Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A co wam ludzie w głowach się poprzestawiało,jak trwoga to do Boga jest takie przysłowie
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

Jakie konsekwencje? Proboszcz się załamie. Tyle ludzi ma depresję, a ty dokładasz jeszcze jedną cegiełkę :(
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6

nie, trzeba mieć zasady i wypisać się

księża nie będą wycierać sobie Polakami swoich brudnych rąk
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

po to to jest, nie żeby uczyć i dbać o dobre imię, tylko żeby czerpać bogactwa

kasa, ziemia i in. doooperele

zacytuję marszałka Józefa Piłsudskiego

Religia jest dla ludzi bez rozumu.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jednym?!!!! Wymieniaj hospicja, bo większość prowadzą zakonnice lub organizacje społeczne
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

apostazja

przestać sobie zawracać głowę bajkami o pastuszkach i zacząć normalnie żyć. I tyle
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

na kij ?

Islam jest religią dominującą w Pislandzie ? episkopat polski to islamiści ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

A co właściwie daje takie odcięcie się od kościoła? Kościół ile ma dostać kasy, to i tak dostanie, czy z wiernymi, czy bez nich. I co na celu miał autor niniejszego artykułu? Wydaje mi się, że w tym wypadku portal powinien zachować bezstronność. Kto chce się wymiksować, to ma wujka Gógla. Artykuł na zasadzie: "jesteśmy bezstronni, ale jeśli ktoś nie lubi rządu, to macie tu przepis na zrobienie bomby".
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 44

To katolicy... Resztę chrześcijan zostaw w spokoju.. Tam pastor ma żonę, dzieci i chodzi do pracy..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

właśnie

będzie czysty. ja się wypisuję od kilkunastu lat. mam pecha czy jak?! będzie czystszy. będzie was tak mało, że jedna wanna wody wam wystarczy do wyczyszczenia

Szczerze, jak ktoś ma wiarę w 4 literach to najprościej olać temat, po co tracić czas i nerwy na wypisywanie się z czegoś co zasadniczo nie ma dla danej osoby żadnego znaczenia, ani wpływu na jego życie, to trochę tak jakbym ja sobie wymyślił teraz swoją własną wiarę i z założenia każdy by do niej należał i to on musiał by się do mnie zgłaszać z informacją, że on się wypisuje, brzmi głupio, ale tak to wygląda. Póki co "oficjalnie" nie mamy podatku kościelnego wiec nie ma problemu.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Najpierw obrażają, krzyczą wyzywają od lewaków a potem się dziwią, że człowiek nie chce już dać się poniewierać i chce się

Wypisać. Slabo coś ta instytucja dba o członków, jak na 2 tys lat istnienia. Wiele to oni się nie nauczyli
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

Przecież nie ma przymusu dawania na tacę
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kiedy artykuł: jak wypisać się z durnego społeczeństwa?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Żeby KK nie mógł sobie gęby wycierać, ze 95% Polaków to członkowie kościoła i w związku z tym można pobierać odpowiednio duże dotacje i wciskać się namolnie do świeckich przestrzeni.
popieram tę opinię 42 nie zgadzam się z tą opinią 6