Jak pozbyć się zapachu ryb z ciuchów?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Mój mężczyzna kupił ryby i przyniósł je do domu w mojej sportowej torbie. Torba ubrudziła się od ryb i cała śmierdziała. Wrzucił ją do pralki, dorzucił prania i włączył planie.

I teraz nie tylko moja torba śmierdzi ale całe pranie. Prałam wszystko już 3 razy i nadal śmierdzi.

Może znacie jakieś sposoby na pozbycie się tego zapachu?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak pozbyć się zapachu ryb z ciuchów?

z tego co wiem sól i mleko usuwa zapach ryb ale prać w mleku chyba bym nie prała
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja bym spróbowała namoczyć pranie w soku z cytryny...
nie zaszkodzi, a może pomoże?

w sumie niespotykany problem....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

wiem, że nie spotykany problem. bo szukałam już w googlach i nic nie mogłam znaleźć na ten temat. :/

a jakoś nie uśmiecha mi się wyrzucić mojej torby i jeansów (reszta ciuchów jest akurat mojego faceta)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

wielkie sorki,ale co to za ryby ...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

hmm ... dokładnie nie wiem. ale o ile dobrze pamiętam to flądra, makrela i dorsz wszystkie były wędzone.

ups wędzone,a myślałam,że surowe....hmmm to nie wiem jak pomóc

Ja bym spróbowała wyprać wszystko jeszcze raz w roztworze wody z sodą oczyszczoną.

SODA OCZYSZCZONA pierze nie gorzej niż mydło i detergenty. 5—6 łyżek sody wsypać do ciepłej wody, zamieszać, poczekać aż się rozpuści, zanurzyć brudną odzież i pozostawić na 30-—40 min. Wygnieść, wypłukać i wysuszyć,ew. wrzucić do pralki na płukanie.

nie dziala....ja mialam podobny problem i probowalam sody, odplamiaczy, soku z cytryny, soli, mleka i NIC!!!!!!!!!!!!!!!

kup sobie kostke mydla z jonami srebra. włóż tą kostkę do pralki i wypierz tylko w tym mydle. bez płynów do płukania i proszku. jakis czas temu mialam taka sama sytuacje z moim facetem. to mydlo kupilam w rosmannie za ok. 3 zlote.

wiewioreczka czy o takie mydło ci chodzi https://elixirzdrowia.pl/theme/img/produkty/14812/img.jpg ?

nie, bo to jest zdrowotne. na pewno znajdziesz je w makro, cash and carry na dzialach z rybami. na stronach z artykulami gastronomicznymi typu hendi czy stalglast tez znajdziesz. zaraz Ci poszukam i wrzuce linki. poczekaj chwilke. mój facet jest kucharzem wiec znam temat. :(

spróbuj mydła w płynie Palmolive- Neutralizator zapachu, takie zielone

wiewioreczka ale co z tym płynem Palmolive ... moczyć w nim rzeczy w misce, tak?

wymoczyc w nim a potem wyprac.... moi chlopcy juz nie takie rzeczy wkladali mi do pralki

http://pl.wikipedia.org/wiki/Stalowe_myd%C5%82o

http://allegro.pl/mydlo-stalowe-eliminujace-przykre-zapachy-wys-z-pl-i2243978360.html

tu jest najtaniej w necie... w ross chyba juz nie ma... ono Ci sie nie zuzyje tak szybko bo sie nie pieni... sprobuj...a z soda uwazalabym...

ja też na opakowaniu z sodą oczyszczoną wyczytałam poradę, że intensywny zapach np. po cebuli czy rybach np. z deski do krojenia czy naczyń można usunąć przemywając roztworem wody z sodą....nie próbowałam....ale ktoś wyżej też coś takiego zasugerował...myślę, że pomoże....a soda napewno nie uszkodzi ubrań, bo osobiście często ją stosuję na plamy

okey ... dzięki :)

to jutro będę próbować dalej pozbyć się tego zapachu i mam nadzieję, że mi się uda

to daj znać, jak poszło....

a przy okazji - a plam tłustych na materiale nie ma? bo jak wędzone ryby, to pewnie tłuste, i przez to ten zapach....

ta torba jest czarna i w sumie żadnych plam się nie dopatrzyłam. a reszta ciuchów wygląda raczej normalnie.

teraz właśnie te rzeczy schną po trzecim praniu. około 3 godz temu je wywiesiłam ale czuję, że nadal tak pachną :/ jutro wypróbuje z tą sodą.

Ja nie pomogę ale sama raz byłam zmuszona trzymać łososia wędzonego na kolanach.
Jeansy po wypraniu nie śmierdziały.
Proszek do prania LENOR- kupowany w niemczech (u sprzedawców "rynkowych" też widziałam)

a gdzieś wyczytałam, że niby octem ... i wczoraj moczyłam ciuchy w wodzie z octem później wrzuciłam do pralki ... już są suche i nadal śmierdzą :/
z tym, że miałam tylko pół szklanki octu na pół wanienki wody

no i pozbyłam się tego okropnego zapachu ryb...
kupiłam vanish oxi action (pewna osoba mówiła, że to powinno pomóc) moczyłam w w nim ciuchy przez pół godziny po czym wyprałam i już jest dobrze :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja tak z innej beczki... te ryby bym wyrzuciła. Porządna świeża ryba nie śmierdzi..

to była ryba wędzona ... sami ją wędziliśmy i jak wracaliśmy do domu to tłuszcz z tej ryby "rozlał" mi się w torbie ...

a wędzone rzeczy mają swój charakterystyczny zapach. i torba mi nim przeszła. nie było to zbyt komfortowe, nie wiem czy chciałabyś pachnieć wędzoną rybą.
a ryby były świeże ... nie masz się co martwić

To zmienia postać rzeczy :)

Mam ten sam problem, z tym że śmierdzi mi pralka i wszystko co się w niej wypierze, odkąd mój mąż wytarł rozlany tran ręcznikiem po czym wrzucił go do pralki. Pomóżcie!!!

A mi bagaznik auta:(

Jak się pozbyć tego zapachu

Inne tematy z forum

przedszkole NR 27 W GDYNIA; MALUTKOWO opinie (25 odpowiedzi)

proszę o opinie tego przedszkola. szukamy fajnego przedszkola dla naszego dziecka...

Jaki piasek do piaskownicy? (39 odpowiedzi)

Kupujecie specjalny, atestowany? Czy zwykły, budowlany? Gdzie kupujecie?

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (39 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...