Kolejna podwyżka podatków, zubożenie społeczeństwa.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,141202,title,Jakub-Majmurek-W-Polsce-potrzebne-sa-wyzsze-podatki,wid,18361633,wiadomosc.html

Szczególnie fragment:
"Problemem jest jednak jeszcze co innego. Wiele bardzo dobrze zarabiających osób mających zarejestrowanych działalność gospodarczą, choć faktycznie są pracownikami (np. działalność gospodarcza świadczona przez menadżerów wykonujących usługi zarządzające na rzecz jednego pracodawcy), płaci liniową stawkę podatku w wysokości 19 proc. W dodatku osoba taka może wybrać opłacanie tylko minimalnych składek ZUS, które w tym roku wynoszą 1151,21 złotych miesięcznie. W sumie dla osoby, która z działalności gospodarczej osiąga 150 tysięcy złotych rocznie, tworzy to dość niewielki ogólny klin podatkowy (różnica między przychodem, a dochodem netto po odliczeniu wszelkich danin). Mniejszy, niż dla osoby, która z tytuły pracy osiąga średnią krajową."

Przykład:
Jeśli teraz zarabiam 16200 na kontrakt z czego odprowadzam składkę 1200zł, to zostaje mi ~12000 miesięcznie netto.
Po wprowadzeniu zmian, moje zarobki netto spadną do ~8000 (bezpiecznie strzelam, nie chce mi się liczyć, z pewnością jeszcze mniej, bo dla tych debili 32% podatek jest znacząco zbyt mały)
Chyba na łeb upadłeś, czytelniku, jeśli myślisz, że ktokolwiek na to pójdzie ;)
Zarabiając tyle forsy jako podwykonawca musisz być dobry, a co najmniej niezły w tym co robisz.
Bez większego problemu wymusisz na pracodawcy, żeby podniósł Twoje wynagrodzenie do 10000-12000 netto.

Kto zapłaci? Konsumenci.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Kolejna podwyżka podatków, zubożenie społeczeństwa.

Przerzucenie kosztów planowanego wzrostu opodatkowania na konsumenta to jedno..
A drugie to fakt, że kto jeszcze tego nie zrobił, przeniesie swoją firmę za granice i tam będzie płacił podatek dochodowy.
W efekcie zatem Skarb Państwa dostanie mniej niż przed podwyżką :D

Ale nie od dzisiaj wiadomo, że socjalista to złodziej, który z socjalizmu korzysta albo ekonomiczny idiota. Innego wyjścia nie ma :D
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Obawiam się, że gdzieś obiło mi się o uszy jako by pis chciał zabronić przenoszenia firm za granicę i wymusić płacenie pitów tu.
Być może coś źle kojarzę, ale jestem niemalże pewny, że gdzieś tak przeczytałem.

To z kolei z całą pewnością powstrzyma falę emigrantów i przyczyni się do powrotu polaków do ojczyzny. ;))))

No przecież mówię: ekonomiczny idiota! :D

Gdyby państwo nie zabierało nawet tych 19% podatku liniowego, to osoba prowadząca działalność i tak by te pieniądze wydała, płacąc 23% VAT-u, czyli Skarb Państwa by zyskał.

Przy pierwszym wydaniu tych 19% nie, bo państwo dostało by 23% z 19% podatku którego nie zapłaciłem - zakładam, że zgadujemy, że 23% - dlatego, że za dodatkową kasę zazwyczaj kupuje się np. na sprzęt i inne uciechy - no chyba, że ktoś te 19% przechleje, to wtedy jeszcze akcyza :D

Ale finalnie oczywiście tak, bo jeśli za te odkładane przez kilka miesięcy 19% niezapłaconego podatku ja kupie np. nową kuchnię, to zapłacę 23% podatku a resztę kasy dostanie stolarz.
Stolarz natomiast za tą kasę znów coś kupi, on też zapłaci VAT i tak dalej i tak dalej...

Long story short:
Sam tylko VAT to podatek, który w zupełności wystarcza, żeby cała kasa w końcu trafiała do budżetu państwa.
Nie są potrzebne żadne składki na ubezpieczenie, pity, city ani inne.

A zamiast tego ci idioci chcą dopieprzyć nie wiem.. 45-60% podatek dochodowy ;))))))

Czy ludzie są aż tak głupi? Dlaczego tego nie rozumieją?
Idziesz do pracy, skręcasz długopisy, powiedzmy 100 dziennie ;)
Skręcasz 100 a płacą Ci za 40 ;D
Podczas gdy np. w Szwajcarii skręcasz 100, a płacą za 85 - tych samych długopisów :D
Trzeba mieć nierówno pod kopułą, żeby zostać w tym kraju po takich zmianach.

Sadyl, w jakim Ty świecie żyjesz ?

