Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To zawsze była moja kwestia. Nie ma dowodów na istnienie, ale oni są dowodem na nieistnienie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie wiem jaki poziom ma GW bo nie czytam jej ale tu zaglądam przez pomyłkę... Taka prawda.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

przeżyją

wprowadzą uświęcony kanibalizm
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

oczywiście. nikt się nie obraża. żaden(a) boska istota z miliona tylko akurat ten tego ;)

tak samo obrażają się tylko wierni ten temu. mają monopol na obrażanie innych i monopol na bycie obrażanym i mają na to w ?polskim? prawie paragraf
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

"ta instytucja dużo złego wyrządziła w tym kraju" masz rację, ale za komuny, co prawda z pobudek utrzymania rynku zbytu na wiarę /za sponsoring swego olbrzymiego majątku ;) / przyczyniła się do upadku tejże komuny. Kościół był oparciem i schronieniem dla opozycji. Po prostu dla własnej korzyści pomógł wyzwolić się spod okupacji radzieckiej.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

a kto wysłał swojego jedynego syna na pewną śmierć ?

dobry, jedyny i miłościwy ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

a co mnie jakiś tam Darski, albo ktokolwiek inny

piszemy o nas, nas którzy chcą wyjść na zawsze z KK. nas. o nas ale o każdym z osobna. jesteśmy jednostkami. każdy inny. nie porównujemy się do nikogo, ale mamy jeden cel - wyjść - zostać skreślonym z list osób ochrzczonych
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ironia podświadomości.

Jeżeli złożysz wniosek o apostazję to znaczy, że Twoje wnętrze dalej jest we władzy Kościoła. Twoja podświadomość potrzebuje zgody zwierzchników na zwolnienie... Apostazja miałaby sens gdyby np. płaciło się podatek na Kościół a tak jest tylko skamleniem Grzesznika o litość....
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

no tak

ale jak Pan Darski zachorowal na bialaczke to plakal i odwolywal sie do milosierdzia i milosci blizniego
to tak dla przypomnienia dla zapominalskich
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 6

'A co właściwie daje takie odcięcie się od kościoła?'

Komfort psychiczny.
Między innymi ;)
popieram tę opinię 53 nie zgadzam się z tą opinią 10

Zoo przynajmniej dobrze traktuje swoich podopiecznych.

Czego o kościele powiedzieć nie można.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja mogę wejść do nieba nawet jako ostatni i zamknąć za sobą drzwi. Ale, ale. A w jakim piekle chciałbyś wylądować? W kapitalistycznym, czy komunistycznym?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Konkordat między Stolicą Apostolską i Rzecząpospolitą Polską umowa międzynarodowa zawarta 28 lipca 1993 w siedzibie Rady Ministrów przez arcybiskupa Józefa Kowalczyka, ówczesnego nuncjusza apostolskiego w Polsce, i Krzysztofa Skubiszewskiego, ówczesnego ministra spraw zagranicznych Rzeczypospolitej Polskiej w rządzie Hanny Suchockiej.

A Kwaśniewski wyjścia nie miał.

Dopiero od 5 lat prezydent potrafi nie podpisać czegoś, co niby jest formalnością.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bo? Pochowałem oboje rodziców bez sypania forsą i katabasa na pogrzebie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

I kółko się zamyka.

Sprawę mógłby w moment rozwiązać Watykan, ale im to jest nie na rękę, więc tak się będzie ciągnąć.

Aż zmęczeni całym tym stanem ludzie przestaną chrzcić dzieci, wypiszą się z kościoła i skończy się jak w Czechach.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

poczytaj o 'jasnej' górze

tam była światynia Słowianska. u turbosłowian znajdziecie więcej
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

"A co właściwie daje takie odcięcie się od kościoła? Kościół ile ma dostać kasy, to i tak dostanie, czy z wiernymi, czy bez nich."

No właśnie nie. Jakie argumenty miałby KK w negocjacjach z władzą, gdyby za kościołem nie stały liczby wiernych? Przecież dotacje dla kościoła to jest zwykła transakcja biznesowa.
Jak prowadzisz jakieś media i masz duża liczbę czytelników/oglądających to masz zupełnie inną pozycję przetargową w rozmowach z reklamodawcami niż jak pies z kulawą nogą się nie interesuje twoją działalnością, tutaj to działa na takiej samej zasadzie.
popieram tę opinię 47 nie zgadzam się z tą opinią 3

Niestety to prawda. Kiedy kościół przestał kolędować po świecie i osiadł w Stolicy Apostolskiej, zatracił swe pierwotne idee czynienia dobra i umiłowania drugiego człowieka i zajął się pomnażaniem majątku m.in. przez rozszerzanie swych wpływów. Chrystianizował ogniem i mieczem. Stworzył samofinansujące się parafie na zasadzie: dopóty dach przecieka, dopóki wierni nie zrzucą się na jego naprawę. Księża wiedzieli, że są bezkarni, bo każda ręka trzymająca tacę jest na wagę złota. Przez swą pychę, arogancję i rozpustę pracownicy tej finansowej instytucji przestali być ostrożni i na światło dzienne zaczęły wypływać ich niecne uczynki. Rzym w swej zarozumiałości nie zauważył, że dywan jest już za kusy i nie da się pod niego więcej zamieść. Zaczął działać gdy pali mu się pod stopami. Może prawdziwi wyznawcy dobra i miłości znów zejdą do podziemi, by na nowo wskrzesić Chrystusową wiarę, która jak przyznacie jest obiektywnie dobra - nie czyń drugiemu, co tobie nie miłe.
Możecie wierzyć w Boga lub nie, ale jeżeli będziecie dobrzy, to świat będzie lepszy.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 2