Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

W Kościele to najlepszy jest opłatek

Mam nadzieję że wraz z odchodzeniem Kościoła w niepamięć, tradycja wyrobu opłatka pozostanie. Opłatek jest smaczny.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8

Aha...ok dobrze zycie jest ważne, Kościół powinien się zastanowić nad postępem, dlatego że nie zawsze jest tak kolorowo i jest mamusia i tatuś którzy pragną dziecka, są też np.: kobiety które zostały siła doprowadzone do poczęcia...i co jakie alternatywy daje Kościół na to ? Nie można wszystkich zwyrodnialcow wyłapać i nadal takie sytuacje się dzieją i jaką alternatywę ma Kościół? Trzeba urodzić? I całe życie nienawidzić dziecka? Pewnie można przebaczyć ale czy to będzie miłość do dziecka taka jak normalnie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

baby sobie nie może znaleźć, chłopa się boi i wstydzi

to księdzem zostaje taka miernota.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

wolny kraj

na kolanach od 966r z głową w d.watykanu. żeby tak jeszcze było to proste i możnabyło się wypisać. ja taki a taki proszę o skreślenie mnie z ...... ...... dnia ..... ...... i podpis. ale nie będą się upierać, że to chwilowy wymysł
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

i w związku z tym ...?

co was obchodzi ktoś kto nie wierzy w to co wy ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

arek

Dziękujemy Tobie - rycerzyku chrystusa - za Twoją poradę z "miłosnym" akcentem katolickim
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy można się przenieść do innej parafii? nie chcę chodzić do mojego kościoła i wstyd mi do niej należeć ale dalej chce być członkiem Kościoła , słyszałam ze u siostry jest porządny proboszcz i stara się przyciągnąć młodzież , ze wychodzi do ludzi i z nimi rozmawia nawet teraz podczas strajków.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

ale szatan to taki sam wymysł jak wasz bóg

z resztą z jednej ksiązki. tzw. dwie postacie literackie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A wiesz... To dobry pomysł. I ja też. Żegnaj trójmiasto. I żałuj...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale kto powiedział, że się wypieram Jezusa?
Ja uważam ,że trzeba być dobrym czlowiekem, szanować innych i tak też czynie, szanuje poglądy innych, ich odmienność i prawa, również osób które chodzą do kościoła ale nie zgadzam się z tym żeby były zasady których sam Kościół nie przestrzega.Żeby czegoś wymagać najpierw trzeba dac przykład a Kościół tego nie robi a nawet gorzej bo dzieją się tam takie sytuacje które są gorszace.
Zbawienie osiagne- dlatego że jestem dobrym człowiekiem a nie dlatego że Kościół mi to da.
Mnie martwi to, że Katolik który siebie tak nazywa oczywiście, nie ma zielonego pojęcia o życiu i gdyby nie wiara to by sobie nie poradził.Ja wierzę w Boga ale nie w Kościół.Modle się w domu. Nie potrzebuje przyjmować chleba z rąk nie czystych, i wydaje mi się że większość ludzi która odwróciła się od kościoła myśli podobnie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak się składa, że jestem katolikiem. Wiarę przekazali mi rodzice.

Ale mam przyjaciół wśród muzułmanów i bahaitów. I często rozmawialiśmy o wierze. Szukaliśmy tego, co mamy wspólne. Rozmawialiśmy o różnicach. Nie zzukaliśmy zwady. I to było super!
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

cywilizacja śmierci to pedofilski i zdemoralizowany do gruntu kler. Faktycznie, zbiera miernoty, takie jak większość biskupów. Nic dziwnego, że normalni ludzie chcą się z tej sieci uwolnić.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

wrzątek i gorącą smołę mamy tylko dla takich jak ty - fanatycznych katolików, fanatycznych islamistów itd. Mówi o tym Ustawa o fanatykach nr 666.1 uchwalona przez Parlament Piekieł i podpisana przez samego Lucyfera.
Dla normalnych ludzi w Piekle są rozrywki i przyjemności - bary, restauracje, kawiarnie, biblioteki, imprezownie, uczelnie wyższe, obiekty sportowe, a także bardziej "niegrzeczne" przyjemności jak domy publiczne (dla obojga płci) czy kluby, w których chętni mogą odprawiać orgie. Mamy też góry, po których można chodzić, pola golfowe, baseny, mariny jachtowe i wiele innych. Tak więc proszę nie rozpowszechniać kościelnej propagandy o Piekle - to jest karalne wg ustawy 666.1, karą jest 1000 lat w kotle ze smołą, potem można do woli korzystać z przyjemności.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zadzwoń wcześniej na plebanie i powiedz że w sprawie chrztu chcesz przyjść, jak mu się złotówki zapalą w oczach to otworzy
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

Och, akurat teraz taki artykuł?

Ktoś kontroluje tych autorów w ogóle? Codziennie jakieś bzdety, a ten artykuł, niby neutralny, niby przypadkiem zamieszczany akurat teraz, świadczy o pozornej bezstronności portalu. Żenada.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

a po co zbawienie komuś, kto w te rzeczy nie wierzy? Czy ty się martwisz tym, że po śmierci w zaświatach nie przyjmie cię Ozyrys, skoro w niego nie wierzysz? Religia to sprawa indywidualna i względna (relatywna), przejmujesz się tym, w co wierzysz. Jak ktoś nie wierzy, to po prostu się tym nie przejmuje, bo i po co?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

To może porozmawiajmy też o tobie. Ile masz kochanków i jaki jest u Ciebie cennik usług?

Skoro tak lubisz oceniać innych.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6