Po pierwsze.
Nie zdajesz sobie sprawy z tego,że masz do czynienia z systemem konsumpcjonistycznym, który zjada własny ogon, bo nie da się pogodzić globalnej uniformizacji z kratywnośćią i różnorodnością dającą rozwój. Światowe panowanie korporacji, które zostanie pogłębione jeśli Unia i USA podpiszą transatlantyckie porozumienie handlowe, prowadzi do zapaści, której przedsmak dał kryzys bankowo-finansowy w r.2008.

Po drugie,
Żyjemy w systemie, w którym gospodarka jest tylko podsystemem, więc priorytetem jest utrzymanie systemu, a rola gospodarki choć ważna, jest drugoplanowa. Problem w tym, że, jak wynika z punktu pierwszego, podsystem pożera system.

Po trzecie.
Polska jest jeszcze w innej fazie systemowej i na szczęście na peryferii, ale jak pamiętamy to same Platfusy stwierdziły, że nasze państwo to "ch..., d..., i k..., k...," Niestety nie oświadczyli tego publicznie, a szkoda, bo widzę, że nie do wszystkich dotarło. Więc jeśli chcemy mieć własne państwo to musimy zebrać podatki i pilnować, żeby były zbierane sprawiedliwie i wydawane z głową. Ministrowie Morawiecki i Szałamacha gwarantują, że zrobią to z głową. Innych cudotwórców nie widzę. Więc jeśli tolerowalście złodziei przez 8 lat, pozwólcie tym facetom robić swoje przez minimum 4 lata.

Podsumowując,
podatki to problem z dalszej kolejności. Ważniejsze są zmiany systemowe, bo inwestowanie forsy w pudrowanie trupa to jest PRAWDZIWE NIEBEZPIECZEŃSTWO.

@ Łowco:
>jeśli chcemy mieć własne państwo to musimy zebrać podatki i pilnować, żeby były zbierane sprawiedliwie i wydawane z głową. Ministrowie Morawiecki i Szałamacha gwarantują, że zrobią to z głową.

Dobrze by było jeszcze przypilnować, żeby miał kto płacić te podatki. Ja jeszcze jestem wśród tych, co "mają nierówno pod kopułą" i chcą tu zostać, ale spodziewam się, że będzie coraz trudniej. Nie wiem, czy za kilka lat będzie można tutaj pracować i przeżyć, tj. zarobić na dach nad głową i kawałek chleba, nie padając przy tym na zawał.
Jeszcze kilka programów socjalnych, a liczba beneficjentów różnych świadczeń będzie rosła. Z kolei liczba finansujących je osób będzie malała (wyjadą, albo ich sytuacja pogorszy się na tyle, że sami staną się beneficjentami). Do czego to doprowadzi?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Dobrze by było jeszcze przypilnować, żeby miał kto płacić te podatki"

Co, od dzisiaj będziemy pilnować ? A dklaczego nie pilnowano przez statnie 8 lat i to nie tylko podatków ? Podejrzewam że dyskusja o podatkach jak Filip z konopii służy do odwrócenia uwagi od realnych kwestii.

Co do tych co chcą wiać z Polski to mają jak w banku coraz więcej problemów na Zachodzie, bo tam system już się sypie, nie tylko państwo ale i gospodarka i niedługo będą wiać z powrotem do Polski.

Problem z ludźmi jest taki,że drzewa las im zasłaniają.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

"Ja jeszcze jestem wśród tych, co "mają nierówno pod kopułą" i chcą tu zostać"

Słowo kluczowe: JESZCZE ;)

Poczekaj, aż wprowadzą te nowe "społecznie sprawiedliwe" podatki.
Zapewniam, że wówczas większość ludzi nie będzie chciała tu zostać - ale zostanie.

I wydaje mi się - może się mylę - że Ty również, już teraz, nie chcesz tu zostać. Zostajesz tu ze względu na przywiązanie do rodziny, przyjaciół i miejsca zamieszkania.
Ale gdyby to wszystko przeniosło się razem z Tobą do innego mniej "sprawiedliwego społecznie" systemu - zgaduje, że byś tutaj nie została ;)

>Poczekaj, aż wprowadzą te nowe "społecznie sprawiedliwe" podatki.

Wówczas będę walczyć o to, żeby mój wysiłek włożony w naukę i pracę nie poszedł na marne. Bo wiem, ile mnie to kosztowało. Jak się nie da bez zawału, to trudno.

>I wydaje mi się - może się mylę - że Ty również, już teraz, nie chcesz tu zostać.

Chcę zostać. Tylko nie chcę, żeby ktoś niweczył moje wysiłki zmierzające do tego, żeby radzić sobie samodzielnie.

> jeśli chcemy mieć własne państwo to musimy zebrać podatki i pilnować, żeby były zbierane sprawiedliwie i wydawane z głową. Ministrowie Morawiecki i Szałamacha gwarantują, że zrobią to z głową.

A czymże ci Panowie gwarantują ? Ich głowy raczej przedstawiają mizerną wartość.

Panowie Morawiecki i Szałamacha jak na razie są znani przede wszystkim z tego, że wygadują brednie.
Są marionetkowymi bezwolnymi wykonawcami woli Prezesa Państwa. Swoimi twarzami firmują narodowo-socjalistyczny program "dobrej zmiany", który pod względem ekonomicznym jest piramidą finansową.

