Jak zrobić kleik ryżowy do butelki?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Mam pytanie czy któraś z Was przygotowywała kleik ryżowy dla dzieciątka karmionego butelką? Mam smoczek o średnim przepływie a mała ma zlecony kleik na kilka dni, bo ma biegunkę.

Zrobiłam pierwszą porcję na 120ml mleka modyfikowanego (1 łyżeczkę kleiku).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak zrobić kleik ryżowy do butelki?

Nie wiem, co to "średni przepływ" w smoczkach, mam za to specjalne smoczki Avent do papek. Tam przez największy możliwy przepływ mój synek (od 7. miesiąca życia) ciągnie kaszki i kleiki przygotowywane właśnie w takiej proporcji jak podajesz - jedna miarka kleiku na cztery miarki mleka.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja robie 1 do 3 ,smoczek 3
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

polecam smoczek Avent trójprzepływowy, na 210-230ml mleka daję jedną łyżeczkę kleiku ryżowego
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

tylko i wyłącznie 3 przepływowy aventa. koleżanka miała taki zwykły z "krzyżykiem" zamiast zwykłej dziurki i jej się sprawdziło. jednak osobiście polecam aventa
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

my mamy butelki MAM:) są extra;) smoczek 2 to średni przepływ. Kupię w takim razie "3" lub do papek:)

nalej ciepłą wodę, taką 50 st.C i nasyp tak na próbe tego kleiku i zobacz jaka gęstość. Trzeba proporcje samemu popróbować

Ja podaję swojemu synkowi kleik w butelce, tyle że zmieszany z moim mlekiem. Staram się, aby nie był za gęsty i synuś spokojnie daje radę wypić go przez smoczek "1" Aventa

proponuje powoli do wody dodawać kleik i mieszac --> sama zobaczysz czy już wystarczy kleiku :)

tylko pamiętaj, że kleik ryżowy na mleku modyfikowanym gęstnieje ;) a na mleku naturalnym(ściągniętym) robi się rzadszy :)

Dzięki:) póki co daję na 120ml wody 1 miarke kleiuki i 3 miarki mleka (normalnie dawałabym 4 miarki mleka bez kleiku) mam nadzieję, że tak jest ok:) Jest znaczna poprawa;) wodniste kupki ustały:) Jeszcze dziś będę dawać kleik do każdego posiłku, a od jutra zostawię tylko na noc.

Mnie uczono, żeby nie rozwadniać mleka. Zawsze dawać tyle mleka i wody, ile jest w tabelce na opakowaniu, a kleik dosypywać ekstra.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzięki:) w sumie lekarz też tak wspominał, ale wydawało mi się, że będzie "za gęste" i zbyt kaloryczne. Ale w ten sposób mniej mleczka dostaje:( racja! Dzieki:)

też nigdy nie dawałam mniejszej ilości mleka :) normalna ilość mleka w stosunku do ilości wody + kleik
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Apropos tabelki na opakowaniu:( sugerowałam się wytycznymi dla dziecka 2-4 miesięcy 4-5 posiłków po 180ml wody i co.... :( przeze mnie mała miała biegunke z przekarmienia:( jak lekarz usłyszał ile mleka je w 3 miesiącu to się za głowę złapał. Zalecił po 130ml, tak samo jak normy zywieniowe. Szkoda, ze 1,5 tygodnia temu nie wiedziałam tego:( gdy zwiększyłam jej ilośc melczka, bo chciała więcej.... na szczęście od wczoraj idą normalne porcje i poprawa jest zaskakująca. Dlatego nigdy więcej nie zaufam tabelce na puszce. Tylko i wyłącznie informacji dot. 1 miarka na 30ml wody:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pewnie, że tak. W końcu każde dziecko jest inne, niemożliwe, żeby wszystkie dzieci w tym samym wieku potrzebowały tyle samo mleka.
Też chodziło mi o liczbę miarek na określoną ilość wody :)

Nie miałam doświadczenia z dziećmi i wydawało mi się, że jak mała chce jeszcze mleczka jak skończy swoja porcję to powinna dostac więcej:( i tak podawałam za dużo a ona biedna "odbiła" i piła dalej:( chciałam dobrze, ale "przedobrzyłam". Na szczęście trwało to krótko i nie utyła zbytnio, bo nie nadążała tego strawić stąd biegunka;( Teraz jak chce więcej to międzyposiłkami pije herbatkę:) tak aby max. w ciągu dnia wypić tyle ile 1 porcja mleka czyli 130ml.

My podajemy mleko pre, które dziecko może pic bez ograniczeń. W 3 miesiącu 6x 120ml. Przy 1 trzeba uważać, zeby nie podać za dużo.

Inne tematy z forum

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...

jak oszczedzacie ? (27 odpowiedzi)

witam dziewczyny napiszcie plis jak oszczędzacie, jakie formy, jakieś rygory, albo na czymś...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (39 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...