KREM BUDYNIOWY

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Dziewczyny,czy macie może przepis na sprawdzony krem budyniowy?Chcę mężusiowi na urodzinki zrobić ciacho takie z galaretką i owocami (truskawkami,bananami,brzoskwiniami) przekładane właśnie kremem budyniowym i o ile lubię te gotowe krążki biszkoptowe,to tych kremów Oetkera raczej nie. Więc jak w temacie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

ja robię tak:
masło, żółtko, cukier-wszystko miksuje na gładką masę
robię budynie ale gęste czyli na przykłąd na 0,5 l mleka wsypuje 2 całe budynie
jak budyń ostygnie powoli dodaje do masy cały czas miksując
na sam koniec albo w trakcie jeżeli masa jest za gęsta dodaję alkohol, winiak, whisky albo ajerkoniak
kremik zawsze wychodzi pyszny

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

wiper to może być miodzio :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

no jest...robię taki krem do metrowca zawsze

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

O to mi chodziło wiperku,tylko ile masła ile żółtek ile cukru? Jakie proporcje? I czy na dwie warstwy ciacha dwa budynie to nie za dużo?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

ja robię zawsze na oko...na metrowca czyli dwie normalne babki poprzekładane masą daję mniej więcej takie proporcje:
3/4 kostki masła, jedno żółtko, pół szklanki cukru ( nawet nieco mniej bo nie lubię jak krem jest za słodki), dwa budynie zrobione w 0,5 mleka i ze 3 kieliszki alkoholu-zresztą alkohol to już do smaku no i nie wolno przedobrzyć bo krem za rzadki będzie

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

Dzięki za proporcje. Ja nawet naleśników nie umiem zrobić na oko ;-(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

ja wszystko robię "na oko", w zasadzie nie korzystam z przepisów, no chyba że robię coś po raz pierwszy, ale i wtedy modyfikuję od razu przepis ;)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

Acha wiper. Tylko żółtko? Bo w internecie czytałam,że jeszcze trzeba pianę ubić i dodać do masy. Ale ja właśnie zwróciłam się do was po sprawdzony przepis bo boje sie experymentować.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

tylko żóltko...mimo tego ze jest masło to dzieki budyniowi krem staje się puszysty...ale myślę że ubite białko nie zaszkodzi wcale, bedziesz mogła zrezygnować z dodawania alkoholu wtedy

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

Dzięki wielkie,mam nadzieję że kremik mi sie uda i że będzie pycha ciacho i mężuś się ucieszy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

a ja mam pytanko :)
Czy biszkopt tez powinien być czyms nasaczony?? Czy nie wyjdzie za suchy??
Z góry dzięki za rady... nie jestem za dobra w te klocki :(

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

Ja trochę nasączę biszkopt sokiem z brzoskwiń. Albo posmaruję dżemikiem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

a nie boisz sie ze jak za duzo nalejesz soku to z biszkoptu zrobi się błoto rozpackane??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

lepiej posmarować dżemem...z budyniem stworzy fajne połączenie

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

To ja tak tylko ciutek naleję,ja wogóle to ciacho zrobię dzień wcześniej,a jak sie nie uda to skoczę do cukierni i kupię jakieś. Ale mam nadzieje,że aż taka ciamajda nie jestem i dam radę. Albo kupie te kremy z proszku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

wyjdzie Ci na pewno...jak pierwszy raz robiłam to siedziałam na telefonie i mama mi udzielała instrukcji...kremik wyszedł boski i wszyscy sie ciastem zachwycali

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

To ja jak bedę robić to mam nadzieje,że cie na forum znajde i mnie w razie czego poinstruujesz krok po kroku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

służę pomocą :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

Składniki

• 1 kostka palmy

• 1 szklanka cukru

• 2 budynie (bez cukru)

• 1 szklanka mleka

Etapy przygotowania

1. Gotujemy budynie według przepisu (z połowy mleka) dokładnie mieszając żeby nie miały grudek. Dobrze jest zdjąć korzuch z mleka. I studzimy.

