Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lewactwo

Jeszcze zatesknicie za Kosciolem. W jednym ze stanow USA wlasnie przeglosowano edukacje seksualna w przeszkolach, wspolautorem jest lgdp. Za komuny na stronie nr 2 w ksiazkach dla dzieci byl lenin, a w 2021 bedzie 50 plci i wagina. Pranie mozgu zaczyna sie od przedszkola bo taki maluch uwierzy bezkrytycznie we wszystko.
8-letnie dzieci przechodza tu operacje zmiany plci i ich rodzice wydaja sie byc dumni z tego. Psycholodzy i psychiatrzy moga zacierac rece. Tyle w temacie.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 22

Żałosne

Gdansk i tak juz jest POd patronem szatana. Większość ludzi jest zaslepiona i zmanipulowane przez obce media i ich ludzi
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 10

Wystarczy ,

że wymienisz jednego. Czekam!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Istotnie

Boże Narodzenie to Słowiańska tradycja tyle tylko ,że od momentu przyjęcia chrtu przez Słowian.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dokładnie, kto Wam daje prawo takiej wyższości nad innymi?Bóg?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Najprawdopodobniej

bez post usiąda do stołu i będą udawać ,że świętują!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tobie

szkoła w ortografii nie pomogła , więc chyba nic ci nie "pomorze".
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak życie dowala, a dowala każdemu czy wierzy czy nie, to wiesz co się robi?
Bierze w garść i radzi sobie z problemami, to od nas samych wszystko zależy.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

To

Twoja decyzja i Twój problem. Czym się tu chwalić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja się przejmuje tym że krzywdzicie ludzi, w białych rękawiczkach i tego nie widzicie.A kto powiedział że nie wieżę jak wieżę tylko nie chodzę do kościoła bo obecnie Kościół się pogubił.W kościele nie ma rozmowy, są tylko zasady których sam wielce Kościół nie przestrzega.Jeszcze raz
Zbawienie otrzyma każdy człowiek który w to wierzy, który jest dobry, i akceptuję innych. Wam tam w tych kościołach księża powinni to powtarzać w kółko ale zamiast akceptacji i miłości są poruszane tematy jak to wszyscy poza kościołem są źli...żenada.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na wątrobę jest dobry olej lub ziarenka z ostropestu, polecam :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mam dać forsę pedofilowi czy ukrytemu homo by pochlapał trumnę bliskich kranówką?! Zapłać mi połowę tego i podjadę na 5 min...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

jestem anarchistą

serce mam po lewej stronie, ale wątrobę po prawej.
Księże dobrodzieju, prosiemy jeszcze coś na wątrobę. Się by przydało.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

W samo sedno! U bram kościołów stoją obecnie faszysci hailujacy na meczach i karani z wielu paragrafów. Kk sprzedawał Polskę dla swej wygody od 1000 lat! Najazdy cesarzy niemieckich, krzyżacy, walka z nauczaniem, wsparcie carycy w rozbiorach, targowicy, zmowa z Duce i Adolfem... A teraz neofaszyści i opisiali, przywracający komunizm kryją siedziby belzebuba... Co za farsa i szok mentalny ilu PiS wyprodukował tępych manekinów
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Heńka ktoś wsypał

Komunikat Nuncjatury Apostolskiej w sprawie księdza kardynała Henryka Gulbinowicza jest dla nas, jako Kościoła wrocławskiego, o tyle bolesny, że pokazuje, iż w przeszłości pewne osoby zostały poważnie skrzywdzone przez duchownego, który przewodził naszej diecezji. Tym ludziom należy się słowo: 'przepraszam' i im ten wyrok się należał. Wyrażamy szacunek wobec nich i deklarujemy gotowość wsparcia i pomocy - czytamy w komunikacie ks. Rafała Kowalskiego, rzecznika archidiecezji wrocławskiej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zbliżamy się do końca czasów..

Maryja mama Jezusa obecnie objawia się w kilku miejscach na świecie i mówi, że nadszedł czas by wszyscy wypowiedzieli się w która stronę idą -im bliżej końca czasów to następuje polaryzacja wartości. Jest to tez czas oczyszczenia Kościoła z niewiernych kapłanów oraz ludu... o to jeden z ciekawych przekazów z Trevignano Romano, z 10 października 2020 r
Moje dzieci, dziękuję, że odpowiedzieliście na wezwanie w waszych sercach. Drogie dzieci, znowu schodzę na dół, aby dotknąć tej ziemi pełnej grzechu, aby wam pomóc, prosić was i błagać, abyście pomogli mi ocalić zagubione dusze moich dzieci. Zło chwyta moje dzieci jak nigdy dotąd, w tej chwili diabeł jest bardziej dziki niż kiedykolwiek, ponieważ wie, że jego dni są policzone. Twoja miłość musi być całkowita. Zobaczysz ludzi oszalałych, zobaczysz nieoczekiwane reakcje, przeklinając Boga bez powodu i wszystko to jest owocem diabła, ale musisz kochać, wybaczać i ofiarować cały swój dyskomfort, aby Jezus mógł go przekształcić w Dzięki. Dzieci, Bóg ludzkości, został zastąpiony technologią. Bądźcie zawsze gotowi na nadejście Oświecenia. Dzieci, wasze modlitwy łagodzą przyszłe wydarzenia, módlcie się, módlcie się, módlcie się, nie myślcie dalej o małych sprawach, ale spędzajcie więcej czasu na modlitwie niż na mówieniu. Módlcie się za Amerykę. Dzieci, wszystko jest gotowe do wojny, módlcie się, módlcie się, módlcie się! Teraz błogosławię was w imię Ojca, Syna i Ducha Świętego. Amen.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 16

A czym ta kobieta zawiniła że jako dziewica została zgwałcona? I co tak bez męża ma teraz wychowywać nieslobne dziecko? To co teraz Kościół na to?
To ja odpowiem: Koscol nie ma zielonego pojęcia o tym co się dzieje w świecie...i nie ma żadnych alternatyw na takie zdarzenia, dlatego że jedno prawo kościelne wypiera drugie i przykre jest to że ludzie tego nie widzą.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

czekam aż w kościołach będą knajpy
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 13

To nie jest ocena tylko fakty.I w przeciwieństwie do Ciebie nie mam klapek na oczach.Kościół wprowadził swoje zasady i powinien się ich trzymać, a fakty są inne i dobrze o tym wiesz.W kościele ten może być tamten nie może a kiedyś był otwarty dla każdego.Wymagasz to sam zacznij od siebie.Mowisz o świętościch to dlaczego nie jesteś święty? Dlaczego w kościele jest tyle patologicznych sytuacji?Przecież wymagają od wiernych a sami co?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1