Ci dwaj Panowie są znani z tego, że zlikwidowali tzw. Regułę Finansową Rostowskiego, która pozwalała utrzymywać dyscyplinę finansów Państwa.

Jedyne, co Morawicki i Szałamacha zrobili, to wprowadzili polityczny program 500+, w tym roku opłacany jest z przychodów z aukcji LTE a na kolejne lata nie ma w budżecie środków.

Propozycja Szałamachy z podatkiem od hipermarketów została wyśmiana (podatek od stacji benzynowych i sprzedaży w internecie) i trafiła do kosza. Morawiecki polansował się z jakimś planem, kompletnie nieprzekonującym.

Zera, kompletne zera.

> firmują narodowo-socjalistyczny program "dobrej zmiany", który pod względem ekonomicznym jest piramidą finansową.

Czy jakikolwiek poprzedni nie był?
Czy którykolwiek budżet Państwa od 1989r był bez deficytu?
Każde z ugrupowań rządzących Polską cedowało finansowanie swych politycznych fanaberii na przyszłe pokolenia. I wszyscy, jak jeden mąż, ministrowie Skarbu i parlamentarzyści, którzy za przyjęciem tych ustaw budżetowych głosowali, powinni z automatu iśc do piachu (w wersji light.. bo tak naprawdę powinni zdechnąć w kamieniołomach).

Jak dotychczas nie było takiego, który by rozdał 20 mld publicznych pieniędzy jako polityczną łapówkę. Narodowi socjaliści są pierwsi.
Mają tę przewagę nad pozostałymi, że myślenie perspektywiczne jest im obce.

Ważny jest cel na dziś i bezwzględna podległość w wykonywaniu politycznych rozkazów Prezesa, który ustawił się tak, że nie ciąży na nim żadna odpowiedzialność. Może do woli latać z maczetą, nikt mu nic nie zrobi.

Zawsze mi poprawiasz humor, bęcwałku.
1. Jak sam piszesz, narodowi socjaliści rozdali 20 Gzł ludziom. Ich poprzednicy brali ukradzione społeczeństwu pieniądze dla siebie.
2. Który z poprzednich rządów myślał perspektywicznie, a nie tylko o tym, co tu i teraz (...da się ukraśc)?
3. Bez względu, jaka jest forma sprawowania władzy, liczy się skutek ("po owocach ich poznacie"). A mniejsze zło JEST lepszą zmianą.

Kretyni tak mają, ze humor poprawia im przypadkowa rzecz, nie przejmuj się, to się leczy.

> Ich poprzednicy brali ukradzione społeczeństwu pieniądze dla siebie.

Zamiast klepać na forum, powinieneś opisać to co wiesz na ten temat, kto i ile ukradł społeczeństwu dla siebie. Następnie podpisać sie i wysłać do prokuratury.
W przeciwnym razie moze sie okazać, ze jestes nocnym frustratem, którego odwaga kończy sie na klawiaturze w zapyziałej norze.

Sadyl

Twój interlokutor wpada sam w pułapki, które zastawia na innych. Proponuje ci żebyś wystąpił do prokuratora z inicjatywą. Ale ten bęcwał ukrywa fakt,że po to jest prokurator i po to jest policja żeby nas wyręczali w kwestiach publicznych. Za to im płacimy. A jeżeli prokuratorzy nie wystąpili, bo kryli złodziei ? Sztandarową trójmiejską aferą było Amber Gold.
Media pełne są doniesień o tysiącach przekrętów, a dalszy ciąg jest kwestią dobrych i złych prokuratorów
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Twoim obywatelskim obowiązkiem jest poinformować odpowiednie organy, jezeli masz wiedzę na temat przestępstwa.

Teraz, w związku z "dobrą zmianą" nastały jednak czasy juz tylko dobrych prokuratorów. Jezeli sa tak dobrzy jak ich główny szef, pan Zbyszek to mozemy być spokojni o to, ze każda, nawet najdrobniejsza kradzież publicznych pieniedzy zostanie wytropiona.
Jak na razie jednak prokuratura ma problem z zakwalifikowaniem przestępstwa pani Szydło, poniewaz raz kwalifikuje ją tak, raz inaczej w zależności od poleceń politycznych płynących z Komitetu Centralnego.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Panie Tusk daj ludziom spokój (3 odpowiedzi)

P Tusk jest Pan kłamcą oszustem skompromitowanym człowiekiem niech Pan da Polsce spokój i nie...

Czy ktoś ma dowody ? (4 odpowiedzi)

Na aresztowanie w stanie wojennym łowcy absurdów vel Zetjot ?

Fajnopolacy chcą popolemizować ? Proszę bardzo, jestem do usług (3 odpowiedzi)

Kiedyś popularne było przewidywanie powtórki Budapesztu w Warszawie, teraz, po zwycięstwie Trumpa...