2. Ucieramy palmę z cukrem. Dodajemy budyń po łyżce dokładnie mieszając.

3. Powstały krem doskonale nadaje się na spód biszkoptowy. Można położyć pod niego owoce ( gruszki, śliwki, wiśnie z kompotu; owoce z puszki brzoskwinie lub ananasa - można dodać wtedy do kremu wiórki kokosowe, banana z rodzynkami itp. ).

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

z Palmą?? bleeee :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

Tylko masło i to min.82% tłuszczu, bo te podrabiane zepsują każde ciasto.

Wersja kremu budyniowego dla leniwych lub bojących się kuchni: Kupić krem do karpatki z Delecty albo Oetkera i postępować zgodnie z przepisem (nie jest to krem podobny do tych kremów do tortów z paczki).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

Oetkera ja osobiście uwielbiam :)
Mi nie przeszkadza, że czasem jem coś sztucznego :)

Kremy do tortów dr oetkera (czekoladowy i ajerkoniak) robię i wyjadam łyżką z miski :) :) :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

Dziekuję za przepisy na kremik,może innym też sie przydadzą. Rina,ja w necie też czytałam,żeby dać margarynę,w jednych przepisach było masło w innych margaryna. Myślę,że właśnie z masełkiem będzie smaczniejszy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

Natchnęłyście mnie na ten krem...
A już najbardziej na metrowca.

Wiperku, poproszę ślicznie o przepis na babkę do metrowca :)
Z ciast to najlepiej mi murzynek i szarlotka japońska wychodzą, a mam ochotę poeksperymentować w weekend ;)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

normalna babka...ja na oko robię ;) jak przyjdę do domku to postaram się skrobnąć jak sobie przypomnę co i jak

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

No właśnie... babkę robiłam raz w życiu i to jeszcze z proszku.
Czekam więc na przepis i z góry dziekuję :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

Witam panie, mam pytanko czy macie jakiś dobry przepis na Ajerkoniak ? z góry dziękuję za odpowiedzi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

taki bardzo prosty oszukany ajerkoniak
puszka mleka skondensowanego słodzonego
gotować koło 2-3 godzin
do miksera razem z wódką i gotowe

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

dziękuje bardzo,rzeczywiście proste :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

Pumka specjalnie dla Ciebie wysilam swoją pamięć i podaję Ci przepis wg którego staram się piec babkę do metrowca ;)
a więc...
5 jajek
kostka masła
1 proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy
szklanka cukru
dwie szklanki mąki
1 szklanka mąki ziemniaczanej
aromat do ciast
jeżeli masa jest zbyt gęsta to dodaje mleka albo kefiru

i teraz...
masło ucierasz z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym
jak uzyskasz jednolitą masę dodajesz mąkę z proszkiem do pieczenia
jak widzisz że masa jest za gęsta to możesz wlac trochę mleka lub kefiru
ubijasz białka na pianę i powoli dodajesz do masy, tak żeby masa jak najwięcej powietrza złapała
no i na koniec aromat-parę kropel
wszystko przelewasz do wysmarowanej tłuszczem blaszki i do pieca na godzinkę lub mniej
piekarnik nagrzany na mniej więcej 180 stopni

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

Wiperku, dziękuję bardzo :)
Jutro będę próbować, dam znać co mi wyszło.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

a jak będziesz robić ciemną to pamiętaj, ze dodajesz o tyle mąki mniej ile dodałaś kakao

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

Wiper - i co dalej...? Z tym metrowcem?
Co sie potem robi z tymi babkami i masą? :-)
Jadłam metrowca raz w życiu - chyba z 15 lat temu i pamiętam głównie, że bardzo mi smakował - a szczegóły zamazały się w pamięci:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

dwie babki jasną i ciemną kroisz na plastry, skaładasz je na przemian smarując kremem, na koniec oblewasz czekoladą i gotowe
kroi się to ustrojstwo na skos

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

Właśnie skończyłam zmagać się z metrowcem.
Wiperku dziękuję bardzo, wyszedł PYSZNY!!!
Takich babek jak z Twojego przepisu dawno nie widziałam, nawet u teściowej ;)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KREM BUDYNIOWY

niemożliwe...udało się?? naprawdę??
cieszę sie niemiernie

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

opinia położna kuzepska magdalena (3 odpowiedzi)

Proszę o opinie, o tej położnej :)

Wycieczka w przedszkolu (43 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...