Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

On potrzebował pomocy zanim odwalił ten numer

Nie był kolejnym chorym, cierpiącym parafianiniem.
To był ministrant na którego w swoim czasie zawsze można było liczyć. Absolutnie zawsze.
A zaczął odchodzić od zmysłów zanim popełnił przestępstwo.
Nie trybię wiary i nie czuję takiej potrzeby. Życzyć możesz mi co najwyżej zdrowia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

W ktorym kosciele widziales wiecej mlodych niz starszych? Ja chodze do kosciolow na Zabiance i mlodych na mszy moge policzyc na palcach jednej reki a czasem w ogole ich nie widuje. Nawet ludzi w moim wieku 40+, niewielu przychodzi. Jak na dloni widac lekcewazace podejscie biskupow do scigania oprychow wsrod ksiezy i efekty finansowego cwaniactwa.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Człowiek bez boga, nie ma moralności? Nie pomaga? Nie współczuje?

Niezły macie obraz niewierzących, jak w sekcie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

strata dla KK jest ogromna

jeśli się każdy chcący wypisze, to za takiego nie dostaną kasy. jak nie wiadomo o co chodzi to akurat tu zawsze wiadomo
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Święte dzieci, które nienawidzą swoim "lewackich" rodziców

Co to za stek bzdur, oczywiście najwięcej hejtu i pogardy mają chrześcijanie...ludzie o zrównoważonych poglądach czy to religijnych czy życiowych nie mają w sobie tyle jadu
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

KK

Kościół jest trucizną dla umysłu!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 10

komunista z kibucu

umarł za wszystkich. wszystko dla wszystkich - czyli niczyje
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zeus, Ra, Odyn, Swaróg, Hahgwehdiyu, Tonatiuh, Brahma

oni też dali
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

ale Allah to po arabsku bóg

gdybyś przeczytał Torę, Nowy Testament i Koran wiedziałbyś, że to trylogia o jednym bogu
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

To zauważ Ola że człowiek zawsze był i będzie grzeszny tak samo na 10tys. księży w polsce znajdzie się

10 pedofili, 100 narkomanów i 1000 pijaków. Tak zawsze jest. Wskaż mi w jakim zawodzie tak nie jest? O jednym rodzynku trąbią media w całej Polsce. A wiesz ile hospicjów prowadzi w Polsce kościół? Ile ośrodkó dla niepełnosprawnych. Ile pomaga bezdomnym? Akurat ten temat nie jest modny w mediach. Ciężko jest mi uwierzyć że się modlisz w domu. A więc w czym Ci przeszkadza ksiądz podczas modlitwy w kościele? Jezus też rozmawiał i zadawał się z grzesznikami. Ciężko na ziemi znaleźć świętego.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wnioskując po wszystkim złym co dzieje się na całym świecie w ostatnich czasach

nie można się dziwić, że rośnie zainteresowanie apostazją.
To czas końca. Kumulacja wszystkiego co pozbawione zasad moralnych.
Dla wielu wiara to zabobony, moralność to dziwactwo i nieżyciowość.
Liczą się tylko mamona, nowoczesność. Wiara i wartości "duchowe" to przeżytek, zacofanie.
Nie ma dziś miejsca na współczucie, miłość, pomaganie...
W modzie jest wyśmiewać i wypierać gusła i zabobony.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 16

niech się wypisują

ważniejsza jakość a nie ilość
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 7

Za to wierzących Bozia stworzyła w jeden dzień i do dzisiaj boryka się z niedoróbkami

po tak spiesznej produkcji.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

A po co się wypisywać

Ja bym się nie wypisywał, kto czuje potrzebę nich chodzi nawet, ale na tacę nie rzucać. Pełne kościoły i pusta taca da komu trzeba do myślenia.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1