Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ogarniasz ze jezus nie urodził się 25grudnia??? ze choinka jest świeckim symbolem i cale te święta zawlaszczyl sobie kościół bo ludzie i tak w tym czasie świętowali to sobie wybrali datę na boże naarodzenie... czy to nie mieści się w Twoim wąskim swiecie??
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

miejsce stojące, a nie siedzące

o lozy wogole zapomnij, tam tylko ci co poswieceni przez kosciol
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

wyjaśnij mi bo nie ogarniam, co ma wspólnego biała suknia z wiarą???? na głowę juz wam idzie ze chcecie zawłaszczyć kazda tradycje jako kościelna..
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

bład koleś z tym katolickiem pochówkiem

wypisanie sie z koscioła rzymskokatolickiego (czyli tego pospolitego w Polsce) nie oznacza braku mozliwosci pochówku przez księdza czy pastora. Z tego co mi wiadomo zielonoświątkowcy czy pastorzy innych kosciołow nie mają z tym problemów, spokojnie moga cię pochowac przy zachowaniu całego obrzadku. To tylko koscioł rzymskokatolicki jest taki msciwy.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 2

Gdyby nasz kraj był świecki

A rządzący nie skorumpowani to wtedy by nie płacili złamanego grosza w imieniu nas wszystkich na tacę Kościoła. A księża byli sądzeni tak jak każdy inny obywatel. Parę miliardów majątku plus ponad miliard rocznie z rąk państwa na rzecz kościoła. To nie mała kwota. Niestety jak nie lubię kościoła, to też nie wierzę w dobrą inwestycję naszych rządzących. Nie ważne ile pieniędzy mają. Zawsze Nas zadłużą.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jacek

''Bóg jest miłością. Bóg nas kocha." Powiedz to dzieciom na oddziale onkologicznym.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

xxx

Ty znasz dokładne dane? Są wydatki na kościoły, pisze tu o Islamie, KK, czy na Żydów. Cześć z tych pieniędzy idzie także na pomoc ludziom, nie wiem, jaka to cześć, ale idzie. Sądze, że z mojego punktu widzenia, więcej z moich podatków idzie na d*perele w stylu "Klątwa"itp, niż na kościoły. Ogólnie uważam, ze państwo powinno pobierac niskie podatki i stosować podstawowe finansowanie, ale wtedy byłby płacz, bo wiele jest organizacji, które wyciągają rekę;) Nie tylko KK
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Może dla Ciebie to oczywiste ale dla wielu nie

Często osoby co w kościele są tylko na rodzinnych uroczystościach mają pretensje że nie wybrano ich jako świadków do chrztów czy ślubów bo przecież to ważna rodzinna uroczystość
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

W systemie trójkowym 2+2=11

a w systemie dwójkowym 2+2 w ogóle nie istnieje. Fakt, że żle napisałem w poprzednim poście, bo 2+2=4 nie tylko w systemie dziesiętnym, miałem trochę co innego na myśli a palce były zbyt szybkie ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie, to wiara otwarta od zawsze.

"Kto nie jest przeciwko nam, ten jest z nami." To oczywiście nie moje słowa. Zgadnij, czyje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo dobrze, że nastał czas weryfikacji.

Niech wilki zrzucą owczą skórę i idą do lasu. Czekam bardzo długo.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

Ile straciłeś,

bo z dramatyzmu wnioskuję, że fortunę. Ktoś Cię zmuszał?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Święte słowa. Bóg jest miłością. Bóg nas kocha. Daje nam wolny wybor, to od nas zależy którą drogą pójdziemy, czy drogą zła na wieczne zatracenie, czy też ścieżką prawdy, która to też nie jest usłana różami. Często kręta i wyboista pełna upadków. Bóg daje nam samego siebie, swoją ręka pomaga nam wstawać w chwilach słabości. Jeśli szukasz Boga to wiedz, że jest tuż obok ciebie i patrzy na ciebie. Miejcie to na uwadze.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

Rozwój emocjonalny

Na komputerach to się znamy ale ścieżki poznania miłości nie jesteśmy ciekawi? Gdzie tego można się nauczyć jak nie słuchając Biblii?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Darmo dostaliście,

darmo dawajcie. Nikt nie zasłużył na swoje istnienie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Perspektywa

Ci, którzy mają życie przed soba nie widzą tego,, co dalej". Ci, którzy mają życie ,, za soba" wypatrują dalszego ciągu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wieczne potępienie

Ekskomunika ma taką konsekwencje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

Człowiek wymyślił boga.

Tak naprawdę wymyślił wielu bogów.
Żaden z bogów nie istnieje, człowiek tak.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Martw się o siebie.

Kościół sobie poradzi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1