Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

w Birmingham chodziłem do takiego pubu, był w byłym kościele anglikańskim

a w Leipzig jest katolicki na wynajem za mniej niż 800 ojro. nic nadzwyczajnego, murowana stodoła nic więcej.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

to nie prawda

człowiek nowoczesny to człowiek uduchowiony i oświecony, inteligentny i posiadający dużą wiedzę w róznych dziedzinach, a przede wszystkim myślący samodzielnie. Nie potrzeba mu do szczęścia wyznawanie jakiejś wiary która nakazuje i zakazuje wiele rzeczy a do tego od samego poczatku urodzenia poniża, naznaczając grzechem. Co takie nowo narodzone dziecko jest winne że od razu ma przypisane zło? to totalna abstrakcja. Tak samo jak klepanie się w pierś i na kolanach powtarzanie jak mantre że to wszystko moja wina. Ale jak to moja? Z acznijcie ludzie myśleć, bo te wszystkie słowa modlitw to sterowanie psychotroniczne mózgu, nastawione na trzymanie człowieka nisko i krótko na smyczy. Można o tym długo pisać ale fakt jest taki że wystarczy przestrzegać podstawowej zasady w życiu - nie rób drugiemu co tobie nie miłe. Zyj i daj żyć innym, szanuj przyrodę, kochaj zwierzęta, ucz się, pracuj i żyj jak dobry człowiek. Cała reszta jest niepotrzebna.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

a

..ty nie..???? co ksiądz przekonał..;))) na kolankach..;')))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Krótko

Do wszystkich osób kłócących się : wygooglujcie sobie jaka jest geneza Bożego Narodzenia i dlaczego to Święto wprowadzono właśnie 25 grudnia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nieźle ci mózg czarni wyprali.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

A ja miałem celujący z Religii :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Indoktrynacja czarnej mafii w twoim przypadku zadziałała. Ja np. nie chcę być członkiem instytucji, która kryje pedofilów w swoich szeregach np. pedofila Gulbinowicza.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

wypisz wymaluj faszystowscy "obrońcy wiary" bijący kobiety. Bandyta Franco ich wzorem, a nie Jezus.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

dla takich jak on nie Jezus jest ważny, ale Franco, Mussolini czy Hitler. Religia to tylko przykrywka dla szerzenia faszystowskich poglądów w grupie "obrońców wiary". Oczywiście będą się wypierać faszyzmu, bo to urodzeni kłamcy, łgarstwo wyssali z mlekiem matki.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kim jest dla Ciebie lewak, znowu nie odrobione lekcje?Nie uczą Was w tych kościołach tolerancji? Umiłowania dla bliźniego, bez znaczenia jakiej jest orientacji, narodowości.Czego Was uczą w tych kościołach? Ahh...ja bym się wstydziła w 21 wieku napisać taki komentarz.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Powiem, tak cyt z Ew. Św. Mateusza
"Każdego więc, kto mnie wyzna przed ludźmi, i ja wyznam przed moim Ojcem, który jest w niebie. A tego, kto się mnie wyprze przed ludźmi, i ja się wyprę przed moim Ojcem, który jest w niebie."
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 11

To twój

problem ,że sie tak obżerasz,że aż musisz brać tabletki. A co z tym ma wspólnego Jezus,ze go przwołujesz do swego pbżarstwa. Obżarstwo to jeden z grzechó głownych.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czyli wyraźne

podszywanie się pod religie i to katolicką. Hipokryzja do kwadratu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Tak

wyraźnie tą sympatię widać u tych demonstrujących w ich hasłach i wulgaryzmach. To chyba nowa mowa miłości w ich wydaniu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Raczej

wianek na głowie !.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1