Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ci, którzy pitolą o "lewakach" to zwykli polscy faszyści i neonaziści, a nie żadni katolicy. To są po prostu odpady społeczne. Te wszystkie bojówki kibolskich "rycerzyków" bijących kobiety to polscy hitlerowcy po prostu. Z takich Hitler zbudował SA, potem SS
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

kto wierzy w gusła, temu dooopa uschła

teraz przysłowia
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

to jest sydnrom Sztokholmski

albo po naszemu - sydrom bitej żony
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wystarczy nie chodzić do Kościoła i tyle.....

Tylko za co księża przeżyją?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

nie odróżnisz świni od słonia a tym bardziej człowieka

a teraz napisz nam, co pamiętasz zanim się urodziłeś
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po co. Szkoda tracić czas.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

ja czasami wejdę popatrzeć

bo mogę. bo za mnie w ramach konkordatu dostają kasę. płacę - wchodzę
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jesteś chodzącym przykładem jak religia ryje beret. Wyobraź sobie, że wiele przymiotów głoszonych przez KK jest uniwersalnych i kościół ani ich nie wymyślił, ani nie ma monopolu na nie. Można być przyzwoitym, uczciwym i dobrym człowiekiem oraz wychować tak dzieci i bez wiary w boga, tylko to trzeba myśleć samodzielnie a nie być niewolnikiem umysłowym kleru.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

O tym czy ktoś jest chrześcijaninem decyduje chrzest

Wszelkie inne i " dalsze zabiegi" nie mają sensu , Jeżeli rodzice powierzają swoje dziecko Panu Bogu przez sakrament chrztu staje ono w pełnym blasku człowieczeństwa .
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

kiedys jak mieszkałem u babci. dom z ogrodem i solidnym płotem

dzwoni. patrzę - ciemno. a, że nie mam pojęcia kiedy łażą po kasiorę i na ploty, wyszedłem. jo kurde, stoi i się cieszy. mówię - moment i puszczam psy. zaszczekały. latały przy płocie jeszcze z dobre pół godziny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1