Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bóg troszczy się o Twoje zbawienie i życie wieczne, nie o stan zdrowia

Prawdą jest, że zło takie jak choroby i różne nieraz koszmarne zdarzenia mogą dla niektórych stanowić powód osłabienia wiary czy przeszkodę w uwierzeniu Bogu. Ale należy przede wszystkim podkreślić, że obraz Boga, którym się Pan posługuje jest fałszywy. Bóg nie ma funkcji załatwiania spraw doczesnych, ani troszczenia się o nasze zdrowie. Bóg nie jest po coś. Jest Życiem, które obdarza życiem, w pewnej chwili wszystkim nam je odbiera, ale obdarowuje Cię życiem wiecznym. Wieczność vs. kilka dni, kilkadziesiąt lat. Porównaj to sobie. Życie chorego, choć cierpienie może przytłoczyć, nie sprowadza się do cierpienia. A dobro, w którym uczestniczy, do zła płynącego z choroby czy śmierci. Dlaczego cierpią niewinni? Nie wiemy tego, mamy jednak płynącą z doświadczenia żywego Chrystusa nadzieję, że cierpienia nasze zostaną nieskończenie przewyższone dobrem, w którym każdy człowiek dobrej woli, jeżeli będzie tego chciał, będzie miał udział. Tak, Bóg nas kocha i nie rozwiąże wszystkich spraw doczesnych, nie zapobiegnie wojnie. Od tego jesteś Ty. A to zło, które dziś wydaje się potworne zostanie przemienione w dobro: "Kobieta, gdy rodzi, doznaje smutku, bo przyszła jej godzina. Gdy jednak urodzi dziecię, już nie pamięta o bólu z powodu radości, że się człowiek narodził na świat. 22 Także i wy teraz doznajecie smutku. Znowu jednak was zobaczę, i rozraduje się serce wasze, a radości waszej nikt wam nie zdoła odebrać. 23 W owym zaś dniu o nic Mnie nie będziecie pytać."
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

Gnijesz za zycia

W syfie i grzechu. Takie sa fakty. I ja chce z tego uciec bom grzeszny
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mam

Co konkretnie? Bo ja znam np wersety o Miłosierdziu Bożym. Słyszał? Czy tyljo bełkoce?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co ty o tym wiesz?

Średniowiecze bylo 1000 lat po Chrystusie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

kościoły protestanckie

Zachęcam, by nie odrzucać Boga, Biblii i Ewangelii. Są inne Kościoły prócz katolickiego. Służę w razie pytań, chęci rozmowy. Pastor Paweł - Ewangeliczny Kościół Reformowany w Gdańsku
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 9

odpowiedz

kościół ,to jedyna instytucja na świecie,która handluje tym ,czego nikt,nigdy nie widział
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Skoro kościół nie prowadzi statystyk tego typu działań to inna parafia nie jest w stanie zrobić weryfikacji czy należysz czy nie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dlatego ponieważ
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jestem w ich księgach, ale jakośmy się dawno nie widzieli i nie wpływa to na mój komfort. A jeśli tobie ciąży ten punkt zaczepienia, to chyba powinnaś z powrotem zacząć wierzyć ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 14

1 : 0 ;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Każdy z nas ochrzczonych jest świątynią Boga i mieszka w nim Duch Święty. To On poprzez swoje dary pozwala nam dzielić się miłością i mówić o miłości Boga.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

niech ponoszą również koszty utrzymania księży i parafii, a nie z pieniędzy podatników, również tych iewierzących

Ta garstka wyznawców się wykruszy, jak zostanie pociągnięta za portfele.
Niech kościół utrzymuje się sam, a ty nie strasz bo się ze s rasz
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dopóki ciemnota i bierność..

".każdy rząd w Polsce, chce czy nie chce, będzie się uginał pod naciskiem kleru, dopóki ciemnota i bierność ogółu będzie czyniła ten kler realną lub fikcyjną potęgą. Dopóki w Polsce będzie można wykrzykiwać wzniośle: "Bóg i religia", tam gdzie w gruncie chodzi o władzę i pieniądze, dopóty kasta wyodrębnionych z życia dzikusów będzie regulatorem najdonioślejszych"
Boy-Żeleński
autor "Piekła kobiet" i "Nasi okupanci"
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

a ja sie swietnie ubawilem z wrzeszczanskim proboszczem przed wlasnym slubem

łachę mi robił, ze mial mi dac slub, mowy głosił, przeklinał moje niechodzenie do koscioła i co? i wział koperte to mu wszystkie jego bolesci przeminely. zwykła banda tyle ze w bialych rekawiczkach
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2