Jestem młoda

mieszczę się w granicy wieku 18-32
iiiiiii...
swoje komórki jajowe spożytkuję jedynie w małżeństwie.

irytuje mnie i oburza ta reklama powyżej.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 13

Re: Jestem młoda

Zarzuciłeś mi faryzeizm. Tym samym zarzuciłeś mi dwulicowość, obłudę, fałszywą pobożność. Nie sadzę aby ktoś inteligentny jak Ty zrobił to przez przypadek a więc celowo rzuciłeś we mnie obelgą.
Pomimo tego, że Pismo Sw. wspomina także dobrego faryzeusza (albo kilku), powiedzieć komuś- jesteś faryzeuszem, w dzisiejszym świecie jest obrazliwe.
POzdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

@anna1964, w zasadzie Wdr już Tobie odpowiedział za mnie, ale w kontekście faryzeuszowskich wypowiedzi, to miałem na myśli, co zresztą napisałem, Twoje bicie się w piersi, jaka to jesteś słaba i grzeszna, a jednak grzeszysz, boś słaba i grzeszna ale przepraszasz aby i tak grzeszyć, boś słaba i grzeszna ale obiecujesz poprawę...choć słabaś i grzeszna...

Hipokryzja, fałsz i faryzeuszowskie bicie się w piersi...aby za chwilę znowu pogrzeszyć, a następnie znowu bić się piersi.

Ja? Ja jestem grzeszny, zepsuty i ulegam pokusom, choć z tym walczę jak każdy - wierzący czy niewierzący, ale nie piszę o tym w każdym komentarzu.

p.s. to się nie staraj pracować nad sobą, a pracuj^^ Dobrym chęciami to jest piekło wybrukowane^^
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

@anna1964 Będę wdzięczna jak wskażesz mi w którym miejscu kipię agresją.

włączyłaś się po komentarzu crossa o randall , więc jak jeszcze raz to przeczytasz to dostrzeżesz że nie do ciebie jest odniesienie do agresji.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Będę wdzięczna jak wskażesz mi w którym miejscu kipię agresją.
Nie jestem ideałem. Robię sporo rzeczy, których robić nie powinnam. Ale staram się... Faryzeuszowskie by było gdybym myślała: ale ja jestem super, SUPER, nie jak ten Halewicz, Pan X, i sąsiadka Z.....
A ja nad sobą staram sie pracować.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Cóż, na podstawie wypowiedzi można wnioskować, że ktoś jest hipokrytą. Z jednej strony peroruje o zasadach wiary katolickiej, gani i poucza, z drugiej kipi agresją do każdego, kto śmie mieć odmienne zdanie...co jest biegunowo odległe od nauk Chrystusa. Ergo, to hipokryzja.
A "walka ze słabościami", o której co chwile wspominasz, to takie bezpieczne usprawiedliwienie:) Trochę to faryzeuszowskie^^
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie narzekam na brak miłości do blizniego (brak pokory) ale to nie moja zasługa. Spotykam w życiu dobrych ludzi, więc łatwo ich kochać.
Belki w swoich oczach CZUJĘ wyraznie.
Być może Cross ma rację ale TY tego nie wiesz ani ON. Nie jest wszechwiedzący i nie ma podstaw ani wiedzy aby oceniać kto jest hipokrytą a kto grzeszy i jednocześnie walczy ze swoimi słabosciami.
pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Cross ma racje. Większość katolików, to niestety hipokryci, machający sztandarami moralności i praw wiary, a w gruncie rzeczy będący bardziej zepsuci, niż niejeden agnostyk.

Abstrahując już od kwestii stricte religijnych/wyznaniowych, to większość z nas hołduje pewnym uniwersalnym zasadom moralnym i etycznym; w większym bądź mniejszym stopniu ale się do nich stosujemy. Gros tych zasad jest zawarta w Ewangeliach i osoby niewierzący również je stosują.

Idąc za św. Mateuszem: "A czemu widzisz źdźbło w oku brata swego, a belki w oku swoim nie dostrzegasz? Albo jak powiesz bratu swemu: Pozwól, że wyjmę źdźbło z oka twego, a oto belka jest w oku twoim? Obłudniku, wyjmij najpierw belkę z oka swego, a wtedy przejrzysz, aby wyjąć źdźbło z oka brata swego."

Zatem "walczącym" katolickim quasi fundamentalistkom sugeruję dobrze się przypatrzeć w lustro i zobaczyć, czy czasem jakiejś belki tam nie znajdą, zanim rozpoczną "nawracać" ogniem i mieczem osoby niewierzące ^_^

