumie dalam 3,czy 4 razy -malemu bardzo smakowalo.Nic sie nie wydarzylo,wiec potem juz gotowalam jajko na twardo i polowe zoltka przecieralam przez sitko.Mozesz to dodac do czego chcesz, ja dodaje do kaszki mleczno-ryzowej (bananowej, malinowej -cokolwiek lubi dziecko), jakos tak wydawalo mi sie,ze tak bedzie lepiej niz w zupce i tak jemy do dzis co drugi dzien.Choc maly na poczatku troche wypluwal,to juz za drugim razem nie zareagowal wcale-on tak ma jak poczuje cos nowego ;D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzięki :) A kiedy zaczęłaś podawać to żółtko (słoiczek z dynią). Na słoiczku jest chyba po 6 mcach?

nie widziałam takich słoiczków, jakiej są firmy?

Betrisa, chyba bobovita, ale zaraz sprawdzę

Nie, jednak gerber:
http://www.mamanazakupach.pl/zywnosc/zupki-i-obiady/Krem-dyniowy-z-otkiem-po-6-m-cu-130g/

jak mam czas - to gotuję jajko i pół żółtka rozgniatam łyżeczką :) dodaję do obiadku (ugotowanego lub słoiczkowego) :)

jak nie mam czasu - podaję właśnie taki słoiczek dynia z żółtkiem :) wczoraj wymieszałam dynię z żółtkiem + szpinak z ziemniaczkami :] Młody wcinał aż Mu się uszy trzęsły(chociaż samego szpinaku z ziemniakami nie ruszy - a to był właśnie Gerber)

należy podawać pół żółtka co 2 dni :)

jeśli chodzi o mięso - nie podaję codziennie - w zależności od tego, który słoiczek wpadnie mi w rękę(jeśli nie mam czasu na gotowanie)

rybkę daję raz w tygodniu :)

zauważyłam, że obiadek z mięskiem + żółtkiem + kaszką manną - to za dużo różności jak dla Gabrysia i później ma problemy z brzuszkiem - także teraz już nie łączę tych 3 składników ze sobą :P co najwyżej 2 :)

a dania z rybą? nie widziałam. gosiu, te skąd są? w sensie firmy;)

Dzięki :)

Lidka, ja mam z gerbera Obiadek Jarzynki z delikatną rybką od 5mca :)

A jeszcze odnośnie masła - jesteśmy na bebilonie pepti, no i pediatra mi nie kazała kupować słoiczków które zawierają mleko żeby nie podawać innego mleka niż pepti - więc nie kupuję.
A tutaj ta dynia z żółtkiem ma masło. Tak samo jak będę gotowała to powinnam dodawać oliwę i masło i teraz nie wiem czy mogę :/

image

BoboVita też ma rybkę - większy słoik ale chyba dopiero od 9mca

Gosia - też miałam takie rozterki :P ale przypadkiem dałam Gabrysiowi 2 obiadki z masłem(nie spojrzałam na skład) i nic Mu nie było ;) teraz też daję masło do obiadków, które sama gotuję :) i koperek :) są suuuper pachnące ;)

no wlasnie z tymi sloiczkami z rybka to jest tylko ten na zdjeciu i hipp ma jeszcze ale po9miesiacu-moj maly wczoraj skonczyl 9,wiec pewnie niedlugo wyprubujemy,ale ten z gerbera to uwielbia
aa...ta dynia z zoltkiem tez gerbera

mloda tez jest na BP i nie podaje jej zadnych sloiczkow z mlekiem czy maslem
gotuje juz w wiekszosci sama i nie dodaje masla do papek
najpierw dodawalam troche oliwy z oliwek ale jakos mala niechetnie wtedy jadla takze teraz daje czyste warzywka z miesem

Ja też gotuję jajko i daję pół zółtka - rozcieram z odrobina zupki tak, żeby nie było dużych grudek. Podaję żółtko od ok. 2 tygodni, na razie nic niepokojącego się nie dzieje, mimo że moja Gosia też na początku był uznawana za alergika (4 miesiąc była na Bebilonie Pepti, ale teraz już wszystko się unormowało i dajemy normalne mleczko)

Inne tematy z forum

Sprawdzone sposoby na odchudzanie:) (71 odpowiedzi)

Cześć Dziewczyny! Podzielcie się swoimi sposobami na skuteczne odchudzanie:) Ja muszę zrzucić aż...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (39 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

Dr Małgorzata Błędzka (4 odpowiedzi)

czy może ktos chodzi do pani doktor? chciałabym poznac opinię o niej.