Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja co prawda nie dokonałam jeszcze aktu apostazji, ale odcięłam się całkowicie od kościoła. Mam ślub cywilny i nieochrzczone dzieci i gardzę ludźmi, którzy nie wierzą, ale chrzczą dzieci, bo tradycja.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 7

za leżenie krzyżem ? czy za snikersa ze śmietaną ?

nie wnikam. nie drążę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

spoko predzej eutanazje dzieci dokonaja na tobie

Niż to się stanie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Pamiętaj jak mój dorosły kolega( miał wtedy ,25 lat) poszedł dokonać aktu apostazji. Wziął świadka, poszedł na plebanię, a ksiądz kazał mu przyjść z mamą!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

analfabeci na pisaku spisali kijkiem, potem po 300 latach ktoś cwany ten piasek wsypał do wiadra i wywiózł do Rzymu, tam to zaczęli spisywać. raz, że z piasku ciężko odtworzyć to co kijkiem napisane, dwa, Jezusopodobni mówili w aramejskim a zdrajcy wiary Imperium Rzymskiego spisywali w łacinie. tadam!!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

W Polsce kościół prowadzi ponad 1/3 hospicjów

I sam otwierał pierwsze w latach 70.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

mój wujek też był w niebie

był majorem lotnictwa. mój kuzyn miał ojca w niebie. jak 2 tys. lat temu człowiek nie latał, to możnabyło wciskać taki kit, że ma się starego w chmurach. teraz żadna religia nie ma prawa bytu jeśli wyskoczy z matką na Marsie, albo na dnie oceanu.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

bardzo dobrze ujęte : 1000 lat tradycji a nie Biblii. Żydzi maja podobnie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie pojmuję, po co dokonywać jakiegoś aktu apostazji, jakby to miało jakiekolwiek znaczenie.

Skoro nie wierzysz, to nie wierzysz, a fakt, że jesteś ochrzczony już nie ma dla ciebie znaczenia. Nie ma takiej siły sprawczej, aby zmusić ciebie do wiary w Bogu, więc nie wierzysz, koniec kropka. Akty apostazji są zbędną manifestacją i marnowaniem własnego czasu.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

czyli jak dziewczynka zobaczy, że w książce jest to co ma w majtkach, to jest to

pranie mózgu ?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co do wody, to zgoda.
A podasz system liczbowy, w którym
2+2 jest różne od 4?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

a nie była to Hera ? albo Hella, córka Lokiego z mitologiii nordyckiej ?

a może to wasz (wasz bo z waszej Bibli ) inne wcielenie jak mu tam, szatana ? jaką macie pewność ? jaką macie pewność, że bóg to bóg a nie szatan. a może dobry to bóg a zły to szatan, ale nadal jedna osoba
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nosił wilk razy kilka ponieśli i wilka

Nic się nie dzieje przypadkowo, sukienkowi z wiary zrobili biznes i prywatne a z zagubionych owieczek stado baranow
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

Kościół trzyma się swoich zasad już od tysiącleci.

Właśnie to Ciebie boli. Przykazania nie zabijaj, nie cudzołóż są najczęściej łamane w tych czasach.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Po co kościół?

Kościół to nie tylko świątynia, to nie tylko kler, to my wszyscy. Dobrze piszesz, musimy się wszyscy oczyścić, ty też. taka jest istota żywego kościoła że jest święty świętością swoich sakramentów, które ustanowił sam jezus chrystus. natomiast ludzie są grzeszni, upadają, podnoszą się i znów upadają. Ale nie sztuka upadać, sztuka podnosić się i oczyszczać.
Po co chodzę do kościoła skoro grzeszę? Właśnie dlatego że grzeszę. Ja tam znajduję moc, która mnie podnosi i mogę iść dalej, mocniejszy, coraz mocniejszy.
Nie wyobrażam sobie mojego życia bez kościoła.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

ojojoj koniec swiata

dla tych co wierzą to zapewne, ale jak ktoś nie wierzy to mu to jest bez znaczenia a wierz mi świat się od tego nie skończy, no może wasz..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1