Ergo, więcej pokory w życiu i miłości do bliźniego swego.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

bla...bla...bla...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dzień dobry
nie uważasz, że mylisz hipokryzję ze słabościami ?
Jestem katoliczką i staram się żyć wg zasad mojej religii. Staram się.
Co nie znaczy, że zawsze mi się to udaje. Łamię zasady, żałuję , staram się poprawić.
i jeszcze drobny przykład. Powiedzmy, że nie lubię jak ludzie w innych widzą głównie ich złe strony i obgadują. Ale któregoś dnia ktoś mnie czymś zdenerwuje i ja opowiem koleżance jaka ta osoba x jest okropna. Gadam gadam ...Żadnego z tych złych słów już nie cofnę. Wrócę do domu i jest mi głupio, nieprzyjemnie. Żałuję i obiecuję sobie, nigdy więcej. Że będę panować nad tym co mówię.
MOże ty widzisz w takim postępowaniu hipokryzję. Ja widzę słabość, grzech.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dzień dobry
taka drobna rada: zanim zaczniesz Ty czy ktokolwiek inny pisać, że dla katolików seks jest "TYLKO I WYŁĄCZNIE" po to aby płodzić dzieci, może najpierw upewnisz się czytając odpowiednie książki, czy rzeczywiście tak jest.
Bo piszesz nieprawdę a następne 10 osób czy przyklaskuje.

Randall prowokujesz celowo czy naprawdę jesteś aż tak zaślepiona własną samooceną?

Mo piszesz że jesteś katoliczką i że to zasady narzucone przez religię determinują całe Twoje życie. Dwa osobiste pytania: uprawiasz seks przedmałżeński?
stosujesz antykoncepcję?
Nie. Nie interesuje mnie Twoje życie seksualne. Ale jeżeli odpowiedzi są twierdzące to dlaczego akceptujesz seks przedmałżeński i antykoncepcję (których zabrania Twoja religia) a nie akceptujesz in vitro? Czy to nie hipokryzja?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

skoro jest taką katoliczką niech pamięta, że seks jest tylko i wyłącznie po to aby płodzić dzieci...nie dla przyjemności... ;) dlaczego podaję aż tak głupi argument? a no według religii Bóg odbiera życie i nie powinno się go w żaden sposób sztucznie ratować (przeszczepy, dawstwo....no odpada) więc bardzo jestem ciekawa jak autorka wątku zareagowałaby gdyby umierał ktoś z jej bliskich i ona mogłaby go uratować dajmy na to kawałkiem wątroby...przypuszczam, że by się nie zawahała...więc nie bądźmy wybiórczy jeżeli chodzi o tego typu kwestie. religia nie jest po to, by do niej dopasowywać całe swoje życie a po to, żeby nam to życie w jakiejś mierze wypełniała, pomagała w ciężkich chwilach. dlatego argumenty pod tytułem "religia to, religia tamto, bóg decyduje czy dać życie" nie są dla mnie przejawem wiary a jedynie zaburzeniem psychicznym lub dowodem na opętanie.

Miłosierny jest doskonały Bóg... a nie ci, których przed sobą posyła
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

większość Was tutaj "mądre głowy" łączy ta sama wiara...
Wiara w samych siebie
aż miło poczytać i lżej wstawać
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

jeszcze jestem i jeszcze stoję ...
o tak, mam inny pogląd i będę go bronić
i nie strasz "prostaku", nie strasz żebyś nie był "przestraszony"
szacunek za szacunek, cios za cios ...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

Nie moja wina że sami sobie zapracowali na taką reputacje :) Po prostu nie ufam ludziom co pierwszym tematem rozmów jest kasa :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

"I być może religijne prawo jest ważniejsze ,od tego państwowego."
Być może dla wyznawców danej religii tak,ale w pewnym momencie to zaczyna rodzić fanatyzm,np.talibowie w Iraku,a i u nas nie brakuje wiernych przesadzających z religijnością.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziwi mnie tylko kierowanie się w takich kwestiach religią,to tak jak by chcieć postawić prawo religijne przed prawem państwowym........

Mnie nie dziwi,skoro twierdzi ,że JEST PRAWDZIWĄ KATOLICZKĄ.
Więc przestrzega zasad boskich ,głoszonych przez (księży)ludzi.

Nikt nie neguje zasad religijnych Mo.
I być może religijne prawo jest ważniejsze ,od tego państwowego.
Pamiętajcie,że w niektórych krajach aborcja i eutanazja są legalne
a to przecież jest prawo ludzkie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Właśnie nią błysnęłaś...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

@Boski
A czemu dzielisz ludzi którym nie ufasz na przynależność do religii czy organizacji?Ja nie jestem katolikiem,ale w KK też są ludzie którzy mądrze prawią.

Ciekawy jestem czy autorka wątku miała by taki sam pogląd chcąc i nie mogąc mieć dziecka nie spełniając przy tym warunków do adopcji.

Dziwi mnie tylko kierowanie się w takich kwestiach religią,to tak jak by chcieć postawić prawo religijne przed prawem państwowym.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Gry (17 odpowiedzi)

Jaj myślicie gry są porzyteczne czy są jedyną rozrywką XXI-wieku?

Kochanka (207 odpowiedzi)

dlaczego jak oficjalnie się pisze wręcz chwali że było się kochanką to zaraz atakują kobiety że...

samotna matka szuka znajomych do popisania (45 odpowiedzi)

Jestem kobietą po 40tce, obecnie bardzo doskwiera mi samotność ale nie szukam znajomości w realu...