Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

kobieto najpierw sie wyedukuj; a pozniej glupoty pisz

Żeby kulturalnie rozmawiać to trza znac temat a nie z kapelusza farmazony....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

skopiowane z wiki. na końcu jest wysokie czesne

W 1894 roku jako jeden z najlepszych uczniów szkoły cerkiewnej uzyskał stypendium w kwocie 5 rubli w seminarium duchownym w stolicy Gruzji, Tyflisie. Wysyłał część pieniędzy matce, zrywając natomiast zupełnie z ojcem mającym problemy z prawem (zginął w pijackiej bójce). Stalin nie lubił seminarium. Jak twierdził, panowały w nim jezuickie metody nauczania, opierające się na ingerencji w prywatne życie uczniów. W trakcie studiów zainteresował go marksizm. W 1898 roku jego nazwisko znalazło się na liście najbardziej niesfornych seminarzystów. Przy wpisach znalazły się informacje Wychowanek J. Dżugaszwili czyta zakazane książki. J. Dżugaszwili wydał nielegalną gazetkę. W 1899 roku został wydalony z uczelni. Jak sam później twierdził, wyrzucono go za promocję marksizmu. W rzeczywistości celowo nie udał się na jeden z egzaminów, co poskutkowało automatycznym wykreśleniem go z listy studentów albo sam zrezygnował z powodu podwyższenia czesnego, którego nie był w stanie bądź po prostu nie chciał płacić
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Księża nie ślubują ubóstwa tylko zakonnicy poczytać potem pisać
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

co zabelkot nieszanujacej katolikow

Haha nie znasz sie na KK to nie wypowiadaj; jadem jedziesz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zrozum, że to religia katolicka podszyła się i zabrała okres przesilenia zimowego innym bogom. Naprawdę czasem warto coś poczytać, poszerzyć wiedzę. Pozdrawiam!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

czleku wyedukuj sie

Apostazja to ekskomunika czyli żeby otrzymać rozgrzeszenie to trzeba isc do kapłana Misjonarza Milosierdzia; jest ich mniej niż zwykłych kapłanów. Jasna Góra ma; w Wawie z Wody życia itd.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mitra. Proszę bardzo :).

Ciekawy jestem kto utrzyma te pałacyki za parę lat do Mnie ksiądz przyjechał mercedesem za 200.000 pogoniłem h... spłacam kredyt mam żonę córkę a On podobno ślubował ubustwo
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 8

bystre te dzieci.

eutanazja musi być zgodna z prawem. musi być przeprowadzona przez personel medyczny. w Pisslandzie nie ma opcji. Za dużo (postac literacka Kornela Makuszyńskiego )
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Matka "myślę, że cierpienie biednych ludzi bardzo pomaga światu Teresa z Kalkuty wg mnie nie jest wzorem do naśladowania. Jej zachowania kłócą się z moją moralnością. Poczytaj trochę o jej "grzechach" i sam odpowiedź sobie na pytanie czy ona naprawdę jest wg Ciebie wzorem do naśladowania.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

nic tylko ukleknac przed bogiem ola i oddac hold

Haha hipokryzja
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

o ta co dzieci w szacunku chce wychowac do katolikow

Hipokrytka
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

no po wypowiedzi pachnie i szacunek i dobro

Hipokryta
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

a to, że się odwoływał, to racja. przeczytałem.

ale nie bredził, że chce być akurat z waszym bogiem, tylko żebyście nie pluli z waszą 'miłością' bo się sku.... należało i zachorował ! niech teraz cierpi !! masz gn... za swoje (swoją drogą lepiej mieć za swoje, niż za cudze) O to tylko w tym chodzi. Żebyście niedop....li niewierzącym za krzywdy, losowe wypadki które się zdażają. bo zdażyć mogą się każdemu. wam też. i to nie jest niczyja ani wina ani zasługa a tymbardziej nikt wymyślony za tym nie stoi. ani żadne bóstwo egipskie ani Cypisek.

Tak jak gdańszczanie wygnali Krzyżaków i zburzyli zamek

Tak teraz wygnamy Kościół z Polski. Cegiełka po cegiełce.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 19

POwiem więcej

nie tylko kradzież kamienic. Może jeszcze korupcji urzędniczej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie

Ale jak 4-letniej dziewczynce pokazujesz takie rzeczy na obrazkach to zahacza o pedofilie lub child abuse. Porozmawiaj z osobami ktore mialy takie doswiadczenia w dziecinstwie i jak to wplynelo na ich zycie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5