Re: Karmienie Piersia a Smoczek Uspokojacz
Nie żebym się czepiała - ale bez obrazy czy zastanawiałyście się kiedykolwiek, jaki powinien być smoczek uspakajający dla dziecka?, Jakie powinien spełniać kryteria?
Czytuję to forum do czasu do czasu i sporadycznie zabieram głos – i tym razem nie mogę się oprzeć.
Osoby, które polecają NUK-a, CANPOLA i tego typu „marketowe” smoczki raczej nie wiedzą, co robią.
Smoczek to nie tylko coś, co zastąpi pierś matki, ale także coś, co ma duże znaczenie dla rozwoju dziecka.
Współczesne smoczki są tak skonstruowane, by zmniejszyć do minimum ryzyko wad zgryzu u dziecka. Mimo to, zanim podasz dziecku spróbuj dojść do tego, dlaczego właściwie go potrzebuje. Malec, który jest zdrowy, najedzony i ma sucho, ale mimo to popłakuje, może się nudzić bądź potrzebować twojej uwagi. Najpierw, więc warto wypróbować inne metody pocieszenia: utulić malca, pobujać albo pobawić się z nim - dopiero, kiedy one nie skutkują, sięgnąć po smoczek. Warto jednak wiedzieć, że smoczki są zakazane w pierwszym miesiącu życia dziecka karmionego piersią. W tym okresie, bowiem maluch uczy się ssać, a smoczek zaburza ten proces, bo wymaga innych ruchów warg i języka niż ssanie piersi. Maluch może mieć, więc problemy z prawidłowym uchwyceniem brodawki - w efekcie karmienie będzie sprawiać ci ból, zmniejszy się laktacja, a dziecko będzie słabiej przybierać na wadze.
Szukaj smoczka. który przypomina kształtem kobiecą brodawkę wraz z otoczką. Gumka smoczka powinna być lekko spłaszczona od strony języka i lekko wypukła od strony podniebienia - to zapobiega spychaniu języka w dół. końcówka języka powinna być miękka w części, która znajduje się w buzi, a twardsza w części znajdującej się między wargami. tarcza smoczka nie może zasłaniać noska. Dobre są zarówno smoczki z kauczuku jak i z silikonu - przeciwwskazaniem do stosowania któregoś z nich może być uczulenie na dane tworzywo. Najlepiej poszukać smoczka wykonanego z takiego tworzywa (silikon/kauczuk), które w jak największym stopniu przypomina skórę lub pierś matki.
Ulegając najnowszym trendom i informacją jakie się na świecie ukazują – oczywiście smoczek musi być wolny od bisfenolu-a.
Ważne, by smoczek miał pozytywną opinię IMiD, CZD, atest PZH lub znak CE bądź EN 1400 oznaczające, że spełnia normy europejskie. Smoczek trzeba dopasować do wieku dziecka.
Tak na koniec moja rada jest taka – po smoczek udaj się do apteki a nie do pierwszego z brzegu marketu (zresztą po resztę akcesoria dla malucha także). A z tego co wiem w apteka są dostępne tylko dwie marki MEBY i MAM .
0
1